Automoto
SPORTOVI
Automoto
Ove sezone briljira

Spektakularno brz: Priča o mladiću zbog kojeg je Ferrari potjerao Raikkonena

Ono o čemu se već neko vrijeme nagađalo sad je dobilo i službenu potvrdu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nije se dogodilo u Monzi gdje Ferrari redovito oko vikenda održavanja Velike nagrade Italije potvrdi svoju vozačku postavu za nadolazeću sezonu već 10-ak dana kasnije, ali je napokon gotovo: Kimi Raikkonen od iduće sezone neće voziti za Ferrari.

Paralelno s viješću kako je Ferrari otpisao karizmatičnog Finca koji odlazi u Sauber, stigla je i ona da će na njegovo mjesto doći Charles Leclerc, i to baš iz Saubera u čijem bolidu ove sezone oduševljava.

Leclerc će za mjesec dana proslaviti 21. rođendan i jedan je od najvećih talenata u Formuli 1. Uz već dokazanog Maxa Verstappena, u Leclercovom društvu onih koji najviše obećavaju su Esteban Ocon i Pierre Gasly (obojica 1996. godište).

Ovaj mladić iz Monte Carla, koji se i utrkuje pod zastavom Kneževine Monaco, bio je predodređen da jednog dana dobije šansu u najslavnijoj momčadi Formule 1, ali vjerojatno nije mogao ni zamisliti da će to biti već u 2019. godini.

"To je moj san još od djetinjstva, nadam se da će se dogoditi jednog dana", pričao je Leclerc krajem svibnja ove godine uoči Velike nagrada Monaca.

Najmlađi Ferrarijev vozač u zadnjih pola stoljeća

U Ferrariju su donošenje odluke prolongirali do maksimuma. Dugo su dvoumili hoće li ili neće ponuditi novi jednogodišnji ugovor Raikkonenu koji je u posljednjih nekoliko utrka u najmanju ruku jednako brz kao pretedent na titulu Sebastian Vettel s istim bolidom.

Prelomili su na početku ovog tjedna, uoči Velike nagrade Singapura. Izbor je pao na Leclerca, jednog od samo trojice vozača rođenih u Monacu koji će se utrkivati u Formuli 1. Prije njega su to bili Louis Chiron i Olivier Beretta, a Leclerc je prvi koji će voziti za Ferrari.

 

Kad krene u svoju prvu utrku iduće sezone, Leclerc će postati drugi najmlađi vozač u povijesti Ferrarija. Jedino je Meksikanac Ricardo Rodriguez davne 1961. bio mlađi, utrkivavši se na Velikoj nagradi Italije u dobi od 19 godina i 208 dana.

Ujedno je i najmlađi debitant u Ferrariju još od slavnog Gillesa Villeneuvea, što dosta govori o tome koliko su u Maranellu impresionirani njegovim ovosezonskim nastupima.

Senzacionalan u Azerbajdžanu

U nekoliko njih Leclerc je bio fantastičan. Uoči sezone, kad je već bilo jasno da uz Williams imaju najlošiji bolid na gridu, u momčadi Saubera su se pomirili s tim da će im svaki osvojeni bod biti zlata vrijedan. A Leclerc ih je čak pet puta dovukao do bodova, pri čemu je highlight cijele sezone senzacionalno šesto mjesto na Velikoj nagradi Azerbajdžana. Time je skrenuo pozornost na sebe kod onih većih momčadi, a s obzirom da je od 2016. godine bio u Ferrarijevoj vozačkoj akademiji, onda je logično zašto je baš on odabran za drugog vozača.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider