Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Što ako...

Pogledajte videokalkulacije: Hrvatskoj se pobjedom nad Škotskom otvara nekoliko kombinacija

Uoči posljednjeg kola naše skupine, koje se igra u utorak, mnogo je kombinacija i kalkulacija o tome tko prolazi dalje. Najvažnije je da Hrvatska i dalje ovisi sama o sebi. Evo kombinacija...

Nakon remija Hrvatske i Češke te Engleske i Škotske u drugom kolu skupine D, stanje u našoj grupi izgleda ovako: prvi na ljestvici su Česi s 4 boda, slijede ih Englezi s isto toliko, Hrvatska je treća s jednim bodom, na začelju Škotska također s jednim bodom.

Stvar je jasna - u utorak utakmica Hrvatska - Škotska mora završiti našom pobjedom, da bismo ostvarili plasman u osminu finala. Prvi u skupini više ne možemo biti, ali možemo biti drugi ili treći. Pod uvjetom da dobijemo Škote, otvara nam se nekoliko scenarija.

Prvi je onaj u kojem Česi i Englezi igraju neriješeno u zadnjem kolu, recimo 1:1. U tom slučaju, i jedni i drugi imat će pet bodova, i završiti skupinu na prve dvije pozicije. Hrvatska tada može biti jedino treća, bez obzira kolikom razlikom dobije Škotsku.

Neće valjda odlučivati kartoni?!

Scenarij dva - Englezi pobjeđuju Češku. Oni su, naravno, pobjednici skupine, a mi se po bodovima izjednačujemo s Česima, a onda za drugo mjesto odlučuje gol razlika, gdje su Česi zasad bolji. Ako uzmemo u obzir da će Englezi slaviti minimalno, 1:0, Hrvatska tada mora Škotsku pobijediti s dva, a možda i tri razlike , ako želi biti druga i preskočiti Češku. Svaka veća pobjeda Engleza, za nas znači da nam je i gol manje Škotima dovoljan za preskakanje Češke.

U slučaju potpuno iste gol razlike s Česima, za drugo mjesto gledat će se tko ima manje žutih kartona, a ako i to bude isto, mi ćemo imati prednost zbog boljeg mjesta na UEFA-inoj ljestvici.

I scenarij broj tri - Češka pobjeđuje Englesku. Tada Česi imaju 7 bodova, Englezi 4, i mi 4, ako naravno dobijemo Škote. No, u najboljem slučaju možemo biti tek treći, nikako drugi, jer imamo negativan omjer s Englezima.

Najbolje bi bilo da završimo drugi

E sad, što nam donosi prolazak dalje s drugog mjesta, a što s trećeg? Ako budemo drugi, idemo na drugoplasiranog iz skupine E, a to će biti Švedska, Slovačka, Španjolska ili Poljska. Ta skupina, kao i naša, još uvijek je vrlo otvorena.

Ako budemo treći, što je nekako i najizglednije, vrlo vjerojatno prolazimo u osminu finala kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije. I tada možemo igrati protiv pobjednika skupina B, C i E. A to će, po svemu sudeći, biti Belgija, kao pobjednik skupine B, Nizozemska, kao sigurni pobjednik skupine C, i Švedska ili Španjolska, kao vjerojatni pobjednici skupine E.

Eto, kombinacija je zaista mnogo, a sve će biti mnogo jasnije u utorak navečer. Zanimljivo, igrat će se dvije utakmice potpuno različitog naboja - Englezi i Česi igraju utakmicu u kojoj nitko ne želi pobijediti, jer prvo mjesto u skupini vjerojatno nosi i težeg suparnika u osmini finala, a Hrvate i Škote jedino pobjeda ostavlja u turniru.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider