Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Bronhi za Miškovića i Rijeku

Ovo je fantastičan transfer: Za koliko je Hajduk prodao Sahitija, a Rijeka Ivanovića…

Franjo Ivanović jučer je prošao pregled u Bruxellesu, a jutros je potpisao četverogodišnji ugovor s Royale Union Saint-Gilloiseom…

Galerija Franjo Ivanović s ocem Miroslavom, agentom Ivanom Jolićem i šefom menadžerske agencije Rogon Christanon Rappom Franjo Ivanović Franjo Ivanović i Ivan Jolić Franjo Ivanović

Franjo Ivanović novi je igrač belgijskog viceprvaka Royale Union Saint-Gilloisea. Ivanović je u četvrtak odigrao posljednju utakmicu za Rijeku u Ljubljani, a jučer je prošao temeljiti liječnički pregled u Bruxellesu i jutros je u društvu menadžera Ivana Jolića, koji radi na transferu još od jesenas, te ponosnog oca Miroslava stavio potpis na četverogodišnji ugovor.

Ivan Perišić Ivan Perišić više nije igrač Hajduka divider

Rijeci je pripalo četiri milijuna eura, a mladi hrvatski reprezentativac dobio je višestruko veću plaću nego u Rijeci i pozamašne bonuse. Ivanović je u Rijeci proveo samo godinu dana, a Rijeka je na njemu fantastično zaradila. Uložila je minimalno, a profitirala je maksimalno.

Ivanović potpisao za Royale Union Saint-Gilloise, Rijeci četiri milijuna eura

Ivanović je na Rujevicu došao prošlog ljeta iz Augsburga bez odštete i za plaću koja je bila sve samo ne velika, čak i za HNL okvire. Rijeka je pristala na izlaznu klauzulu od četiri milijuna eura, što se u tom trenutku činilo fantazijom, no vrijeme je pokazalo da Ivanović već sada vrijedi više, a potencijalno znatno više.

Franjo Ivanović Franjo Ivanović (Foto: GOL.hr)

To je govorio pozamašan interes inozemnih klubovi, koji su se aktivno počeli javljati nakon što je 20-godišnji napadač furiozno ušao u prošlu sezonu, a interes nije ispario ni kada je proljetos završio na klupi, odnosno kada je postao tek treći napadač Rijeke.

Štoviše, stručnjaci Royale Union Saint-Gilloisea ni za milimetar nisu promijenili mišljenje i ostali su pri procijeni da je mladi hrvatski reprezentativac veliki potencijal, koji će im se višestruko isplatiti. Belgijski klub pratio je Ivanovića praktički cijelu sezonu i naposljetku se odlučio iskrcati nemalih četiri milijuna eura, pogotovo jer se radi o debitantu koji je prošle sezone prvi put okusio profesionalni nogomet.

Fantastičan posao Rijeke

Kada pogledate za koliko su prodani neki drugi igrači Rijeke, pa i reprezentativci, pogotovo ako pogledate za koliko je prodan, recimo, Hajdukov ponajbolji igrač Emir Sahiti, onda je tih četiri milijuna odlična brojka, posebice kada se uzme u obzir koliko je Rijeka uložila u Ivanovića i koliko je vremena proveo na Rujevici.

Rijeka je u cijeloj povijesti bolje prodala četiri ili pet igrača, ali pitanje je koliki je profit napravila s obzirom na to da je dijelila neke transfere s Dinamom. Osim toga, dotični su uglavnom imali puno bolju plaću od Ivanovića, duže su igrali u Rijeci i već su stekli status seniorskih hrvatskih reprezentativaca prije nego što su prodani.

Ivanović još nije postao ni standardni omladinski reprezentativac, a kamoli seniorski, no Belgijcima ta činjenica očito uopće nije smetala. Oni u Ivanoviću vide jako profitabilnu budućnost.

Mislav Bezmalinović Preminuo proslavljeni hrvatski vaterpolist Mislav Bezmalinović divider

Kada se sve uzme u obzir, može se reći da je Rijeka napravila fantastičan posao, iako možda Damir Mišković nije sasvim zadovoljan jer je očito naknadno došao do spoznaje da je na Ivanoviću mogao i osjetno više zaraditi. Naime, Ivanović je bio jedini preostali igrač Rijeke, barem prema dostupnim informacijama, za kojeg su stigle konkretne ponude zapadnoeuropskih klubova.

Bundesligaš i Danci došli s ponudom

Primjerice, uoči početka sezone njemački Kiel došao je s lijepom ponudom, a u zadnjem trenutku uključio se i jedan danski klub, koji je, kako čujem, bio spreman platiti izlaznu klauzulu i igraču ponuditi veću plaću, ali mladi napadač nije htio pogaziti danu riječ Belgijcima, koji su bili izrazito korektni i nisu prestali vjerovati u njega ni kada mu je bilo najteže, odnosno tijekom proljetnog dijela sezone, kada je ispao iz prve momčadi Rijeke, a nije pozivan ni u kadar mlade reprezentacije.

Franjo Ivanović Franjo Ivanović (Foto: GOL.hr)

Svjedoci smo da su tada neki u Hrvatskoj počeli otvoreno sumnjati u njegove kvalitete. Može se reći da mu je u tim trenucima karijera lako mogla otići u potpuno krivom smjeru. Na sreću, sve je za Ivanovića ispalo jako dobro. Iz te krize izašao je čvršći i jači te je jako dobro ušao u novu sezonu. Na kraju je čak pristao odigrati uzvratnu utakmicu protiv slovenske Olimpije iako je transfer već bio dogovoren.

Iz ove perspektive gledajući, za njega bi bilo bolje da nije igrao jer smo vidjeli što se dogodilo u Ljubljani – totalni raspad Rijekine momčadi. Ivanovića je vuklo srce, a i Rijeka je inzistirala da igra, no nije samo on djelovao kao da je glavom već negdje drugdje, tako je izgledala cijela momčad, a samo se za Ivanovića zna da je već prodan.

Klub i liga idealni za razvoj mladog napadača

Je li utakmica u Ljubljani znak da viđeniji igrači Rijeke pošto-poto traže izlaz s Rujevice, to će tek vrijeme pokazati, ali ponašanje i ukupna atmosfera izgleda prilično simptomatično, da ne kažem zabrinjavajuće, no to je već neka druga tema.

Ivanoviću je zacijelo bilo jako teško na taj način oprostiti se od riječkog kluba, suigrača i navijača, no to je nogomet i takve se stvari događaju. Za razliku od većine svojih suigrača, koji će morati barem još neko vrijeme ostati na Rujevici i pokušati izvaditi posrnula kola iz riječkog blata, Ivanović odlazi u kadrovski sređen i financijski potkovan kluba. Baš idealan za razvoj mladih igrača.

U Belgiji bi trebao ubrzano napredovati i razviti se na pravilan način. Belgijci se nadaju da će Ivanović biti njihov novi unosan projekt. Pokazali su već da jako dobro znaju prodati svoje vedete.

Pod patronatom engleskog milijardera

Za Union četiri milijuna eura nije nezanemariv iznos, to je zapravo jedan od najvećih ulaznih transfera u povijesti kluba. Više su platili samo Anana Khalailija, koji je ljetos došao iz Maccabi Haife za 6,5 milijuna eura, te sada već zvjezdanog bundesligaša Victora Bonifacea, koji ih je ukupno stajao 6,1 milijuna, a prodali su ga u međuvremenu Bayer Leverkusenu za 21,7 milijuna, te Kevina Rodrígueza, koji je prošlo ljeto stigao iz argentinskog Independientea za 4,5 milijuna eura.

Klub iz Bruxellesa ne razbacuje se milijunima, ali financijski stoji vrlo dobro. Pod patronažom je engleskog milijardera Tonyja Blooma, vlasnika Brightona i vrlo utjecajnog poslovnog čovjeka u svijetu engleskog nogometa. On i njegovi poslovni suradnici vratili su stari sjaja Unionu, koji je prije 2. svjetskog rata bio najuspješniji klub u Belgiji. Bio je čak 11 puta prvak Belgije i onda je nestao sa scene. Vratio se prije nekoliko godina i u zadnje dvije sezone osvajao je drugo mjesto.

Belgijci još zimus naciljali Ivanovića

Ako se Ivanović bude nastavio razvijati prema predviđanjima, a Belgijci u njemu vide veliki potencijal, dijamant kojeg treba fino izbrusiti i već su mu najavili da ne očekuje da će dugo ostati u njihovom klubu, uskoro bi ga mogli gledati u engleskoj Premierligi.

Belgijci su dugo pratili Ivanovića, proanalizirali su ga uzduž i poprijeko. Liječnički pregled išao je do najsitnijeg detalja, što svjedoči o ozbiljnosti i temeljitosti Belgijaca. Investicija za njih nije mala, pogotovo kada uzmemo u obzir odštetu, igračevu plaću i bonuse. O njemu su sve znali još dok je bio u Augsburgovoj akademiji, tako da su im njegove igre u Rijeci samo dodatno učvrstile vjeru da bi od njega mogli napraviti izvrsnog napadača.

