Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
francuzi u problemima

Island prkosi svakoj logici: Nordijski ratnici spremni za novi pothvat

Francuska i Island su dosada igrali 11 puta, a 'trikolori' nijednom nisu upisali poraz...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Večeras ćemo saznati ime posljednje reprezentacije koja će igrati u polufinalu Europskog prvenstva u Francuskoj. Domaćin će pred prepunim pariškim tribinama ugostiti senzaciju ovog Eura - Island.

Tko bi uoči europske smotre i pomislio da će u završnici turnira svi biti ludi za Islandom i da će gotovo svi ljubitelji nogometa, barem oni koji nisu Francuzi, navijati za naciju koja broji 332 tisuće stanovnika. Ono kroz što trenutno prolaze Velšani, prvi polufinalisti Eura, i Islanđani u rangu je prave bajke. No može li se ta ista bajka nastaviti za Island veliko je i teško pitanje.

Francuska je osvojila posljednja dva velika natjecanja kojima je bila domaćin - Euro 1984. godine i Svjetsko prvenstvo 1998. Islandu je pak ovo debi na velikim natjecanjima, jer nikada do ove godine, u 34 prethodna pokušaja, nije uspio izboriti nastup ni na svjetskom ni na europskom prvenstvo.

Šanse za novi šok i izbacivanje domaćina u četvrtfinalu su male, ali ne i nepostojeće. Francuska, ruku na srce, nije demonstrirala igru nakon koje bi mogli reći da jedan borbeni Island nema šanse u tom dvoboju. U prvom kolu skupine A 'trikolore' je izvukao Dimitri Payet, Albance su slomili u samoj završnici, dok u posljednjem ogledu skupine protiv Švicarske nisu uspjeli ni postići pogodak u remiju. Osminu finala prošli su nakon preokreta protiv prosječne Irske. Antoine Griezmann dvama je pogocima odvukao Francuze u četvrtfinale.

Uoči dvoboja protiv Islanda izbornik Didier Deschamps ima dva problema. Stoper Rami i veznjak Kante nemaju pravo nastupa zbog žutih kartona. Umjesto Ramija će vjerojatno uskočiti Umtiti, dok će umjesto neumornog motora sredine terena Kantea zaigrati Cabaye. S druge pak strane Islanđani nemaju nikakvih problema i svi su spremni za večerašnji ogled.

Francuska i Island dosada su se susreli čak 11 puta i današnji gosti nisu uspjeli nijednom slaviti. Ostvarili su tek tri remija i upisali osam poraza. Šest su puta gotovali u Francuskoj i upisali isto toliko poraza. Prvi susret igran 1957. godine završio je visokim porazom Islanda od čak 8:0.

Posljednji dvoboj bio je ujedno i jedini prijateljski, a igran je u Francuskoj 2012. godine. Island je na poluvremenu vodio 2:0, no Francuska je furioznom završnicom preokrenula i upisala 3:2 pobjedu.

I jedan zanimljiv podatak za kraj. U posljednjih 40 utakmica, prijateljskih i natjecateljskih, Island nije suparniku zabio pogodak u svega tri utakmice! Bilo je to protiv Kazahstana, Turske i Hrvatske. Stoga, iako je ovdje riječ o dvoboju Davida i Golijata, Francuzi se ne smiju ni u jednom trenutku opustiti, jer bi ih borbeni, srčani i požrtvovni Islanđani itekako mogli kazniti. Najbolje o tome mogu posvjedočiti Englezi...

Raspored, rezultati i tablice
Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider