Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Mora prelomiti

Kako protiv Španjolaca bez zaraženog Perišića? Dalić ima čak pet opcija i jednu važnu dilemu

Ako izbornik ostane pri formaciji 4-3-3 u sklopu koje je neupitan vezni red s Modrićem, Brozovićem i Kovačićem, Vlašić kao opcija na desnoj strani te Petković u napadu, ostaje otvoreno pitanje za to "Perišićevo" lijevo krilo.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Šok koji je zadesio hrvatsku nogometnu javnost u subotu navečer donio je glavobolju izborniku Zlatku Daliću. Kako sastaviti momčad bez Ivana Perišića?

Pitanje je to o kojem Dalić sada mora intenzivno razmišljati i to na sam dan putovanja za Kopenhagen na utakmicu Hrvatska - Španjolska (Vatreni lete iz Pule za Dansku čarter letom u 10:35), što nije ugodna spoznaja ni za jednog izbornika.

Nažalost, Perišić mora provesti neko vrijeme u samoizolaciji i na dispoziciji će moći biti tek ukoliko naša reprezentacija dođe do finala. Ogroman je to udarac za ambicije Hrvatske, jer Ivan je ne samo na ovom turniru nego već godinama jedan od najvažnijih igrača reprezentacije, a ako ćemo gledati isključivo kroz statistiku, onda je definitivni broj jedan, ključna figura.

Ključni čovjek na ovom Euru

Uostalom, pogledajmo samo što je napravio na ovom Europskom prvenstvu. Postigao je izjednačujući pogodak protiv Češke kojim je donio prvi bod u skupini Vatrenima i održao realnom nadu da bi se trijumfom nad Škotskom u posljednjem kolu mogli plasirati u osminu finala, a onda je u toj odlučujućoj utakmici prvo asistirao Nikoli Vlašiću za vodeći pogodak, da bi se zatim i sam upisao u strijelce povećavši naše vodstvo na 3:1 i ugasivši bilo kakvu nadu Škotima.

Perišić je prvi Hrvat koji je bio strijelac na četiri velika natjecanja i to na četiri zaredom, ali u okršaj sa Španjolcima reprezentacija će morati bez njega.

Tko će ga zamijeniti, pitanje je koje muči ne samo izbornika nego sve navijače reprezentacije. Dalić ima čak pet alternativa za Perišića.

Prednost hitrini ili tehnici?

Dakle, ako izbornik ostane pri formaciji 4-3-3 u sklopu koje je neupitan vezni red s Modrićem, Brozovićem i Kovačićem, Vlašić kao opcija na desnoj strani te Petković u napadu, ostaje otvoreno pitanje za to "Perišićevo" lijevo krilo.

Slagajući ih abecednim redom, tu poziciju mogu odigrati: Brekalo, Ivanušec, Kramarić, Oršić i Rebić.

Uoči donošenja konačne odluke Dalić će prvo morati prelomiti što će točno tražiti od igrača koji će zamijeniti Perišića. Dilema je da li krenuti s nekim kome su hitrina i prodornost glavne odlike ili staviti na tu poziciji nekog tko je tehnički dobar, jak na lopti i bit će od veće pomoći u nadmetanju sa Španjolcima za posjed.

Ukoliko prevagne prva opcija, tu onda u obzir dolaze Brekalo, Oršić i Rebić koji su sva trojica klasična krila. Procijeni li Dalić da u utakmici neće biti neke velike jurnjave po bokovima te da mu treba dodatni čovjek za bitku oko posjeda lopte, onda rastu akcije Ivanušecu i Kramariću.

U svakom slučaju, vremena je jako malo, a već na današnjem treningu u Kopenhagenu izbornik bi trebao koliko toliko pokušati uigrati momčad za veliki obračun u ponedjeljak.

Tko treba igrati protiv Španjolske umjesto zaraženog Perišića?

Ukupno glasova:

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider