Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
dobrih, ali i loših

Hvala na uspomenama: Pogledajte 11 stvari po kojima ćemo pamtiti francuski Euro!

Iznenađujućom pobjedom Portugala protiv Francuske završeno je još jedno izdanje Europskog prvenstva...

Iza nas je 15. izdanje UEFA Europskog prvenstva u nogometu koje je u konačnici pripalo Portugalu. 'Trikolori' su u finalu bili favoriti protiv Portugalaca, pogotovo nakon što je u 25. minuti zbog ozljede morao izaći najbolji igrač na travnjaku - Cristiano Ronaldo. Međutim, sjajan momčadski nogomet i vrhunski pogodak Edera presudili su Francuskoj.

Mišljenja o tome kakvo je bilo prvenstvo su prilično podijeljena. Neki kažu kvaliteta nogometa je bila dobra, drugi pak da nije bila ni blizu očekivanja. No ovaj Euro ostat će zapamćen po mnogim dobrim i lijepim stvarima, ali i po nekima koje treba što prije zaboraviti i nadati se da se neće ponoviti u budućnosti.

U nastavku teksta podsjetit ćemo se 11 stvari koje su obilježile Euro, nogometnih i nenogometnih, a ići ćemo kronološkim redom.

1. Divljanje ruskih huligana

Ovo je jedna od dvije stvari na našem popisu koje treba zaboraviti. Već na samom početku Eura Rusi su odlučili ostaviti traga, ali ni najmanje pozitivan. Ruski 'navijači', koji više slične MMA borcima nego običnim huliganima, harali su Marseilleom loveći Engleze i mlateći ih na svakom uglu. Incident se dogodio i na samom stadionu kada su se na kraju utakmice, koja je završila remijem (1:1), ruski huligani probili do engleskih navijača i krenuli ih tući. Više od 35 osoba završilo je u bolnici. Rusi su bili aktivni još nekoliko dana nakon toga, a onda se situacija smirila.

2. Pogodak Luke Modrića Turcima

Prva utakmice hrvatske reprezentacije dočekana je s velikim ambicijama. Nogomet je bio odličan, a nagrada za daleko bolju igru naše reprezentacije stigla je u 41. minuti kada je Luka Modrić postigao jedan od najljepših pogodaka na Euru. Veznjak Real Madrida raspalio je isprve jednu slabo izbijenu loptu od strane turske obrane i precizno pogodio donji desni kut suparničkog vratara. Taj pogodak ujdno je i odlučio pobjednika susreta jer je bio jedini.

3. Baklje hrvatskih huligana

Druga i posljednja negativna stvar na našem popisu su hrvatski huligani koji su upropastili sjajan dojam u utakmici 2. kola Eura kada je Hrvatska igrala protiv Češke. Vatreni su vodili 2:1, igrala se 86. minuti, a onda je s tribine gdje su bili smješteni hrvatski navijači doletjela bengalka. Nakon toga doletjelo ih je još 10-ak, sudac Mark Clattenburg prekinuo je utakmicu, a umalo je došlo i do tragedije kada je redar pokušao ukloniti petardu s travnjaka. Zbog tih je nereda HNS kažnjen novčano.

4. Pobjeda protiv Španjolske

U posljednji dvoboj naše skupine Hrvatska je protiv Španjolske ušla kao autsajder, pogotovo nakon što je izbornik Ante Čačić odlučio promijeniti polovicu momčadi i dati priliku 'rezervnim' igračima. To se pokazalo kao uspješan eksperiment, jer je naša reprezentacija u konačnici upisala pobjedu 2:1, te je osvojila prvo mjesto u skupini i otišla u 'lakši' dio ždrijeba. Preokret Hrvatske, nakon što je Morata rano zabio za 1:0, kreirali su Nikola Kalinić i Ivan Perišić sjajnim pogocima u završnicama prvog i drugog dijela.

5. Irski navijači bili su hit Eura

Neke skupine navijača bili su pravi hit Eura! To se pogotovo odnosi na Irce koji su oduševljavali u svakom gradu u koji su kročili. Skandirali su francuskoj žandarmeriji, popravljali i plaćali slučajno napravljenu štetu, uspavljivali dijete koje su svojom bukom probudili u vlaku... Stvarno su oduševili Europu i svijet. I nisu jedini. Bilo je još sjajnih skupina navijača.

6. Suze hrvatskih nogometaša nakon ispadanja

'Crni dan' za hrvatski nogomet dogodio se 25. lipnja. Osmina finala Eura, suparnik budući prvak - Portugal. Bila je to čvrsta, taktička utakmica u kojoj je ipak Hrvatska djelovala bolje i imala izglednije prilike. Međutim, 117. minuta, izgubljena lopta Strinića i munjevita kontra Portugalaca poslali su nas kući. Hrvatski reprezentativci bili su silno razočarani i tužni nakon susreta, a njihove suze obišle su Europu, pogotovo jer su nakon prvog kruga Eura ostavili najbolji dojam. Fotografija kako Cristiano Ronaldo tiješi Luku Modrića bila je viralni hit...

7. Will Grigg

Nikoga se na Euru u Francuskoj nije tako slavilo kao sjevernoirskog napadača Willa Grigga. Ako ste pratili Euro makar i površno, jedan vam detalj nije mogao promaknuti - da svi slave izvjesnog Willa Grigga i pjevaju vrlo zaraznu pjesmu njemu u čast "Will Grigg's on Fire".

