Nogomet
Nogomet

Dinamo čeka "luda kuća": Veliki uspjesi u sjeni skandala, droge i alkohola

Čini se da je Viktoria Plzen protivnik po mjeri hrvatskom prvaku...

Igrači Viktorije iz Plzena slave pobjedu (Foto: AFP) (Foto:Afp)

Dinamo će u šesnaestini finala Europske lige igrati protiv Viktorije iz Plzena, peterostrukog prvaka Češke, koji je ove sezone treći put u povijesti nastupio u skupinama Lige prvaka, i to vrlo uspješno.

Viktoria je u vrlo jakoj skupini s Realom, Romom i moskovskim CSKA-om osvojila sedam bodova i na kraju je zauzela treće mjesto. Pobijedila je Romu u Plzenu i CSKA u Moskvi. Još jedan bod osvojila je remizirajući s CSKA-om na svojoj Doosan Arena, zdanju koje nosi ime po poznatom korejskom konglomeratu i ima nešto manje od 12.000 mjesta.

Radi se o nekoć relativno malom klubu koji je postao prava sila na češkom ozemlju u posljednjih sedam-osam godina. Prvu titulu državnog prvaka Viktoria je osvojila 2011. i otada traje njezin strelovit uspon. Iste godine prvi put se plasirala u Ligu prvaka. U skupini s Barcelonom, Milanom i BATE Borisovim izborila je treće mjesto te se plasirala u šesnaestinu Europske lige.

Viktoria pet puta prezimila u Europi u zadnjih sedam godina

U sezoni 2013. Vitkoria je igrala u osmini finala Europske lige. U šesnaestini je prošla Napoli pa ispala od Fenerbahčea. Sljedeće sezone opet se kroz Ligu prvaka plasirala u šesnaestinu finala Europske lige, u kojem je prošla Šahtar iz Donjecka, a u osmini finala ispala je od Lyona.

Prošle sezone također je stigla do osmine finala Europske lige, gdje je u produžetku poražena od Sportinga iz Lisabona. Sveukupno Viktoria je pet puta u zadnjih osam godina prezimila u Europi. To dovoljno govori o kakvom se klubu radi.

Trenutačno je druga u češkom prvenstvu s bodom zaostatka za vodećom praškom Slavijom. Riječ o dobro izbalansiranoj momčadi bez velikih zvijezda, a s jakim voljenim momentom i karakternim igračima. Dakle, po generalnim karakteristikama vrlo slična momčad Bjeličinom Dinamu, koji također nema istaknutih zvijezda te mu je glavni forte momčadska igra i borbenost.

Bjelica o Viktoriji Plzen: "Imamo šansu, vjerujem da možemo proći"

Najveća zvijezda Viktorije ozlijeđena 

Čini se da je Dinamo izvukao protivnika baš po mjeri. Možda su Modri mogli proći bolje, ali moglo je biti i gore. Za plastičniju usporedbu, momčad Viktorije na Transfermarktu procijenjena je na 30,8 milijuna, a Dinamova na 50,05 milijuna eura.

U posljednjoj akciji češke reprezentacije Viktoria nije imala nijednog igrača na popisu Jaroslav Šilhavyja, a u posljednjih godinu dana u reprezentaciju su joj pozivana petorica igrača – Lukaš Hejda, Radim Reznik, Jan Kopic, Tomaš Horava i najbolji strijelac i najveća zvijezda kluba Michael Krmenčik, koji je na Transfermarktu drugi najvrjedniji igrač Viktorije s procjenom na četiri milijuna eura. Navodno je Krmenčik bio na radaru nekolicine engleskih klubova. Krajem listopada teže se ozlijedio i kako stoje stvari neće se oporaviti do okršaja s Dinamom.

Prvi na listi najvrjednijih Viktorijinih igrača jest slovački veznjak Patrik Hrosovsky, koji je procijenjen na 4,25 milijuna eura. Hrosovsky i vratar Matuš Kozačik aktualni su slovački reprezentativci. Na rosteru Viktorije nalazi se 25 igrača, od toga 20 Čeha, 4 Slovaka i jedan Nigerijac, Ubong Ekpai, koji je ovog ljeta stigao u Plzen iz Zlina za nekih 400.000 eura.

Klub velikih uspjeha, nesreća i skandala

Trener je iskusni češki stručnjak Pavel Vrba, koji je u prvom mandatu Viktoriju doveo do premijernog naslova češkog prvaka i Lige prvaka, a onda je postao češki izbornik. Nakon avanture u ruskom Anžiju vratio se u Viktoriju i ponovo je odveo do naslova češkog prvaka i Lige prvaka.

Za Dinamo se godinama znalo reći da je „uklet“ klub po mnogo čemu, najviše po tome što desetljećima nije uspijevao dočekati proljeće u Europi. Oko Dinama se desetljećima vrti visoka politika i roje brojne afere, u koje su bili ili jesu uključeni visoki dužnosnici i igrači Dinama. Međutim, Viktoria su u puno krećem vremenu potresle možda još veće nesreće, kontroverze i skandali.

Češki klub posljednjih je godina često na naslovnicama crnih kronika i žutog tiska. Prošle godine Plzen je zavijen u crno. U kratkom razdoblju samoubojstvo su izvršila dva zapažena bivša igrača Viktorije, David Bystron i František Rajtoral. Spominjali su se problemi s drogom i teška depresija. Nesreća kao da nipošto ne želi napustiti Plzen.

Ždrijeb Europske lige: Dinamo izvukao protivnika iz Lige prvaka, ali s njima se može igrati!

"Plzenjski gang"

Bivši igrač Viktorije Marian Čišovsky, primjerice, prije nekoliko godina obolio je od amiotrofične lateralne skleroze. Laički rečeno, prekinuta mu je veza između mozga i mišića. Ne može se kretati sam i paraliziran je u kolicima.

Neki igrači Viktorije imali su težih problema sa alkoholom i zakonom. Najpoznatiji je slučaj bivšeg reprezentativca i zločestog dečka češkog nogometa Davida Limberskog, koji je razbio nekoliko skupocjenih automobila, bježao s priprema kuba, a i pred policijom. Prije nekoliko godina kažnjen je zbog obračuna s navijačima i vrijeđenja protivničkih igrača. Diego Costa dobro je zapamtio žestokog Čeha. Uglavom, poznat je po tome što krši, lomi i pije.

Češki mediji pisali su o „plzenjskom gangu“ koji je poznat po žestokom tulumarenju. Na njihovim zabavama navodno su se nerijetko koristile razno-razne droge. Neki igrači Viktorije čak su optuženi za posuđivanje novca i usku suradnju s dilerima drogom. Uglavnom, u Plzenu zna biti jako veselo.

Ždrijeb Lige prvaka: Spektakularni okršaji, Cityju se posrećilo, Ronaldo ide u Madrid!