Nogomet
Nogomet

Osnivač hrvatske antidopinške kontrole o slučaju Vušković: "Možda im se zametnula pogreška kao kod Dominikovića"

Nastavlja se dopinška sapunica u slučaju mladog hrvatskog reprezentativca Marija Vuškovića.

Nakon što se i B uzorak pokazao pozitivnim, Mario Vušković je izašao pred sud i ponovio kako je nevin. Na Vuškovićevoj strani je i njegov klub HSV, a kako bi dokazali njegovu nevinost, angažirali su i neovisne stručnjake. Agonija se nastavlja, a Vuškoviću prijeti i do četiri godine zabrane igranja.

Sa samo 19 godina stigao je Mario Vušković u njemačkog velikana i vrlo brzo impresionirao sve. Danas ovaj 21godišnji stoper proživljava najteže dane u svojoj mladoj karijeri. Zbog optužbi za doping, prošloga tjedna se po prvi put pojavio pred sudom Njemačkog nogometnog saveza.

Pojavile se dosad najpozitivnije vijesti u dopinškoj aferi Marija Vuškovića

Odradio još jedno testiranje

Mario Vušković bez nogometa je od 15. studenog prošle godine od kada je suspendiran. Do njega se ne može, ne želi istupati u medije kao ni članovi njegove obitelji. Kako se doznaje iz njemačkih medija, HSV je stao uz svog igrača te su na sudu ustvrdili kako je njegov doping test od 80 do 90 posto lažno pozitivan."

Nakon suspenzije, Vušković je, sredinom prošlog mjeseca, odradio još jedno testiranje, a B uzorak potvrdio je rezultate A uzorka. Pozitivan je na eritropoetin - tvar koju je svojevremeno uzimao i Lance Armstrong, a poboljšava tjelesne performanse i izdržljivost. Jedini način da se unese u organizam, ističe primarijus Fućkar, je intravenozno.

VIDEO Mladi Vatreni vratio se u Hamburg, a stručnjak za doping tvrdi: "Može smanjiti kaznu"

"Pa gdje će jedan igrač sebi davat infuziju, a s druge strane ne može on to kupovat kao bombone u apoteci. Tehnički je nemoguće da je on to izveo. I dalje sumnjam da je neki ambiciozni klupski doktor koji je tamo 10 godina, ipak pokušao ekipi dati taj stimulans, ali eto, jednoga su uhvatili", kaže Božidar Fućkar, osnivač hrvatske antidopinške kontrole.

Čašica nepropisno zatvorena?

Što se doista dogodilo utvrdit će sud. Vušković je na ročištu rekao da je nevin te kako misli da čašica u koju je dao urin, nije bila propisno zatvorena.

"Može biti lažno pozitivan, dapače, bilo je takvih situacija kao što je zamjena urina kod primjerice Dominikovića. Je li je tu bila neka greška, ne znam, ili je namjerno zamijenjena flašica s nečijim urinom u tom frižideru, i toga je bilo."

Zaplet u doping-skandalu mladog Hrvata: Posumnjao na zabunu ili prevaru, klub stao iza njega

Zanimljivo, Vušković je prošao i poligraf na kojem je s gotovo potpunom sigurnošću utvrđeno da nije namjerno uzimao nedozvoljena sredstva. No, taj dokaz njemački sud ne priznaje. U ovom, najblaže rečeno, zanimljivom slučaju, HSV je Mariju iskazao podršku, koju je nedavno ponovio i Tim Walter, trener njemačke momčadi.

"U načelu, stojimo uz Marija!"

Angažirao je klub i četiri neovisna stručnjaka koji su ustvrdili kako njegov uzorak nije pozitivan. S druge strane, dodatnog eksperta sada traži i sud, iako u HSV-u sumnjaju u njegovu nepristranost. Sapunica se nastavlja, a novo ročište zakazano je za 10. ožujka. U najgorem slučaju, dokaže li mu se krivnja, Vuškoviću prijeti i do četiri godine suspenzije.