Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Turci dobro i prošli

HRVATSKA pobjedom otvorila Euro, majstor Modrić presudio Turcima!

Na stadionu na kojem su Vatreni ispisali povijest Hrvatska je upisala novi važan trijumf.

U prvoj utakmici na Euru u Francuskoj Hrvatska je pobijedila Tursku 1:0, a jedini pogodak postigao je Luka Modrić u 41. minuti.

Ponovno je Park prinčeva bio sretan za Hrvatsku. Na istom ovom stadionu osvojena je veličanstvena francuska bronca 1998. godine na Svjetskom prvenstvu, a 18 godina kasnije dom PSG-a bio je poprište odlične partije naše reprezentacije i nove vrijedne pobjede.

Hrvatska je potpuno zasluženo slavila, imala je pregršt šansi (naročito u drugom dijelu) kojima je prednost mogla biti i izraženija. Brojni promašaji ipak se nisu osvetili izabranicima Ante Čačića.

Turcima ni agresiva nije upalila

Bolje su naši reprezentativci otvorili dvoboj, izgledali su vrlo motivirano i već poslije 70-ak sekundi su mogli povesti. Kapetan Darijo Srna je centrirao s desne strane, Ivan Rakitić je u padu pucao, ali nije dobro zahvatio loptu koja odlazi pored desne vratnice turskog gola.

Turci su pokušavali odgovoriti s agresivnošću, s nekoliko oštrih startova od kojih se posebno istaknuo Ozan Tufan koji je faulirao Modrića, ali švedski sudac Jonas Eriksson mu je progledao kroz prste. Pokušavali su Vatreni zaprijetiti preko raspoloženog Perišića, ali opasnosti za Tursku nije bilo.

Ivica Medo

I onda, u 29. minuti, umalo su Turci poveli. U jednoj polukontri Gonul je ubacio s desne strane, sam je na pet metara ostao Tufan koji glavom puca, ali ravno u Danijela Subašića.

Subašić spasio pa Modrić bacio Hrvatsku u trans

Dvije minute kasnije Cenk Tosun je udarcem laktom raskrvario glavu Vedrana Ćorluke kojemu se liječnička pomoć ukazivala nekoliko minuta, ali se ipak vratio u igru.

Kada se činilo da u prvom poluvremenu neće biti golova, u 41. minuti ukazao se Luka Modrić. Fenomenalno je stisnuo jednu loptu na 30 metara i uputio parabolu prema golu Turaka gdje ne baš sjajno reagira Volkan Babacan. Lopta se odbila koji metar ispred gol-linije i ušla u mrežu za totalni delirij Modrića, suigrača i nekoliko tisuća hrvatskih navijača. Jedan od njih utrčao je na teren i zajedno s igračima proslavio Modrićevu majstoriju.

Raspored, rezultati i tablice

Početkom nastavka Turci su zaprijetili preko Volkana Sena koji je na poluvremenu zamijenio Ozyakupa. Sen je pucao iz voleja sa 16 metara, ali udarac mu je blokirao suigrač Tosun.

Brojni hrvatski promašaji u drugom poluvremenu

U 54. minuti veliki promašaj Srne - pucao je traljavo ljevicom nakon što je Babacan odbio loptu poslije ubačaja Perišića. Bila je to matna pozicija...

Agilni Ivan Perišić bio je vrlo raspoložen i nezadrživ za tursku obranu. Stalno je probijao i ubacivao, a u jednoj takvoj situaciji u 67. minuti Marcelo Brozović je zakasnio nekoliko centimetara i nije uspio poslati loptu u praznu mrežu. Pet minuta kasnije i sam Perišić se mogao upisati u strijelce, ali nije imao sreće - udarcem glavom je pogodio prečku nakon centaršuta Mandžukića. U 83. ponovno je mogao zabiti Perišić, ali Babacan mu je pravovremeno ušao u šut iskosa s desne strane.

Jalovi su bili turski pokušaji da uspiju izjednačiti, nikako nisu uspijevali ozbiljnije ugroziti Subašića. Na drugoj strani, nedostajalo je koncentracije da Vatreni i ranije riješe pitanje pobjednika.

Statistika utakmice Hrvatska - Turska (1-0):

                 HRVATSKA TURSKA

Udarci             17             8

Udarci u okvir 6             2

Posjed lopte  49 posto  51

Prekršaji         15            13

Korneri            5                3

Žuti kartoni      1               3

HRVATSKA - TURSKA 1-0

Strijelci: 1-0 Modrić (41)

Pred 45.000 gledatelja na stadionu Park Prinčeva sudio je Jonas Eriksson iz Švedske.

HRVATSKA: Subašić - Srna, Ćorluka, Vida, Strinić - Badelj, Modrić - Brozović, Rakitić (Schildenfeld, 89), Perišić (Kramarić, 86)- Mandžukić (Pjaca, 90+3)

TURSKA: Babacan - Gonul, Topal, Balta, Erkin - Selcuk Inan, Tufan - Turan (Burak Yilmaz, 65), Ozkayup (Sen 46), Calhanoglu - Tosun (Mor, 69)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider