Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Treneri prosuli dobiveno

Evo zašto bi Dinamo prošao da je u Zagrebu izgubio 3:0!

Zoran Mamić i Damir Krznar izvrsno su vodili utakmicu do 75. minute, a onda su izvadili Soudanija i sve uprskali…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dinamo je bio tako blizu „čuda u Beču“ da smo već vidjeli kako u Maksimir stižu Real, Barcelona, Bayern ili Manchester United… Čestitke „modrima“ na odličnoj igri, velikom trudu i zalaganju, ali ostaje žal za Ligom prvaka i još dugo će ostati. To je opet onaj stari Dinamo, valjda jedni klub koji preokrene nemoguće i onda opet dopusti gotovo nokautiranom protivniku da se osovi na noge.

>> Zbogom Liga prvaka i milijuni, dobar dan Europska liga i...

>> Bjelica žali Dinamo i brani potez Mamića kojeg danas svi kritiziraju

Treneri uprskali dobiveno

Zoran Mamić i Damir Krznar izvrsno su vodili utakmicu do 75. minute, a onda su uprskali stvar. Odlukom da zatvore utakmicu petnaestak minuta prije kraja ponijeli su se kao krava koja podari desetke litara mlijeka, a onda iznenada trzne nogom i sve prolije. Gledali smo utakmicu u birtiji u velikom društvu i svi su uhvatili za glavu kada je Mamić zatražio izmjenu El Soudanija i uvođenje Jerka Leke. Nije stvar u Leki, kojeg iznimno cijenimo kao igrača, već u tome što je svima bilo jasno što to znači.

Sandomierski 'zavaren' za crtu-gola

Svi su predosjetili da bi Austria mogla zabiti pogodak jer se „milijun“ puta do sada pokazalo da Dinamo ne zna čuvati prednost, nikada to nije znao. „Modra“ obrana u obje je utakmice izgledala šuplje i porozno, a vratari nesigurno, iako nam se čini da je Zelenika, bez obzira što je kriv za pogodak u Zagrebu, bolja opcija od Poljaka Sandomierskog, koji brani kao da je „zavaren“ za crtu gola i s nje se ne pomjera.

Zašto je Soudani izgubio živce?

Nakon utakmice i trener Austrije Nenad Bjelica priznao je kako mu se nada vratila tek kada je vidio da Mamić izvodi Soudanija. U trenutku kada se Austria konačno morala otvoriti i kada je njezina obrana izašla visoko, čime se otvorila prilika za brze kontre i proboj zadnje linije, što bi posljedično rezultiralo „matnim“ situacijama, trenerski dvojac odlučio se izvesti svojeg ponajboljeg igrača, čiji je „forte“ upravo brzina i dribling. Možda je Soudani i zbog toga izgubio živce te dobio crveni karton dok je gledao utakmicu s klupe?

Iako će mnogi reći kako je lako biti general poslije bitke, mišljenja smo da je trenerski dvojac napravio nelogičan potez, makar se naoko čini da je zatvaranje utakmice sasvim logično. Dinamo cijelu sezonu priželjkuje situaciju u kojoj će ga suparnik napasti kako bi došli do izražaja brzonogi dribleri u njegovoj momčad, ponajprije sjajni alžirski reprezentativac.

Bilo bi bolje da su u Zagrebu izgubili 3:0

I Kruno Jurčić priželjkivao je takvu situaciju u prvoj utakmici, da Dinamo povede i da se Austria potom silom prilika otvori. Jurčić to nije dočekao, ali kada se konačno došlo do tog trenutka, Mamić i Krznar rade „salto mortale“ i pokušavaju s „modrima“ igrati ono što najmanje znaju – čuvati rezultat. Čini se da bi za Dinamo bilo bolje da je izgubio s 3:0 u Zagreb. Zašto? Jer u tom slučaju treneri ne bi ništa mijenjali, a možda bi postava koje je izašla na teren do kraja utakmice postigla četvrti pogodak. Ovako su se povukli i primili pogodak, a izlaskom Soudanija bili su značajno ofenzivno oslabljeni da bi uzvratili pogotkom. A bilo je još dosta vremena.

Halilović nije Messi i Ronaldo

Ako su treneri već odlučili izvaditi Soudanija, nije li logično bilo da uvedu igrača sličnog profila, konkretno Alena Halilovića? Cijelu sezonu Halilovića se uporno gura u igru kada se suparnici grčevito brane bunkerom. Od Halilovića se očekuje da predribla čitavu obranu i zabije pogodak. I naravno da mu to nije uspijevalo, jer takvo što rijetko kad naprave i Messi i Ronaldo. I kada konačno kucne taj trenutak da protivnik „otkrije“ karte, kada se samo jednim driblingom izlazi u izglednu šansu, Halilović ostaje gledati utakmicu s klupe, a zna se da je ponajbolji, možda i najbolji Dinamov igrač u situacijama „jedan na jedan“.

Jurčić je kriv, ali nije sam sebe postavio

Nije nam namjera ovim tekstom „popovati“, nismo ni stručnjaci s diplomom nogometnih trenera, ali doista je neke poteze teško razumjeti. Dinamo ima zasigurno bolju momčad od Austrije, već je jednom nogom bio u Ligi prvaka i stoga je žal za propuštenom prilikom još i veća. Činjenica jest da Dinamo nije smio izgubiti s 2:0 u Zagrebu. Taj poraz ide na dušu Krune Jurčića. Ali, isto je tako činjenica da Jurčić nije smio ni biti postavljen za trenera Dinama. Žal ostaje, izgubljen je značajan novac, ali tragedije u sportu nema. Europska liga u sportskom smislu i nije tako loša zamjena. Dinamo će u tom natjecanju sigurno biti konkurentniji no u Ligi prvaka.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider