Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
prvi naslov

Čudo u Parizu: Portugal bez Ronalda šokirao Francusku i osvojio naslov prvaka Europe!

Portugalski nogometaši šokirali su domaćina Francusku i osvojili europski naslov...

Nogometna reprezentacija Portugala osvojila je naslov europskog prvaka nakon što je u finalnom susretu na stadionu Stade de France pred 80.000 gledatelja nakon produžetaka pobijedila Francusku 1-0. Junak utakmice bio je portugalski napadač Eder koji je u 109. minuti sjajnim udarcem sa 20-tak metara svladao Huga Llorisa. Sjajnu predstavu pružio je i portugalski vratar Rui Patricio obranivši nekoliko iznimno teških udaraca.

Bez Ronalda u heroja se pretvorio Eder

Put koji je započela rušenjem hrvatske reprezentacije u 117. minuti osmine finala Europskog nogometnog prvenstva u Francuskoj reprezentacija Portugala završila je osvajanjem premijernog naslova kontinentalnog prvaka zahvaljujući pogotku Edera u 109. minuti dvoboja na Stade de Franceu.

Igrač koji svoju plaću zarađuje u Lilleu i koji je do velikog nedjeljnog finala je u reprezentativnom dresu postigao samo tri pogotka u prijateljskim dvobojima, prometnuo se u neočekivanog junaka portugalskog trijumfa do kojeg je momčad izbornika Fernanda Santosa stigla gotovo bez ikakvog udjela Cristiana Ronalda, čije su suze obilježile prvo poluvrijeme finala.

Portugalski kapetan je, naime, odigrao samo 25 minuta kad ga je, zbog ozljede lijevog koljena, Santos morao zamijeniti. Ronaldo je nastradao već u 8. minuti, u čvrstom duelu s Payetom, iz kojeg je francuski reprezentativac otišao s loptom, a portugalska zvijezda šepajući nakon sudara koljenima. U dva navrata se Ronaldo pokušao vratiti. U 17. minuti je prvi put u suzama sjeo na travnjak. Fizioterapeuti su mu elastičnim zavojem omotali bolno lijevo koljeno i kapetan Portugala se vratio u igru, ali samo na nekoliko minuta. U 25. minuti iznesen je na nosilima, a zamijenio ga je Ricardo Quaresma.

Mislite li da je Portugal zasluženo postao prvak Europe?

Ukupno glasova:

Portugalci su u prvom poluvremenu ostali bez udarca u okvir, a Francuzi su nekoliko puta opasno zaprijetili portugalskom vrataru. U 10. minuti je Rui Patricio imao prvu veliku intervenciju. Griezmann je pucao glavom, pokušao prebaciti portugalskog vratara, ali je ovaj ipak uspio izvući loptu ispod grede i izbaciti je u korner.

Sissoko se u 34. minuti sjajno oslobodio Adriena Silve u kaznenom prostoru i s 15-ak metara snažno odapeo prema portugalskim vratima, ali je Rui Patricio još jednom uspio spriječiti pogodak. Vrlo aktivni Sissoko svojim je prodorima u nekoliko navrata stavljao portugalsku obranu na kušnju i bio je najbolji igrač Francuske u prvom poluvremenu. No, u prvih 45 minuta nijedna reprezentacija nije došla do pogotka koji bi je približio pobjedničkom trofeju.

U 58. minuti Antoine Griezmann je za trenutak pobjegao portugalskoj obrani, ali njegov udarac nije bio dovoljno snažan i precizan da bi prevario Ruija Patricija. Osam minuta poslije najbolji strijelac Eura propustio je najbolju priliku na utakmici. Payetova zamjena Kingsley Coman ubacio je s lijeve strane, a Griezmann je s pet metara glavom poslao loptu preko grede.

Fernando Santos ponovno nadmudrio suparnika

U 75. minuti Rui Patricio je još jednom spasio Portugalce. Coman je odlično proigrao Girouda koji je iskosa sa sedam metara gađao suprotni kut, a portugalski vratar zaustavio njegov udarac. Statistika je u tom trenutku pokazala 13 francuskih udaraca od čega pet u okvir vrata. Portugalci su pucali četiri puta ukupno i nijednom u okvir.

