Nogomet
Nogomet

Mladi Hrvat impresionirao Mourinha i balkanske zvijezde: Čudesna partija najava velikog transfera

Franjo Ivanović postigao je prvijenac za Royale Union Saint-Gilloise i odigrao briljantnu partiju u belgijskom prvenstvu, a u četvrtak je ostavio odličan dojam i na balkanske zvijezde Fenerbahcea te slavnog Josea Mourinha…

Franjo Ivanović (Foto:Afp)

Mladi hrvatski reprezentativac Franjo Ivanović odigrao je jučer briljantnu utakmicu u belgijskom prvenstvu. I to dva dana prije 21. rođendana. Royale Union Saint-Gilloise pobijedio je Kortrijk 3:0 u 9. kolu elitne belgijske lige, a Ivanović je postigao treći pogodak u 76. minuti, što mu je prvijenac u dresu Uniona, te je lucidno asistirao kod prvog.

VIDEO Pogledajte kako su Riječani dočekali Marka Livaju na Rujevici

Ivanoviću su tribine skandirale kada je izašao iz igre u 82. minuti kao onomad na Rujevici kada se orilo: "Franjo, Franjo, Franjo…"

Ovacije na tribinama kao nekoć na Rujevici

"Definitivno igrač utakmice. Franjo Ivanović osvojio je srca navijača na stadionu Josep Marien. Mladi napadač bio je prijetnja svih 80 minuta, njegov prvi pogodak u Bruxellesu bio je šlag na torti. Nije mogao suzdržati radost, veliki zagrljaj trenera Pocognolija bio je više nego zaslužen", piše najpoznatiji belgijski sportski portal sporza.be.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

Domaći su poveli golom Fuseinija 17. minuti, glavninu posla odradio je Ivanović koji je prošao po desnoj strani i odigrao rolicu, a na 2:0 povisio je Silva autogolom u 51. minuti. I tu je svoje prste imao mladi napadač jer upravo je on ubaco loptu koju je Silva skrenuo u svoju mrežu.

Ivanović je imao dvije dobre šanse prije pogotka, prolazio je i driblao suparnike, oduzimao lopte, asistirao i razigravao suigrače, a naposljetku je zabio taj treći pogodak, prvijenac u Belgiji koji mu je priuštio veliko olakšanje i iskrenu mladenačku radost.

Prvijenac i briljantna partija Franje Ivanovića

Ivanović je odigrao fantastično, što najbolje svjedoči ocjena na Sofascoreu. Bivši napadač Rijeke dobio je čak 9,5. Pogledajte priloženu statistiku i vidjet ćete da je briljantna. Union je tako prekinuo crnu seriju, upisao je pobjedu nakon pet utakmica bez trijumfa. Aktualni viceprvaci Belgije u tom su razdoblju imali tri remija i dva poraza.

Union je upao u krizu realizacije, teško je postizao golove, a čini se da je ovom pobjedom razbio led i da će ići samo nabolje jer igra u polju nije bila sporna. Trenutačno je na osmom mjestu s 13 bodova.

Franjo Ivanović (Foto: Sofascore.com)

Ivanović je prešao u Union u završnici ljetnog prijelaznog roka iz Rijeke uz odštetu od 4 milijuna eura. Iako su ga Belgijci budno pratili još od prošle jeseni, transferu je pripomogla i činjenica što je sjajno započeo novu sezonu. U prva četiri kola SuperSport HNL-a postigao je tri pogotka i upisao asistencije. Bio je na vrhu golgeterske ljestvice.

Svjestan da Ivanović potencijalno vrijedi osjetno više, glavni šef Rijeke Damir Mišković nerado ga je pustio, ali imao je uglavljenu izlaznu klauzulu i morao ga je pustiti kada se pojavio prosac koji je spreman iskrcati zacrtane milijune.

Rijeka napravila sjajan posao

Ipak, Rijeka je bogato profitirala na Ivanoviću. Dobila ga je besplatno i dala mu plaću koja nije bila bogzna kakva čak ni za hrvatske prilike, a nakon samo godinu dana zaradila je na njemu 4 milijuna eura. Bio je to posao iz snova, možda i najveći Rijekin profit na jednom igraču u tako kratkom vremenu.

No Belgijci su još jesenas shvatili da Ivanović ima znatno veći potencijal i da bi im mogao donijeti puno veći novac nego što su uložili. Investirali su u blisku budućnost. Ako se bude razvijao kako očekuju, a sve govori da hoće, lako bi već sljedećeg ljeta mogao prijeći u englesku Premierligu. Naime, vlasnik Brightona Tony Bloom uložio je u Union i ima na dlanu njegove igrače.

