Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Dvadeset godina razlike

Otkrivamo tko je najstariji, a tko najmlađi igrač Eura: Mogli bi zaigrati protiv Hrvatske

U skupini s Hrvatskom, nastupit će najmlađi i najstariji igrač nadolazećeg Europskog prvenstva 2020.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Za devet dana, 11. lipnja, počinje prošle godine odgođeni Euro 2020, kako mu je službeni naziv i trajat će točno mjesec dana, do 11. srpnja. Otvara se utakmicom u Rimu, između Italije i Turske, a zatvara finalnom utakmicom na londonskom Wembleyju.

Na Europskom prvenstvu nastupit će 32 reprezentacije, a najmlađa među njima je reprezentacija Turske koja u prosjeku ima 24,9 godina, dok je najstarija reprezentacija Švedske koja u prosjeku ima 29,2 godine.

gol expired Glavni problem Vatrenih – realizacija: Kad igrač koji najbolje zna dati gol ne želi na mjesto centarfora, onda ide na klupu divider

Zanimljivo, najstariji igrač nadolazećeg Europskog prvenstva je škotski vratar Craig Gordon koji ima čak 38 godina i mogao bi nastupiti u susretu Europskog prvenstva 2020, Hrvatska - Škotska, koji je na rasporedu 22. lipnja na Hampden Parku u Glasgowu.

Radi se o vrataru koji je branio za škotski Hearts, Celtic i engleski Sunderland. Zanimljivo, u srpnju 2012. godine prekinuo je nogometnu karijeru zbog teške ozljede koljena.

Prekinuo karijeru, pa se vratio nakon duge pauze

"Kada mi je istekao ugovor sa Sunderlandom, pomislio sam da je to to. Bol je bila užasna, uopće nisam mogao savinuti koljeno, morao sam se unatraške spuštati po stepenicama", otkrio je škotski vratar koji se nakon pune dvije godine pauze uspio vratiti nogometu.

"Nakon godinu dana teških, iscrpljujućih terapija uspio sam se vratiti treninzima. Bilo je trenutaka kada sam htio odustati od svega, bol je bila prevelika, ali uz podršku supruge, vratio sam se", kaže Gordon koji je nakon teške ozljede potpisao ugovor s Celticom.

Branio je punih šest godina za Celtic, a prošlog ljeta vratio se u Hearts gdje je započeo svoju nogometnu karijeru.

Ukupno je upisao 56 nastupa u dresu škotske nogometne repezentacije, a posljednji put je branio u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022. kada je Škotska svladala Farske otoke s visokih 4:0.

Najmlađi igrač Europskog prvenstva prijeti Hrvatskoj

Najmlađi igrač ovogodišnjeg Europskog prvenstva je još jedan igrač iz skupine D, u kojoj nastupa i Hrvatska. Radi se o 18-godišnjem napadaču Česke, Adam Hložeku koji trenutno nastupa za Spartu Prag.

Zbog teške ozljede propustio je veći dio sezone, tako da je upisao samo 23 nastupa u cijeloj sezoni. No, to mu je bilo dovoljno da postigne čak 15 pogodaka i doda devet asistencija. 

Primjerice, samo u posljednjoj utakmici za prašku Spartu postigao je četiri pogotka u 45 minuta.

Marcelo Brozović Brozović: Osjećaj je isti kao uoči Rusije, vidjet ćemo kamo će nas to odvesti divider

Za reprezentaciju Češke upisao je tek dva nastupa, ali je zbog ozljede propustio veći dio sezone.

Teško je očekivati da će nastupiti od prve minute, naročito protiv Hrvatske, ali mogao bi dobiti nekoliko minuta na Europskom prvenstvu jer se radi o izvanrednom talentu pred kojim je velika budućnost.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider