Nogomet
Nogomet

Trener koji je stvarao Modrića i Ćorluku prognozira krajnji domet Danija Olma i rasplet HNL sezone

Bivši pomoćni trener zaprešićkog Intera i Dinama Tomislav Obradović za GOL.hr najavljuje nastavak sezone Prve HNL…

Josip Kuže i Tomislav Obradović u Africi Foto: GOL.hr

Galerija

Derbijem začelja između Intera i Istre večeras započinje proljetni dio sezone Prve HNL.

"Nije presudna utakmica, ali mogla bi usmjeriti borbu za ostanak. Tko pobijedi, steći će lijepu prednost, više psihološku nego bodovnu", kaže nam bivši pomoćni trener zaprešićkog Intera i Dinama te izbornik omladinske selekcije Ruande Tomislav Obradović, s kojim smo razgovarali u kultnoj pizzeriji Rosi, koja se nalazi u blizini zagrebačkog autobusnog kolodvora i stjecište je trenutačnih i bivših nogometaša, trenera, menadžera, novinara, zaljubljenika u nogomet i općenito sport.

HNL: Raspored i satnica svih utakmica do kraja sezone

"Utrka Varaždina, Intera i Istre za ostanak u ligi bit će prilično zanimljiva. Slaven ima bodovnu i organizacijsku prednost. Mislim da neće imati problema zadržati prvoligaški status. Teško je reći tko ima veće šanse, sve tri spomenute momčadi u nezavidnoj su situaciji,  svaka ima svojih financijskih i organizacijskih problema. Ipak, čini mi se da je Istra u najtežoj situaciji. Razlog je taj što su dosta nejasne namjere španjolskih ulagača. Sportska politika kluba nije na razini na kojoj bi se to očekivalo", rezonira Obradović, koji je odigrao vrlo važnu ulogu u karijerama mnogih Dinamovih igrača, posebice Vedrana Ćorluke i Luke Modrića.

Josip Kuže i Tomislav Obradović u Africi (Foto: GOL.hr)

"Istra u najtežoj situaciji"

Obradović je bio prvi pomoćnik Srećku Bogdanu u vremenu kada se Inter borio za naslov prvaka te desna ruka pokojnom Josipu Kuži u Dinamu. Dobro zna kako se formira momčad.

"Alaves u Španjolskoj glasi kao sređen i sustavan klub, točno znaju što rade. Ne vidim da su to prenijeli na Istru. Nema jasne vizije, nema pravih pojačanja… Doduše, u tom pogledu Inter i Varaždin nisu u puno boljoj situaciji. U Interu su se ipak dogodile neke promjene nabolje. Branko Laljak uvijek se nekako snađe, to znam iz osobnog iskustva", smije se Obradović, koji se dugo poznaje s dugogodišnjim glavnim čovjekom zaprešićkog kluba.

"Početak najvažniji"

"Čini mi se da su i u Varaždinu napravili mali korak naprijed u odnosu na jesenski dio sezone. Mislim da će o svemu odlučivati početak drugog dijela sezone. Tko potone u prvih nekoliko kola, jako teško će se izvaditi. Nema sumnje, gledat ćemo ogorčeno borbu za ostanak. Tko završi pretposljednji, vjerojatno će ostati u ligi. Ne vidim u 2. ligi drugog kandidata za ulazak u društvo najboljih", kaže Obradović i podcrtava da je samo jedna stvar izvjesna u proljetnom dijelu sezone.

"Dinamo će sigurno obraniti naslov prvaka, pitanje je samo s koliko bodova prednosti. Za drugo mjesto vodit će velika borba između Rijeke, Hajduka i Osijeka, a za peto mjesto nadmetat će se Gorica i Lokomotiva. Teško da Gorica i Lokomotiva mogu više od petog mjesta."

Zimski prijelazni rok zahuktao se tek u završnici. Jedina dva velika izlazna transfera zasad su ostvarili Dinamo i Osijek. Svi ostali slabo su trgovali. Dinamo je napustio najbolji igrač, Dani Olmo prešao je u Leipzig, a Osijek perspektivni branič Boško Šutalo, koji je prešao u Atalantu. U završnici prijelaznog roka (mislimo na najjače zapadnoeuropske lige) možda će biti još pokoje iznenađenje.

"Olmo će jako nedostajati Dinamu"

Što se tiče ulaznih transfera, zasad nema zvučnijih pojačanja. Hrvatski klubovi potrošili su minimalna sredstva, uglavnom se radilo o prometu s igračima koji su slobodni ili koji su došli na posudbu. No prijelazni rok u HNL-u traje do 17. veljače i moguće je da će Dinamo ili možda Osijek odriješiti vreću u sljedeća dva i pol tjedna.

Koliko će Olmo nedostajati Dinamu, prije svega u kvalifikacijama za Ligu prvaka? Može li ga nadomjestiti iz unutrašnjih rezervi?

"Mislim da će puno nedostajati jer takvi se igrači ne stvaraju na tekućoj traci, nego se rađaju. Teško će ga nadomjestiti. S obzirom na to da se spekulira kako će ga pokušati zamijeniti Ivanušec ili Majer, morat će promijeniti način igre jer oni nisu igrači istog profila. Radi se o drukčijim igračima; Olmo je igrač energije, igra okomito, okretniji je i hitriji je, a Ivanušec i Majer više su igrači pasa i ideje, pa će napadači morati promijeniti svoja kretanja."

"Najteže je graditi napadačku igru"

Obradović je sudjelovao u stvaranju napadačke igre Dinama za vrijeme ere Josipa Kuže u Dinamu i dobro zna o čemu priča.

"Uigravanje napadačke igre nije jednostavno, to je najteže u nogometu, puno je lakše graditi obrambenu igru. Ako želite da napad bude organiziran po želji trenera, za to treba dosta vremena i strpljenja. Ali i trenerskog znanja, koje kod Nenada Bjelice nije upitno. To je Dinamova olakotna okolnost u ovom trenutku, da ga vodi trener koji ima dovoljno znanja i iskustva, ali i vremena, što je jako bitno, da svoje ideje prenese na teren."

"Modrić je igrač uz kojeg igra cijela momčad"

Vi ste trenirali Modrića u Interu i Dinamu dok je još bio na početku profesionalne karijere. Može se reći da ste jedan od najzaslužnijih trenera u njegovu razvoju i sazrijevanju. Može li Olmo doseći Modrićevu razinu? Jednostavnije rečeno, je li on igrač za Real ili Barcelonu?

"Olmo je igrač za ta dva najveća kluba, ali on nije tip igrača kakav je Modrić. Luka je vezni igrač uz kojeg igra cijela momčad, dok je Olmo faktički napadač koji uglavnom funkcionira individualno. I kroz tu svoju individualnost i energiju opasan je po gol suparnika. Obojica su sjajni igrači, svaki na svojoj poziciji. Olmo bi mogao postati veliki igrač jer još uvijek to nije. On ima veliki potencijal, ali tek ga mora iskazati na najvećoj sceni."

"Petković podsjeća na Ibru"

Je li pogodio s odabirom novog kluba?

"Mislim da jest jer je došao u klub koji ima mladog trenera koji razumije igru. To je pokazao u Hoffenheimu, a pokazuje i sada u Leipzigu. Njegove momčadi često mijenjaju sustav igre u tijeku utakmice, što je najteže. To dokazuje koliko trener upravlja procesima igre u tijeku utakmice. Olmo bi se trebao dobro snaći u Leipzigu i njemačkoj Bundesligi."

Olmo je otišao, tko preuzima ulogu najboljeg igrač Dinama?

"Definitivno Bruno Petković. Moram reći da me iznenadio. Pokazao je da ima odlike vođe i karakter pobjednika. Ima i odlične tehničke karakteristike, a uz to je fizički vrlo snažan. Malo je igrača s takvom visinom i takvom tehnikom. Uistinu podsjeća na Ibrahimovića, mogao bi napraviti veliku karijeru. U svakom slučaju, igrač je za velike klubove."

Bruno Petković, Tomislav Obradović i Robert Sušić (Foto: GOL.hr)

"Boško Šutalo veliki je potencijal"

Je li vas iznenadio lukrativan transfer mladog Boška Šutala u Atalantu?

"Nije me iznenadio. Šutalo je igrač koji osim velikog potencijala posjeduje i pobjednički karakter, a koji je najvažniji u nogometu. Skauti Atalante dugo su ga pratili, to pouzdano znam. Zoran Zekić mi je o njemu pričao sve u superlativima, dok Boško praktički još nije ni zakoračio na scenu hrvatske lige. Predviđam mu veliku karijeru i status seniorskog reprezentativca u bliskoj budućnosti. Njegov je transfer velika odskočna daska za trenutačnu upravu Osijeka. Ovim transferom probili su led na najzahtjevnijim tržištima, a to su lige petice. Vjerujem da će to znati kapitalizirati."

"Osijek ide najtežim, ali ispravnim putem"

Kako vidite trenutačnu momčad Osijeka?

"Osijek se odlučio za ispravan, ali i najteži put, a to je paralelna izgradanja kluba na svim razinama; stadiona, kampa i kompletne infrastrukture te u isto vrijeme i momčadi. To sigurno nije lako, ali uskoro bi trebali pobrati vrhnje. Osijek bi za godinu ili dvije mogao ugroziti Dinamovu dominaciju hrvatskim nogometom. Mislim da je to realna prognoza. Kad završe stadion i kamp, bit će puno više novca za kupovinu pojačanja i izgradnju momčadi."

Legende hrvatskog nogometa Mario Stanić i Igor Tudor preuzeli su ključne poluge sportske politike splitskog Hajduka. Hoće li uspjeti podići Bijele?

"Ako gledamo kratkoročno, nije toliko bitno hoće li rezultat biti pozitivan ili negativan. Mislim da je najvažnije hoće li Hajduk biti strpljiv i dati im vremena da provedu svoju viziju do kraja. To dosad nije bio slučaj, nijedan trener Hajduka posljednjih godina nije imao tu šansu. E, sad, doista je teško reći hoće li dobiti potrebno vrijeme."

Najvažniji transferi posljednjeg dana prijelaznog roka: Dva Hrvata promijenila klub

"Tudor i Stanić trebaju vrijeme..."

Kako vam se sviđa Tudorova nogometna filozofija? Kako stvari stoje, forsirat će sustav 3-5-2?

"Nogometna filozofija uvijek je povezana s profilom igrača koje posjeduješ, a na treneru je zadatak da im pronađe mjesta i sustav koji im najviše odgovara. Iz onoga što vidim, igrat će u zadnjoj liniji s pet igrača, što jamči čvrstoću i sigurnost. No sada je najvažnije kako će iz toga graditi ofenzivnu igru. Hajduk je u prvom dijelu sezone loše igrao u gostima upravo zbog toga što nije imao razrađenu napadačku igru niti je imao igrače koji su svojom individualnom kvalitetom radili prednost. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li Tudor to promijeniti. Budući da nisu doveli pojačanja, on će morati stvoriti rezultat u kombinatornoj igri i usput stvarati igrače. Kad kažem stvarati, mislim na to da će od igrača koji do sada nisu puno pokazali, pokušati izvući puno više."

Kako vidite igru Rijeke pod vodstvom trenera Simona Rožmana? Rijeka kao i Hajduk nije osobito uložila u pojačanja. Novopridošli Nino Galović trebao bi zamijeniti Darija Župarića, koji je bio vrlo važan igrač Rijeke, može se reći da je bio glavni igrač prilično krhke obrane…

"Kolega Rožman sigurno je osvježenje HNL-a jer je u vrlo kratkom vremenu, a nakon Igor Bišćana, dijagnosticirao sve probleme i stavio Rijeku na pravi put. On je trener koji očito zna stvoriti igru s kadrom koji ima na raspolaganju. Željno iščekujem vidjeti Rijeku pod Rožmanom nakon što je odradio prve pripreme s Rijekom. Mišljenja sam da će Rijeka biti vrlo opasna."

"Rijeka najbliža drugom mjestu"

Vaša prognoza raspleta sezone?

"Dinamo će biti prvak, tu nema dileme. Rijeci dajem najviše šansi da osvoji drugo mjesto. Objasnio sam zašto u prethodnom pitanju. No ne treba podcijeniti ni Osijek ni Hajduk. Sve su to izjednačene momčadi, svaka od njih može do drugog mjesta. Lokomotivi dajem više šansi nego Gorici da osvoji peto mjesto. Istra je najbliža zadnjem mjestu. Naravno da će faktor sreće odigrati određenu ulogu, iako sam ja trener koji ne vjeruje u sreću. Pravi trener mora faktor sreće svesti na najmanju moguću mjeru."

I za kraj, što Vatreni mogu napraviti na Euru?

"Ova Hrvatska ima dovoljna znanja i sposobnosti da se popne na sam vrh. Euro bi mogao biti kruna karijere Luke Modrića. Naravno, i svih drugih igrača, posebno onih starijih. Izbornik Dalić proveo je smjenu generacije, osvježio je kadar, uveo je nekoliko mladih, potentnih igrača, a naboj s kojim igramo nikada nije bio upitan. Mislim da Hrvatska može postati prvak Europe. Ne vidim tko je to puno jači od Vatrenih?" zaključio je Obradović.

Vraća se HNL u izdanju kao nikada do sada: Dinamo na pragu naslova, velika borba za Ligu prvaka