Svjesni su Ivanovićeva potencijala i Austrijanci, koji ga uporno pokušavaju vratiti pod svoju zastavu. Ivanović je rođen u Austriji, a u Njemačkoj je živio od 12 godine, tako da ima pravo igrati za obje reprezentacije.

Rangnick želi Ivanovića u reprezentaciji Austrije, Daliću na ciljniku

Austrijski mediji prije nekoliko tjedana pisali su o tome da austrijski izbornik Ralf Rangnick ima jako dobro mišljenje o Ivanovićevim mogućnostima i namjerava mu uputiti poziv za seniorsku reprezentaciju. Austrijanci i Nijemci već su nekoliko put pokušali pridobiti Ivanovića da zaigra za njihove mlade selekcije, no on je pristojno odbijao te pozive i izabrao je Hrvatsku.

Prošao je sve hrvatske mlade selekcije i trenutačno je u U-21 vrsti izbornika Ivice Olića. Ako nastavi igrati ovako, nije pretjerano reći da bi uskoro mogao dobiti i poziv Zlatka Dalića, koja ga je već jesenas pratio i bio je blizu poziva u Vatrene, no proljetos su se neke stvari u Rijeci zakomplicirale, ispao je iz prvog sastava i tada se nije dogodilo.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

Mladom napadaču ovo je bio peti nastup za Union i prvi pogodak, no u prethodnim utakmicama igrao je vrlo dobro, pa i odlično, kao protiv Standarda u prethodnom kolu. Ivan Leko, hrvatski trener i šef stručnog stožera Standarda, pohvalio ga je i poručio mu da samo tako nastavi. U četvrtak protiv Fenerbahcea u 1. kolu Europske lige Ivanović je također odigrao jako dobro, i to unatoč tomu što nije realizirao jedanaesterac u završnici utakmice.

Livaković, Džeko i Tadić čestitali Ivanoviću

Dominik Livaković obranio mu je udarac, no Ivanović je igrom i potezima privukao pažnju. Jasno je da mu nedostaje još malo golgeterskog iskustva, tek će napuniti 21., ali nije imao ni sreće. Livaković je sjajno branio, a i dvaput je pogađao vratnicu. Nakon sjajnog udarca s vrha šesnaesterca u finišu utakmice, lopta se odbila od vratnice na nogu suigrača Sykesa, koji je smanjio na 2:1. Ivanoviću je tako upisana asistencija.

Kako saznajem, na dobroj igri čestitali su mu i Livaković, i Edin Džeko, i Dušan Tadić. Fenerove balkanske zvijezde podijelile su mu nekoliko savjeta. Livaković mu je otkrio da je analizirao njegove jedanaesterce i da ga je spremno dočekao. Utješio ga je s riječima da su jedanaesterce promašivali i najbolji svjetski igrači na vrhuncima karijera, a da je on još prilično mlad i vrlo talentiran, te da ako ovako nastavi igrati, može napraviti veliku karijeru.

Ivanović je s Džekom razmijenio dresove, a legendarni BIH centarfor savjetovao mu je da ponekad najbolje pucati po sredini vrata, posebno kada je ispred njega skočna i okretna mačka poput Livakovića, koji se dobro priprema i studira pucače. Na dobroj partiji čestitao mu je i sjajni srpski španer Dušan Tadić, bivša zvijezda Southamptona, Ajaxa i reprezentacije Srbije.

Mourinho se raspitivao za mladog Hrvata

"Mladiću, nemoj biti tužan. Nisi ni svjestan kakvu si dobru partiju odigrao. Nije mala stvar kad tako mlad odigraš tako dobro na ovom legendarnom stadionu i pred ovom sjajnom publikom", kazao mu je Tadić.

Kako čujem, nakon utakmice za Ivanovićeva se raspitivao čak i trener Fenerbahcea Jose Mourinho. Slavni portugalski trener htio je saznati tko je taj "mali" i odakle stiže. Očito je ostavio jako dobar dojam na Special Onea. Ne samo na njega, nego i na čelnike turskog velikana. Naime, Fenerbahce je jedan od klubova koji je pratio Ivanovića dok je još bio u omladinskoj momčadi Augsburga, a i poslije kada je prešao u Rijeku.

Od turskih kolega saznajem da ga Fenerovi skauti i dalje pozorno prate, tako da je u budućnosti sve moguće. Ivanović će imati najbolje moguće preporuke od Livakovića, Džeke i Tadića, a očito je i Mourinhu vrlo zanimljiv. Portugalac je tek nedavno stigao u Fener i sigurno će nastaviti tražiti adekvatna pojačanja. Tko zna, možda je Ivanović sljedeća meta.