Nogomet
Nogomet

Gattuso boluje od autoimune bolesti: Kod težih slučajeva može biti smrtonosna

Gennaro Gattuso više od deset godina boluje od autoimune bolesti koja se zove miastenija gravis.

Gennaro Gattuso (Foto:Profimedia)

Hajduk je nakon višetjedne sage dobio novog trenera, a to je Gennaro Gattuso.

Legendarni Talijan se očekuje u Splitu najkasnije 19. lipnja kad kreću pripreme za novu sezonu, a s Bijelima je potpisao ugovor na dvije godine. Njegov dolazak je izazvao veliko zanimanje hrvatskih i europskih medija, a o njemu posljednjih sati cure zanimljivi detalji.

Kao nogometaš je bio beskompromisni borac, osvojio je sve što se moglo osvojiti. Veliki je trag ostavio u Milanu, ali i u talijanskog nogometnoj reprezentaciji s kojom je osvojio naslov svjetskog prvaka 2006. godine.

Nakon što je okačio kopačke o klin, posvetio se trenerskom poslu. Vodio je velike klubove poput Milana, Napolija i Marseillea, a u središtu pozornosti je završio 2021. godine zbog poveza na oku. To je zabrinulo nogometni svijet, krenule su i glasine da umire, no Gattuso se vrlo brzo oglasio i objasnio da boluje od bolesti koja se zove miastenija gravis.

Gattuso se godinama bori s autoimunom bolesti

To je autoimuna bolest do koje dolazi jer imunološki sustav greškom napada zdravo tkivo, odnosno uzrokuje slabost u mišićima koji su zaduženi za kretanje, no prvi simptomi se mogu prepoznati u očnim mišićima. Kod težih slučajeva bolest može biti smrtonosna, no u većini slučajeva se može tretirati i gotovo pa potpuno smanjiti simptome.

"Već mjesec dana kruže glasine da umirem, no ne brinite. Ne umirem. Vidjeti duplo je neugodno i teško, mislim da zadnjih mjesec dana nisam bio svoj", objasnio je Gattuso prije četiri godine.

Talijan se više od deset godina bori s ovom bolesti, a dok je igrao za Milan morao je čak dva mjeseca izbivati s terena zbog problema s očnim mišićima.

Znate li koje je Gattusovo srednje ime? Donedavno je bilo najpopularnije u Hrvatskoj

Gattuso je jednom prilikom pojeo živog puža na treningu. Da, dobro ste čuli

Evo što je Gattuso prije šest godina rekao o Modriću: "Svi žele igrati s Ronaldom i Messijem, a ja..."