Grigg je sjevernoirski napadač koji je u srpnju 2015. godine preselio iz Brentforda za milijun funti u Wigan Athletic, trećeligaški klub (League One). Tamo se odmah prometnuo u prvu zvijezdu momčadi te je uz 25 pogodaka pomogao klubu da se vrati u takozvani Championship (druga liga). Međutim, na Euru nije odigrao niti minute.

Jasno, navijači su ga zbog klupskih uspjeha odmah zavoljeli, te je upravo jedan od njih i skovao stihove "Will Grigg's on Fire, Your Defence is Terrified (Will Grigg razvaljuje, obrana vam je prestravljena)" uz melodiju Gale i "Freed from desire". Ta se pjesma orila francuskim ulicama, kafićima, tribinama. Ostaje žal što nismo dočekali trenutak da Grigg uđe na travnjak, pa da na tribinama nastane pravi kaos!

8. Island

Država koja ima svega nešto preko 332 tisuće stanovnika oduševila je Europu svojom igrom i borbenošću u svom debiju na Euru. U kvalifikacijama je već bilo jasno da je riječ o zanimljivoj reprezentaciji, a konačna potvrda toga stigla je u Francuskoj. Island je najprije šokirao osvajanjem drugog mjesta u skupini F ispred Portugala, a potom je u osmini finala osramotio Englesku i poslao je kući.

Islandski navijači oduševili su svojim sjajnim navijanjem, a upečatljiv je ostao čuveni 'HU' s tribina za vrijeme i nakon utakmice. Isti je pozdrav dočekao Islanđane na povratku kući, a snimka toga obišla je svijet.

9. Wales

Još jedan debitant oduševio je na Euru. Wales je pravom momčadskom igrom osvojio navijače, a kao nagrada stigao je nastup u polufinalu. Velšani su predvođeni Garethom Baleom i Aaronom Ramseyjem u skupini iznenadili Slovake, pa su nesretno poraženi od Engleske, a potom su u utakmici za prolaz skupine razbili Ruse s 3:0. Serija velikih rezultata nastavljena je u nokaut fazi kada su redom padali Sjeverna Irska i Belgija, no kraj sna o naslovu prvaka stigao je porazom od Portugala u polufinalu.

Nitko uoči Eura vjerojatno ne bi stavio ni kune da će Velšani vidjeti polufinale, međutim oni su uz Islanđane postali glavni razlog zbog kojeg se novi format Eura, s 24 reprezentacije, pokazao kao pun pogodak. I Velšani su poput Islanđana dočekani u svojoj zemlji poput heroja koji su osvojili europski naslov.

10. Portugal

Iako je riječ o reprezentaciji koja u svojim redovima ima Cristiana Ronalda, malo tko je o njoj pričao kao o potencijalnom prvaku Europe. Već godinama Portugal ostaje bez velikog rezultata na nekom velikom natjecanju i mnogi su isti scenarij predviđali i ovoga puta. Međutim, izbornik Fernando Santos napravio je čudo. Svaki njegov potez bio je zlata vrijeda!

Uveo je Quaresmu protiv Hrvatske i ovaj mu je donio pobjednički pogodak u 117. minuti. Dao je 18-godišnjem Renatu Sanchesu priliku od prve minute u četvrtfinalu protiv Poljske i ovaj mu je vratio pogotkom za 1:1. Quaresma je u raspucavanju kaznenih udaraca još jednom odveo reprezentaciju dalje. I za kraj Eder - strijelac pobjedničkog pogotka u finalu protiv Francuske. Santos ga je uveo u 79. minuti umjesto veznog igrača, a ovaj je u 109. zabio za prvi naslov prvaka Europe!

11. Cristiano Ronaldo

Najbolji portugalski nogometaš Cristiano Ronaldo u suzama je završio svoj nastup u finalu, ali i sa suzama radosnicama dočekao pobjedu Portugala protiv Francuske u finalu EURO-a. Zvijezda portugalske vrste i Real Madrida zbog ozljede koljena je zamijenjena u 25. minuti finala. Portugalski majstor je na ovom prvenstvu oborio dva rekorda i izjednačio još jedan.

Postao je nogometaš s najviše nastupa na europskim prvenstvima (21), a postao je i prvi nogometaš koji je bio strijelac na četiri europska prvenstva. S devet postignutih golova Ronaldo je dostigao Michela Platinija koji je do ovog turnira bio najbolji strijelac u povijesti europskih prvenstava.

Iako nije previše doprinio (na travnjaku) portugalskoj pobjedi u finalu Eura, Ronaldo je kao pravi vođa dovukao reprezentaciju do finala. Prva dva nastupa bila su za zaborav, a onda je postigao dva pogotka u remiju protiv Mađarske. U osmini finala je pobjegao hrvatskoj obrani i bio 'asistent' za kobni pogodak, protiv Poljske je kapetanski otvorio seriju kaznenih udaraca, a onda je protiv Walesa upisao pogodak i asistenciju.

U finalu je, unatoč ozljedi koljena, skakao i hrabrio svoje igrače uz aut liniju, te je bio prvi asistent svom izborniku Fernandu Santosu. Ronaldo se domogao jedinog trofeja koji mu je nedostajao da njegova karijera bude potpuna - s reprezentacijom. Ovim uspjehom Ronaldo je vjerojatno već sada osvojio FIFA-inu Zlatnu loptu koja se dodjeljuje najboljem igraču kalendarske godine.

Mislite li da je Portugal zasluženo postao prvak Europe?

Ukupno glasova:

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider