Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Wales prošao u osminu

Savršeni Talijani izdržali preko 1000 minuta bez primljenog gola i zaključili skupinu rekordom

Talijani i Wales idu u drugi krug, a Švicarska je još na čekanju.

Reprezentacija Italije nastavlja oduševljavati na Euru, nova žrtva Azzurra bio je Wales koji je stradao 1:0 golom Mattea Pessine. Roberto Mancini izmijenio je osmoricu igrača u odnosu na sastav koji je dobio Švicarsku i ništa se nije promijenilo.

Njihova granitna obrana još mora primiti na Euru, a bez primljenog gola su duže od 1000 minuta. Također, skupinu su zaključili sa sedam postignutih golova što je najviše na Euru i najbolje od SP-a u Francuskoj kad su također zabili toliko u grupnoj fazi. Posao im je danas olakšao velšanin Ethan Ampadu pocrvenivši u 55. minuti susreta.

Talijani sad čekaju boljeg iz okršaja Ukrajine i Austrije na Wembleyu u osmini finala. Velšani su također osigurali drugi krug, unatoč porazu, a Švicarci su još na čekanju...

30 utakmica bez poraza

Bila je to 30. utakmica "Azzurra" u nizu bez poraza, čime je izbornik Roberto Mancini izjednačio talijanski rekord star 83 godine. Do sada najduži niz bez poraza "Azzurri su ostvarili od studenog 1935. do prosinca 1938. kada su pod vodstvom Vittoria Pozza nanizali 30 susreta bez poraza pri čemu 24 pobjede i šest remija.

gol expired Talijani su oduševili igrom na Euru, a Mancini s malo magije uz aut-liniju i čudesnim rekordom divider

 

No, Talijani su mogli biti i uvjerljiviji pobjednici da je kod nekolicine igrača bilo više preciznosti, a u promašajima je prednjačio Federico Chiesa.

 

I jedan i drugi izbornik su posegnuli za promjenama. Roberto Mancini je na klupi ostavio svoje najbolje strijelce Ciru Immobilea i Manuela Locatellijia, kao i Lorenza Insignea. No, to nije bitno utjecalo na igru njegove momčadi. Talijani su bili kompaktni u defenzivi i opasni kad su napadali.

Rob Page je u svojoj momčadi napunio sredinu terena i zaigrao s trojicom braniča u zadnjem redu. Ipak, Velšani iz toga nisu previše profitirali. Njihova najopasnija prijetnja u prvom dijelu dogodila se iz prekida, kad je u 28. minuti. Gunterov udarac glavom bio malo neprecizan.

Poveli u 39. minuti

Talijani su poveli u 39. minuti. Joe Allen je nepotrebno napravio prekršaj na Marcu Verrattiju na 25 metara od gola, a talijanski veznjak je odlično ubacio iz slobodnog udarca na desetak metara od vrata. Iz drugog plana utrčao je Matteo Pessina, podmetnuo stopalo i skrenuo loptu u donji desni kut pokraj nemoćnog velškog vratara Dannyja Warda.

U drugom poluvremenu su Talijani najbliže pogotku bili u 53. minuti, kad je Federico Bernardeschi odlično izveo slobodan udarac, ali je lopta pogodila desnu vratnicu gola Velšana.

Ampadu pocrvenio

Samo dvije minute poslije dodatno su pale akcije gostiju s Otoka. Ethan Ampadu je neoprezno startao i žestoko nagazio Bernardeschijev gležanj. Rumunjski sudac Ovidiu Hategan odmah mu je pokazao crveni karton.

Ipak, unatoč brojačnom deficitu, Wales je imao odličnu priliku za izjednačenje u 75. minuti, ali je volej Garetha Balea s osam metara završio preko vrata.

Do kraja utakmice Talijani više nisu dopustili veću prijetnju pred svojim vratima, čime su došli do 11 uzastopne pobjede u kojoj nisu primili pogodak te nastavili niz bez poraza pod vodstvom Roberta Mancinija na rekordnih 30 utakmica u kojima su ostvarili 25 pobjeda uz pet remija.

Unatoč porazu, slaviti su na kraju mogli i polufinalisti s prošlog Eura, jer su i na ovom izdanju dohvatili nokaut fazu natjecanja kao drugoplasirana momčad skupine A, zahvaljujući boljoj ukupnoj gol-razlici od Švicaraca koji su natjecanje završili također s četiri boda i osvojili treće mjesto uz nadu da će im to biti dovoljno za plasman u osminu finala.

Ukrajina ili Austrija

Italija će utakmicu osmine finala igrati 26. lipnja u Londonu, a suparnik će Talijanima biti drugoplasirani iz skupine C, a to će biti Ukrajina ili Austrija.

Wales ide na drugoplasiranu reprezentaciju iz skupine B, čemu je zasada najbliža reprezentacije Rusije.

 

ITALIJA - WALES 1-0 (1-0)

RIM. Stadion: Olimpico. Sudac: Ovidiu Hategan (Rumunjska).

Strijelac: 1-0 Matteo Pessina (39)

Žuti kartoni: Pessina / Allen, Gunter

Crveni kartoni: - / Ampadu (55 - opasan start)

ITALIJA: Donnarumma (od 89. Sirigu) - Emerson, Bastoni, Bonucci (od 46. Acerbi), Toloi - Pessina (od 87. Castrovilli), Jorginho (od 75. Cristante), Verratti - Chiesa, Belotti, Bernardeschi (od 75. Raspadori)

WALES: Ward - Gunter, Rodon, Ampadu - Roberts, Allen (od 86. Levitt), Morrell (od 60. Moore), Williams (od 86. Davies) - Bale (od 86. Brooks), Ramsey, James (od 74. Wilson)

 

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider