Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Krasan ponedjeljak

Vatrenima se poklopili rezultati: Evo što porazi Finske, Rusije i Ukrajine znače za Hrvatsku

U iščekivanju odlučujuće utakmice za našu reprezentaciju (Hrvatska - Škotska), ispratili smo rasplet u skupinama B i C.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Perspektiva hrvatske nogometne reprezentacije na aktualnom Europskom prvenstvu malo se promijenila na bolje ovog ponedjeljka, u jeku završnih priprema za Vatrenih za sraz sa Škotskom.

Nakon što je Hrvatska odigrala 1:1 protiv Češke u drugom kolu skupine D, a onda kasnije Škoti ostali u igri hrabro odigravši i osvojivši bod protiv Engleske na Wembleyju, situacija je postala prilično nezgodna, utoliko što je nad kampom u Rovinju lebdio oblak neizvjesnosti glede toga hoće li pobjeda nad Škotskom biti Vatrenima dovoljna za prolaz u osminu finala.

Finci i Ukrajinci na čekanju

Podsjećamo, iz svake od šest skupina u nokaut fazu prolaze po dvije najbolje reprezentacije plus četiri najbolje trećeplasirane. Sve do ovog ponedjeljka postojala je mogućnost da na kraju grupne faze pet ili možda čak i svih šest onih koji završe na trećim mjestima budu imali po četiri boda, pa bi onda o putnicima za osminu finala odlučivala gol-razlika.

S rezultatima posljednjeg kola u skupinama B i C to je palo u vodu, čime je automatski prestala bojazan da bi se našoj reprezentaciji moglo dogoditi da čak i unatoč trijumfu nad Škotima ostane izvan četiri najbolje trećeplasirane i ispadne.

Pobijediti Škote i evo nas

Na trećem mjestu u skupini B završila je Finska s tri boda, a jednako toliko ima i Ukrajina, treća reprezentacija skupine C. U prijevodu: Hrvatska s pobjedom protiv Škotske 100 posto prolazi dalje, a hoće li biti druga ili treća, to će, osim o rezultatu utakmice Hrvatska – Škotska, ovisiti i o onome što u međusobnom susretu naprave Englezi i Česi. Ako Englezi pobijede s dva razlike, a istovremeno Vatreni s dva razlike svladaju Škote, onda će naša reprezentacija u osminu finala s drugog mjesta i čekat će drugoplasiranog iz skupine E.

U svim drugim, realnijim kombinacijama, Hrvatskoj bi pobjeda donijela treće mjesto. Što se potencijalnih suparnika tiče, reprezentacija koja završi treća u skupini D u osmini finala ići će ili ili na pobjednika skupine C (Nizozemska) ili na pobjednika skupine E (tu uoči posljednjeg kola koje se igra u srijedu vodi Švedska, ispred Slovačke, Španjolske i Poljske).

Kombinacija je nekoliko, ali sada su na potezu Vatreni. Od Škotske su sigurno kvalitetniji pojedinačno, ali ako ne žele ići kući morat će odnekud izvući energiju, pokazati momčadski duh koji ih je krasio na Svjetskom prvenstvu u Rusiji i onda, nadamo se, ne bi smjelo biti problema.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider