Nogomet
Nogomet

Povijesna noć Dinama: Četiri komada Atalanti u rapsodiji na otvaranju Lige prvaka!

Dinamo je čak s 4:0 pobijedio Atalantu u prvom kolu Lige prvaka.

gol expired Foto: DNEVNIK.hr

Europska bajka Dinama i njegovog tvorca Nenada Bjelice nastavila se i u Ligi prvaka. Dinamo je u prvom kolu skupine C s nevjerojatnih 4:0 razbio talijansku Atalantu, trećeplasiranu momčad Serie A u prošloj sezoni.

Junak utakmice bio je Mislav Oršić koji je postigao hat-trick u debiju u Ligi prvaka, a jedan je pogodak djelo Marina Leovca. Briljirao je i Dani Olmo koji je bio pokretač akcija gotovo kod svih pogodaka Modrih. Dinamo je poveo u 10. minuti golom Marina Leovca (10), a potom je na scenu stupio Mislav Oršić postigavši tri gola (31, 42, 68).

U drugom susretu iz ove skupine Manchester City je u Harkivu pobijedio Šahtar sa 3-0 golovima Riyada Mahreza (24), Ilkaya Gundogana (38) i Gabriela Jesusa (76). Dinamo je tako prvi na ljestvici skupine C. Idući nastup Dinamo će imati 1. listopada kada će gostovati kod Manchester Cityja, dok će u Bergamu snage odmjeriti Atalanta i šahtar.

Bjelica otkrio kako se odlučio za promjenu formacije: "Čim sam ih prvi put vidio..."

Bila je to Dinamova večer za pamćenje. Sasvim sigurno najbolja predstava otkako je Nenad Bjelica preuzeo klub, ali i najbolja predstava koju su Modri' prikazali u 37 susreta odigranih u elitnom natjecanju.

Dinamo je do ove utakmice ostvario tek četiri pobjede u Ligi prvaka. U zadnjih 11 susreta upisao je 11 poraza, a posljednju pobjedu Dinamo je u Ligi prvaka ostvario 16. rujna 2015. na stadionu Maksimir protiv Arsenala 2-1.

No dolaskom Nenada Bjelice Maksimirom pušu neki novi vjetrovi. Posebno impresivno bilo je prvo poluvrijeme u kojem je hrvatski prvak zabio tri gola i deklasirao trećeplasiranu momčad Serie A, te momčad koja je prošle sezone zabila najviše pogodaka u talijanskom prvenstvu.

Sjajna atmosfera na Maksimiru: Spektakularna koreografija, što stoji iza poruke BBB-a?

Bjelica iznenadio postavom

Strateg Modrih iznenadio je s početnim sastavom zaigravši od prve minute s trojicom centralnih braniča (Dilaver, Theophile-Catherine, Perić) i bez Gojaka i Hajrovića, dok je Gian Piero Gasperini očekivano otvorio utakmicu u formaciji 3-4-1-2. Zanimljivo, Atalanta je u početnom sastavu imala samo dvojicu talijanskih igrača, vratara Pierluigija Gollinija i braniča Andreu Masiella, a na klupi još jednog, pričuvnog vratara Marca Sportiella.

Bjeličin potez pokazao se sjajnim. Dinamo je prvom dijelu 'razbio' suparnika postigavši tri gola, a potom u nastavku

Posljednju pobjedu Dinamo je u Ligi prvaka ostvario 16. rujna 2015. na stadionu Maksimir protiv Arsenala 2-1. Golove za hrvatskog prvaka zabili su Alex Oxlade-Chamberlain (24-autogol) i Junior Fernandes (58), dok je strijelac za goste, koji su od 40. minute igrali bez isključenog Oliviera Girouda, bio Theo Walcott (79). Nažalost, nakon pobjede protiv 'topnika' uslijedilo je crni niz i čak 11 uzastopnih poraza uz razliku pogodaka 1-28.

Šokirani Talijani u prvih 45 minuta

Dinamo je fantastično ušao u susret i poveo već u 10. minuti. Stojanović je ubacio s desne strane, a Leovac natrčao i zabio za ludnicu na tribinama. U 32. minuti Gollini je po drugi put morao vaditi loptu iz svoje mreže. Olmo je fantastičnom loptom uposlio Leovca na krilu, a ovaj vratio povratnu loptu do natrčalog Oršića koji je preciznim udarcem pogodio donji lijevi kut. Čudesno poluvrijeme Dinama Oršić je u 42. minuti okrunio svojim drugim pogotkom. Stojanović je ubacio u kazneni prostor, Ademi vratio glavom do Oršića koji je zabio za 3-0.

Šokirani Talijani jedva su dočekali odmor kako bi u nastavku pokušali 'smanjiti štetu'. Međutim, ništa im nije pomoglo. U 68. minuti Oršić je zabio i treći gol na utakmici za nestvarnih 4-0. Gosti su u 73. minuti mogli smanjiti veliki zaostatak, no Livaković je sjajno obranio Zapatin udarac.

Kakva scena: Vatrogasac s Modrima proslavio gol koji se dugo čekao, izgrlili su ga u euforiji

Dinamo i Atalanta su se već jednom sastali u europskim natjecanjima. Bilo je to u 1. kolu Kupa UEFA 1990. godine, a Talijani su prošli dalje zbog više golova u gostima. Prva utakmica u Bergamu je završila bez golova, dok je uzvrat u Zagrebu završio 1-1. Dinamo je poveo golom Zvonimira Bobana u 53. minuti, a izjednačio je Brazilac Evair sedam minuta kasnije iz kaznenog udarca.

DINAMO - ATALANTA 4-0

ZAGREB. Stadion Maksimir - 30.000 gledatelja; Sudac: Jesus Gil Manzano (Španjolska);

Strijelci: 1-0 Leovac (10), 2-0 Oršić (31), 3-0 Oršić (42), 4-0 Oršić (68)

Žuti kartoni: Theophile-Catherine, Moro / De Roon, Gjimshiti, Gosens

Crveni kartoni: -

DINAMO: Livaković - Perić, Dilaver, Theophile-Catherine - Stojanović, Ademi, Moro (od 73. Gojak), Leovac - Olmo, Oršić (od 76. Ivanušec), Petković (od 83. Gavranović)

ATALANTA: Gollini - Toloi, Gjimshiti, Masiello (od 46. Malinovski) - Hateboer, De Roon, Freuler (od 46. Pašalić), Gosens - Iličić (od 89. Barrow) - Gomez, Zapata

DINAMO - ATALANTA 4:0

  • Atalanti će ovo biti prvo sudjelovanje u Ligi prvaka u povijesti kluba. Njihovi navijači su poznati po masovnim gostovanjima, a takvo će biti i ovo u Zagrebu na, za njih, povijesnom susretu.
  • Za utakmicu su razgrabili svih tri tisuće ponuđenih karata. U Zagreb su stigli s preko 30 autobusa, stotinama kombija i automobila, a oni malo komotniji i avionima.
  • Nije ovo prvo takvo gostovanje na Maksimiru ove sezone, jer u kvalifikacijama za LP je toliko bilo i navijača Ferencvaroša.
  • Dinamo i Atalanta su se već jednom sastali u europskim natjecanjima. Bilo je to u prvom kolu Kupa UEFA 1990. godine kada su Talijani prošli dalje na temelju gola postignutog u gostima. U prvoj utakmici u Bergamu je bilo 0:0, a na Maksimiru 1:1 (strijelac za Dinamo u tom susretu bio je legendarni Zvone Boban).
  • Napomenimo i kako sudačka postava dolazi iz Španjolske. Glavni je Jesus Gil Manzano, pomoćnici su Diego Barbero i Angel Nevado, a četvrti je Juan Martinez Munuera. VAR suci su Alejandro Hernandez i Ricardo de Burgos.
  • ATALANTA: Gollini, Toloi, Djimsiti, Masiello, Hateboer, De Roon, Freuler, Gosens, Gomez, Iličić, Zapata
  • DINAMO: Livaković - Dilaver, Theophile-Catherine, Perić - Stojanović, Ademi, Moro, Leovac - Olmo, Oršić - Petković
  • Veliko iznenađenje u postavi Modrih. Čini se kako je Nenad Bjelica odlučio zaigrati s trojicom centralnih braniča, jer od prve minute će krenuti i Dilaver i Theophile-Catherine i Perić. Dosad je uvijek bilo mjesta samo za dvojicu od njih pa je vrlo izvjesno da se Bjelica odlučio Talijanima suprotstaviti njihovim oružjem. Naime, poznato je kako trener Atalante Gian Piero Gasperini preferira formaciju 3-4-1-2 odnosno 3-4-2-1, ovisno o tome da li Josip Iličić djeluje u samom vrhu napada ili ipak nešto povučenije.
  • Naš Mario Pašalić nalazi se na klupi Atalante, tu su još i pričuvni vratar Sportiello te Palomino, Muriel, Malinovskyi, Castagne i Barrow.
  • Klupa Dinama: Zagorac (vratar), Hajrović, Gavranović, Gojak, Šitum, Ivanušec, Atiemwen.
  • Klupa Dinama izgleda puno ofenzivnije od prve momčadi.
  • Vjerujemo kako se Bjelica odlučio na sigurniju varijantu te da zna što radi jer je proveo neko vrijeme u Serie B. Problem bi mogla biti neuigranost njegove momčadi u toj formaciji.
  • Još je manje od pola sata preostalo do početka utakmice.
  • 1 Počela je utakmica u lijepoj atmosferi na Maksimiru!
  • 1 Zaprijetio je Dinamo već u prvoj minuti! Olmo je prošao po lijevoj strani i ubacio u šesnaesterac, tamo je Oršić pokušao vratiti prema Petkoviću koji je čekao na petercu, ali obrana Atalante otklonila je tu opasnost. Gol-aut za goste, suci su očito signalizirali da je lopta prešla gol-liniju.
  • 3 Uzvraćaju i Talijani, Iličić je stvorio prostor za šut Hateboera, ali Nizozemac je prilično loše pucao.
  • 4 Dobra vijest za Dinamo je da se Dani Olmo čini jako raspoložen za igru.
  • 7 Protestiraju navijači Dinama, traže žuti karton za Gomeza zbog prekršaja nad Dilaverom, ali sudac je samo upozorio gostujućeg kapetana.
  • 8 Jako opasno je bilo pred vratima Atalante! Sjurio se Ademi u šesnaesterac gostiju i htio ubaciti prema Petkoviću, Talijani su to odbili, a lopta je na koncu otišla u gol-aut.
  • 10 GOOOOOOOOOOOOOOL, 1:0 vodi Dinamo! Fenomenalni Dani Olmo je zavaljao obranu gostiju i pucao, Talijani su to izbili, ali uslijedio je novi nalet Dinama, lopta na desno za Stojanovića koji je prizemno ubacio pred gol Atalante, a tamo je najbrži na lopti bio Marin Leovac koji loptu šalje u mrežu za erupciju oduševljenja na tribinama!
  • 18 Evo i prvog žutog kartona na utakmici, dobio ga je Berat Djimsiti zbog prekršaja na Petkoviću.
  • 20 Grogirana je bila Atalanta nakon onog primljenog gola, sada se malo probudila i pohvatala konce igre.
  • 23 Težak sudar Masiella i Petkovića, talijanski stoper je ostao ležati na terenu s bolnom grimasom na licu.
  • 27 Još jedan žuti za Atalantu, dobio ga je Marten de Roon zbog neopreznog starta na Oršiću.
  • 28 Oršić je bio i izvođač tog slobodnog udarca, otišla je lopta iznad prečke metar-dva.
  • 30 U drugoj utakmici ove skupine Manchester City kao gost vodi protiv Šahtara pogotkom Riyada Mahreza od 25. minute.
  • 31 Fantastična lopta Oršića prema Ademiju koji se ubacio iz drugog plana, ali skupa s njim je uklizao talijanski branič i odbio u korner.
  • 32 GOOOOOOOOOOOOOOOOL, 2:0 za Dinamo! Olmo se narugao na lijevoj strani svom čuvaru, uposlio Leovca koji je vratio povratnu loptu na 16 metara, a tamo je natrčao Mislav Oršić i preciznim udarcem pogodio donji lijevi kut nemoćnog Gollinija.
  • 38 I dalje Modri igraju odlično, ne žele se zatvoriti u bunker već pritišću stopere iz Atalante koji zasad vode igru.
  • 39 Kevin Theophile-Catherine je prvi igrač sa žutim kartonom u redovima Dinama, nepotrebno je na sredini terena faulirao Alejandra Gomeza.
  • 42 GOOOOOOOOOOOOOOOOOL, 3:0 za Dinamo! Ubacio je Stojanović s desne strane, Ademi je na drugoj vratnici loptu vratio prema Oršiću na kojeg je zaboravila obrana Atalante i glavom ju pospremio u mrežu za nevjerojatna tri gola prednosti Dinama već u prvom poluvremenu!
  • 45 KRAJ PRVOG POLUVREMENA! Slobodno možemo reći da je ovo jedno od najboljih poluvremena u Dinamovoj povijesti, a svakako najbolje od svih nastupa Modrih u Ligi prvaka!
  • 46 Drugo poluvrijeme počelo je s dvije promjene u sastavu gostiju: ušli su Pašalić i Malinovskyi, a izašli Freuler i Malinovskyi.
  • 47 Kanonada Modrih se nastavlja, sijeva sa svih strana, sada su umalo postigli i četvrti pogodak.
  • 49 Ademi je prekršajem zaustavio Gomeza na nekih 25 metara, ali srećom po Livakovića Iličić se umjesto šuta odlučio na (bezopasan) ubačaj.
  • 51 Prošlo je prvih pet minuta nastavka, Talijani još nisu zaprijetili Livakoviću.
  • 55 Najbolja akcija Atalante na utakmici, Pašalić je bio sam nakon centaršuta s desne strane, potpuno neometan, ali je uputio loš udarac, daleko od gola Modrih je otišla lopta.
  • 58 Jedna akcija Dinama praktički iz ničega, Oršić je izbio sam pred Gollinija s desne strane i pucao, ali gostujući vratar mu je spriječio hat-trick!
  • 62 Olmo i dalje terorizira igrače Atalante, ne mogu ga zaustaviti nikako drukčije nego prekršajem.
  • 68 GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL! 4:0 vodi Dinamo! Hat-trick Mislava Oršića! Kevin Theophile-Catherine je htio otkloniti opasnost i izbiti loptu pred suparničkim igračem, a zapravo je sjajno uposlio Mislava Oršića koji je primio loptu i hladnokrvno matirao Gollinija za brutalnih 4:0 Dinama protiv trećeplasirane momčadi talijanskog prvenstva iz prošle sezone!
  • 71 Ušli smo u posljednjih 20 minuta i jedina nedoumica vezana je uz tos koliko će golova razlike Dinamo slaviti.
  • 73 Prva izmjena Nenada Bjelice, Nikola Moro je napustio igru, ušao je Amer Gojak.
  • 74 Vrhunska obrana Livakovića! Zapata se zagradio i okrenuo svog čuvara te snažno opalio, ali hrvatski reprezentativac je sjajno obranio.
  • 76 Druga izmjena u Dinamu, Mislav Oršić je uz ovacije izašao, zamijenio ga je Luka Ivanušec.
  • 79 Robin Gosens je požutio zbog povlačenja Stojanovića.
  • 82 Opet je zaprijetio Pašalić, sam je ostao na lijevoj strani i ciljao je suprotni kut, ali nije bio sasvim precizan.
  • 84 Nevjerojatan promašaj Zapate! Dobio je sjajnu loptu od Iličića i izbio sam pred Livakovića, a onda špicem poslao loptu daleko od gola.
  • 88 "I nikom nije lepše neg' je nam', samo da je 'vako svaki dan", odjekuje s maksimirskog sjevera...
  • 90 KRAJ, KRAJ, KRAJ, KRAJ! Četiri puta kraj za četiri pogotka Modrih! Veličanstvena pobjeda Dinama, njihova najbolja utakmica ikad u Ligi prvaka i najbolja partija maksimirskog sastava unatrag dugo, dugo godina...

Rezultati by SofaScore