Košarka
Košarka

Aco Petrović: ''U Splitu je pravi košarkaški ambijent, za razliku od monotonije Draženovog doma''

Hrvatska košarkaška reprezentacija u nedjelju sastaje se s Austrijom u sklopu kvalifikacija za Eurobasket.

Aleksandar Petrović (Foto:Marko Todorov/Cropix)

Voljeli bi igrati u pravom košarkaškom ambijentu, u kakvom igra Split u posljednje vrijeme, rekao je v.d. izbornika hrvatske košarkaške reprezentacije Aleksandar Petrović uoči nedjeljnog pretkvalifikacijskog ogleda protiv Austrije.

Utakmica se igra na splitskim Gripama i počinje u 18 sati, a hrvatski košarkaši su posljednji put reprezentativnu utakmicu u Splitu igrali na Olimpijskom kvalifikacijskom turniru 2021. godine. Aleksandar Petrović se, pak, na startu najave utakmice protiv Austrije dotaknuo vlastite poveznice sa Splitom.

Vladimir Putin potpisao dekret: Brazilci dobili rusko državljanstvo, čeka ih poziv u reprezentaciju

"Prije dvije godine je postojala velika šansa da sjednem na klupu Splita, gotovo sam se dogovorio s bivšim direktorom Blaževićem, ali tadašnji poslodavac mi je digao zabranu. Tako nisam uspio zatvoriti čarobni krug i biti trener četiri najjače hrvatske momčadi i zbog toga mi je žao. Druga stvar koja me povezuje sa Splitom su ovacije koje sam dobio kao trener po završetku utakmice Hrvatska - Brazil u Spaladium Areni. To je bilo nešto posebno'', rekao je Petrović te se osvrnuo na posljednju pobjedu, ostvarenu kod Švicarske.

"Utakmica protiv Švicarske otišla je u smjeru koji nisam očekivao. Pet treninga koje smo odradili bili su sjajni, no sami smo sebe kroz promašene zicere i napadačku nervozu izbacili iz ritma. Ipak, zadržali smo energetski dio u drugom dijelu i nismo Švicarcima dozvolili nijedan lagani poen u našoj lošoj napadačkoj utakmici. Sada taj susret arhiviramo i prebacujemo se na Austriju", rekao je Petrović i najavio ono što slijedi u nedjelju.

Livaja pod velikim upitnikom za derbi: Otputovao je u Zagreb, ali odvojeno od momčadi

"Voljeli bi igrati u ambijentu u kojem Split igra u zadnje vrijeme, da završimo ovaj prozor na najbolji mogući način. Austrija je promijenila koncept momčadi i način igre. Dva krucijalna igrača Bogić i Vujošević te startni centar Radoš nisu ovdje, ali došla su dva još bolja igrača, Mahalbašić koji s petice kreira sve i Brajković, suigrač našeg Tonija Nakića kod Veljka Mršića koji u zadnje vrijeme počinje u petorci Breogana. Ova Austrija je kvalitetnija od one iz studenoga.''

Očekuje veliku podršku s tribina

Kapetan Dominik Mavra igrat će na parketu svoga kluba, u obnovljenoj dvorani Splita.

"U svakom slučaju to je dobro i za mene i za sve ostale da osjete atmosferu na Gripama i da razbijemo monotoniju Draženovog doma. Svima će biti gušt i gledateljima i nama na terenu. Većina austrijske igre ići će preko Mahalbašića. Na visokoj razini igra već godinama i njemu ćemo se najviše posvetiti, no mnogo toga će ovisiti o nama. Ne možemo ponoviti onako lošu napadačku utakmicu kao u Švicarskoj. Iznenadio nas je tada i kriterij suđenja, bio je više rukometni nego košarkaški. Shvatili smo da ih moramo 'prebiti' da dobijemo utakmicu'', kazao je Mavra.

Djevojka optužila Unitedovu zvijezdu za prebijanje, sud ga oslobodio, a sad će dobiti prinovu u obitelji?

U prvom ogledu protiv Austrijanaca odlično je igrao Roko Badžim koji je pogodio čak sedam od devet trica.

"Dobro mi je sjela Austrija taj zadnji put, nadam se da će se i ponoviti u nekom smislu. Sada su u drugačijem sastavu, sigurno su jači na unutarnjim pozicijama nego na prošloj, a fokus ćemo morati staviti na Mahalbašića'', rekao je Badžim.