Franjo Ivanović i Ivan Jolić Franjo Ivanović i Ivan Jolić (Foto: GOL.hr)

Kako čujem, još zimus su planirali isplatiti otkupnu klauzulu, no nešto im se iskompliciralo na financijskom planu i prolongirali su priču do ljeta. Belgijci se nisu pokolebali kada je Ivanović proljetos završio na klupi, čak štoviše, slali su poruke da ostane miran i nastavi trenirati punom parom te da može računati da će naljeto doći po njega, bez obzira hoće li biti član prve postave ili će sjediti na klupi.

Proljetno sjedenje na klupi nije pokolebalo Belgijce

Njima to nije bilo presudno. Jednostavno, već su se uvjerili da u njemu leži golemi potencijal koji mogu razviti i višestruko oploditi u svojem klubu. U tin trenucima veliku ulogu odigrao je Ivanovićev menadžer Jolić, koji je stvorio preduvjete za takav odnos belgijskog kluba. 

Za Ivanovića je jako važno što je na njemu inzistirao trener Uniona Sebastien Pocognoli, koji je zatražio da već u nedjelju sjedi na klupi u gradskom derbiju s Anderlechtom. Kako stoje stvari, možda će dobiti koju minutu u završnici utakmice.

Alisha Lehman FOTO Najljepša svjetska nogometašica pokazala guzu u tangama i raspametila obožavatelje divider

Nisu Belgijci jedini koji su pozorno pratili Ivanovićev razvoj. Već smo rekli da ga je pratilo nekoliko zapadnoeuropskih klubova, ali i Austrijski nogometni savez. Dapače, izbornik seniorske reprezentacije Austrije Ralf Rangncik pozorno je pratio njegov razvoj. Austrijanci znaju za njega već dugo, smatraju ga ponajvećim talentom koji je rođen u njihovoj zemlji u zadnja dva desetljeća, pa zato ne čudi što su austrijski mediji ovih dana izašli s pričom da mu Rangnick planira uputiti pozivnicu.

Austrijanci žele Ivanovića u seniorskoj reprezentaciji

Slavni njemački stručnjak traži potentnog napadača, a u Ivanoviću vidi odličan materijal za stil igre koji forsira. Zna se da je rodonačelnik gegenpressinga i da obožava hitre, fizički moćne i tehničke dotjerane napadače, koji su u stanju pritiskati, ali i kreirati.

Ivanović je upravo taj tip igrača i očito je da je Rangnick to prepoznao. Kako bi ga privoljeli da stane pod austrijski stijeg, Austrijanci mu nude status seniorskog reprezentativca već za utakmice u predstojećoj Ligi nacija. Kronen Zeitung tvrdi da još nije odlučio hoće li nastaviti igrati za Hrvatsku ili Austriju, no Ivanović je već nekoliko puta pozivan u mlade austrijske i njemačke reprezentacije, pa je ipak izabrao igrati za Hrvatsku.

Prošao je sve mlade hrvatske selekcije i jasno je da mu je Hrvatska na prvom mjestu. No nitko ne zna što nosi budućnost i kakvi su obrati mogući. Već u debitantskoj sezoni u Rijeci okusio je što znači u jednom trenutku biti zvijezda, a već u drugom tek treća rezerva.

Rijeka nikada nije brže zaradila četiri milijuna eura

Nogomet je nepredvidljiv i ništa nije sigurno. Ivanović je preskočio tek prvu stepenicu, ugovor s belgijskim klubom daju mu određenu sigurnost, ali do neke velike karijere još je dalek put. Ivanović je iznimno talentiran i vrijedan mladi igrač. Jak je u glavi, skroman i ima odlične radne navike. Ima sve preduvjete za uspjeh.

Međutim, potpuno je svjestan da je ispred njega daljnja borba i da uspjeh ne pada s kruške. Rijeka mu je puno pomogla, ali i on je puno pomogao Rijeci. Ako ništa drugo, Rijeka nikada nije brže zaradila četiri milijuna eura. Novac koji će jako dobro popuniti rupu u proračunu kluba s Rujevice, a onda i razvući osmijeh na smrknuto lice Damira Miškovića nakon povijesne blamaže u Ljubljani. Šuštavi bronhi čisti zakrčene kanale i liječi sve rane...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
Sretan rođendan španeru Vatrenih i 'plavoj devetki'! 🥳

Hvala ti za one trenutke protiv Brazila, uz želju da se iznenađenje slične magnitude dogodi i sutra na Allianz Areni... 🥳😍🇧🇷
Još jedna zanimljivost iz derbija... ✅️⚽️
Navijačka prepucavanja... 😂⚽
UŽIVO Povijesni event u Sferi: UFC 306 na najatraktivnijoj lokaciji na svijetu, produkcija će biti deset puta skuplja nego inače

Uključite se u prijenos >>> https://rb.gy/m8ji5a