Izbornik Portugala Santos u 79. minuti utakmice u igru je uveo napadača Edera i to umjesto veznog igrača Renata Sanchesa.

U 81. minuti se promijenio broj udaraca u okvir gola. Nani je lukavo s desne strane gađao, kad se činilo da će ubacivati u kazneni prostor, ali je Lloris bio spreman i odbio loptu. U nastavku akcije Quaresma je škaricama poslao opasan udarac, ali je francuski vratar uspio uhvatiti loptu.

U 84. minuti Rui Patricio je dobio novi dvoboj sa Sissokom koji je opalio s više od 30 metara precizno i snažno, ali se portugalski vratar ispružio i odbio loptu koja je išla prema njegovom desnom kutu.

Prvi put bez pogodaka u finalu Eura (u 90 minuta)

U drugoj minuti sučevog vremena Andre-Pierre Gignac je uspio svladati portugalskog vratara, ali je lopta pogodila vratnicu. Bila je to posljednja prilika da saznamo ime novog europskog prvaka u regularnom dijelu utakmice. Tako smo prvi put u povijesti europskih prvenstava vidjeli finalni dvoboj u kojem nije pao nijedan gol u 90 minuta. Portugalci su još jednom ostvarili svoju misiju - sačuvali mrežu i izborili produžetak.

U 104. minuti Portugalci su uputili drugi, najopsniji udarac u okvir francuskih vrata. Quaresma je izveo udarac iz kuta, Eder bio najviši u skoku na rubu peterca, ali je francuski kapetan Hugo Lloris nekako uspio zaustaviti i odbiti loptu na koju nitko od portugalskih nogometaša nije uspio natrčati.

U 108. minuti Portugalci su pogodili gredu. Mark Clattenburg je neopravdano dosudio slobodan udarac i dodijelio žuti karton Koscielnom, a Eder je igrao rukom. S 18 metara Raphael Guerreiro je pogodio gredu.

Samo minutu poslije Eder se probio kroz statičnu francusku obranu došao do gotovo istog mjesta s kojeg je njegov suigrač pucao, odapeo snažno po zemlji i pogodio desni kut Llorisovih vratara za erupciju oduševljenja na portugalskoj klupi i među portugalskim navijačima.

Ono što nisu uspjeli napraviti na domaćem terenu 2004. godine, kad je Cristiano Ronaldo po prvi put kao 19-godišnjak zaigrao na Europskom prvenstvu, Portugalci su nadoknadili 12 godina poslije na gotovo identičan način kako ih je na njihovom terenu šokirala Grčka. Portugal je po grčkom receptu došao do trofeja koji su Francuzi po finalnom dojmu zaslužili. No, pobijedila je Santosova filozofija, u kojoj se nije igralo za dojam, nego za konačan rezultat. A on je nakon 120 minuta finala rekao - europski prvak je Portugal.

PORTUGAL - FRANCUSKA 1-0 (0-0, 0-0)

Saint-Denis. Stade de France, gledatelja: 80.000. Sudac: Mark Clattenburg (Engleska).

Strijelci: 1-0 Eder (109)

Žuti kartoni: Cedric, J. Mario, R. Guerreiro, W. Carvalho, Rui Patricio / Umtiti, Matuidi, Koscielny, Pogba

PORTUGAL (4-1-3-2): Rui Patricio - Cedric, Pepe, Fonte, R. Guerreiro - W. Carvalho - R. Sanches (od 79. Eder), J. Mario, A. Silva (od 66. Moutinho) - Nani, C. Ronaldo (od 25. Quaresma). Izbornik: Fernando Santos.

FRANCUSKA (4-2-3-1): Lloris - Sagna, Koscielny, Umtiti, Evra - Pogba, Matuidi - Sissoko (od 110. Martial), Griezmann, Payet (od 58. Coman) - Giroud (od 78. Gignac). Izbornik: Didier Deschamps.

Svi europski nogometni prvaci:

1960 - SSSR

1964 - Španjolska

1968 - Italija

1972 - Zapadna Njemačka

1976 - ČSSR

1980 - Zapadna Njemačka

1984 - Francuska

1988 - Nizozemska

1992 - Danska

1996 - Njemačka

2000 - Francuska

2004 - Grčka

2008 - Španjolska

2012 - Španjolska

2016 - Portugal

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider