Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
dvoboj za osminu finala

Postava Vatrenih za odlučni okršaj sa Škotskom: Izbornik Dalić poslao znakovitu poruku

Mnogi od njih odigrali su već puno sličnih utakmica i teško da ih bilo što može impresionirati.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatska reprezentacija će na Hampden Parku protiv domaćina Škotske loviti pobjedu i prolaz u drugi krug Europskog prvenstva.

Hrvatsku reprezentaciju večeras čeka odlučna utakmica za plasman u drugi krug Europskog prvenstva. Za prolaz dalje Hrvatskoj treba pobjeda protiv domaćina Škotske. Budući da i Škotima treba pobjeda, mogli bismo gledati jako zanimljivu utakmicu.

gol expired Velika anketa gol.hr-a: Navijači ne vjeruju u pobjedu nad Škotskom, motiv više za Vatrene? divider

Vatreni sinoć nisu trenirali na Hampden Parku. Uefa ih je preusmjerila na stadionu Firhill, dom Patrick Thistle FC-a, škotskog drugoligaša. Nalazi se u sjeverozapadnom Glasgowu. Većina hrvatskih prvoligaša bila bi presretna da ima takav stadion.

Ozračje na treningu izgledalo je dobro, Vatreni su bili prilično relaksirani. Mnogi od njih odigrali su već puno sličnih utakmica i teško da ih bilo što može impresionirati.

Uoči treninga imali smo priliku neformalno porazgovarati s izbornikom Zlatkom Dalićem. Na izravno pitanje tko će igrati, kazao nam je sa smiješkom da neće puno mijenjati. Što to konkretno znači, teško je reći. Je li to znak Luka Ivanušec ipak neće startati od prve minute?

gol expired Vatrenima se poklopili rezultati: Evo što porazi Finske, Rusije i Ukrajine znače za Hrvatsku divider

Ako ne bude Ivanušec, starter bi mogao biti Josip Brekalo, i to na desnoj strani napada. Tko zna, možda se izbornik odluči i za Antu Rebića. Ako se prisjetimo nekih prijašnjih utakmica, puno puta su novinari pogriješili s procjenom da će Dalić izvaditi Rebića iz udarne postave. Dalić jako cijeni Rebića i ne bih se iznenadio da opet starta. Naravno, ovaj put na svojoj, krilnoj poziciji.

Izbornik je dobacio i da je Nikola Vlašić potpuno spreman. Znači li to da bi Vlašić mogao u početni sastav? Lako moguće. Ako će opet zaigrati zajedno Luka Modrić, Marcelo Brozović i Mateo Kovačić, te ako će Bruno Petković zauzeti mjesto najisturenijeg napadača, Vlašić može samo na krilo, a to se ne čini izvjesnim. Stoga je logičnije da ako Vlašić zaigra da iz sastava ispadne Kovačić.

U zadnjem redu teško da može biti bilo kakvih promjena. Borna Barišić predugo je bio ozlijeđen da bi sad odjednom uskočio u prvi sastav. No, vidjet ćemo, ne treba ništa prejudicirati.

Posljednjih dana spekuliralo se da će izbornik vjerojatno Modrića rasteretiti stalne trke koju zahtjeva pozicija zadnjeg veznog. Dalić je uvidio da Modrić ne može više trčati od gola do gola i držati visoki ritam cijelu utakmicu.

Taj dio mogao bi prepustiti Brozoviću i Kovačiću, ako će Mateo startati. Naravno da će biti rotiranja, da će se Modrić vraćati nazad po loptu, ali glavna zadaća bit će mu kreacija i kvalitetan zadnji pas, koji je Vatrenima nasušno nedostajao u prve dvije utakmice.

Darko Nejašmić Darko Nejašmić potpisao za Osijek: Na Poljud stiže veznjak Osječana divider

Ako će Vlašić krenuti od prve minute, Modrić će onda igrati povučenije. Čini se da je Andrej Kramarić ispao iz svih kombinacija za početni sastav i da će čekati šansu s klupe.

Sve su ovo samo pretpostavke, lako je moguće da nas izbornik opet iznenadi. Što se tiče formacije, 4-2-3-1 lako se može pretvoriti u 4-3-3. To je najmanji problem.

Vatreni će morati istrčati pristojnu dionicu, to je jasno, ali isto tako je jasno da ne smiju ući sa Škotima u fizičko nadjačavanje i „tuču“. To je njihov teren, ne smiju se navući na taj tanki led. Hrvatska mora igrati svoju igru, tehnički nogomet, od noge. Vatreni moraju izigrati Škote na maštu i kvalitetu.

Prilike će jamačno doći, dvije-tri dobre akcije mogle bi biti dovoljne. Škoti imaju velikih problema s realizacijom. Oduvijek imaju taj feler, teško zabijaju golove. Neće im se valjda otvoriti protiv Hrvatske.

Nudimo dvije varijacije hrvatske postave:

Livaković – Vrsaljko, Lovren, Vida, Gvardiol – Modrić, Brozović – Ivanušec, Vlašić, Perišić – Petković.

Livaković – Vrsaljko, Lovren, Vida, Gvardiol – Brozović, Kovačić – Brekalo, Modrić, Perišić – Petković.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider