Hrvatska reprezentacija
Hrvatska reprezentacija

Hrvatska doživjela prvi poraz u Mađarskoj, ova skupina ipak neće biti tako lagana

Hrvatska je u Mađarskoj s 2:1 izgubila drugu utakmicu u kvalifikacijama za Euro 2020.

Adam Szalai (Foto AFP)

Galerija

Hrvatska nogometna reprezentacija u susretu je 2. kola skupine E izgubila u Budimpešti od Mađarske sa 1-2 (1-1). Hrvatska će u 3. kolu 8. lipnja u Osijeku ugostiti Wales.

Hrvatsku je u vodstvo doveo Ante Rebić (13), do poluvremena je poravnao Adam Szalai (34), da bi prvu pobjedu našim sjevernim susjedima u osmom međusobnom susretu osigurao Mate Patkai (76).

Hrvatska je aktivnije ušla u dvoboj i u 6. minuti stvorila dvije izgledne situacije pred mađarskim golom. Prvo je Perišić okušao udarac s distance, no iako je lopta išla u okvir gola vratar Gulacsi nije imao težak posao te ju je uhvatio. Samo nekoliko sekundi potom Barišić je poslao upotrebljivu loptu u kazneni prostor gdje je do nje stigao Kramarić, ali je poslao loptu preko gola.

Prvu prijetnju Mađarska je stvorila u 10. minuti kada je Lovrencsics opalio sa 20-ak metara iskosa s desne strane, ali je Kalinić odbio loptu u korner.

Izbornik Dalić za Novu TV: "Izgubili smo i nećemo sad praviti dramu od toga"

Rebić zabio za vodstvo Hrvatske

Do vodstva je Hrvatska stigla pomalo sretno u 13. minuti, Modrić je probio desnu stranu i poslao povratnu loptu koja je bila namijenjena za Perišića koji se već namjestio za udarac sa 10-ak metara, no tu je akciju "osujetio" Kramarić koji je pokušao pucati iz uklizavanja. Taj je udarac bio vrlo slab, ali je na putu prema golu lopta završila u nogama Rebića koji je mirno s pet metara zatresao mrežu. Oko Rebića nije bilo mađarskih braniča, ali da naš napadač ne bi bio u nedopuštenoj poziciji "pobrinuo" se Nagy koji je ostao u raskoraku ležati na travi gdje ga je "lažnjakom" poslao Modrić.

Szalai probio Kalinića

Nažalost, nakon postignutog pogotka Hrvatska je zastala i prepustila inicijativu Mađarskoj. Domaći 20-ak minuta nisu ozbiljnije zaprijetili, da bi u 34. minuti poravnali. Kapetan Dzsudzsak, koji je u nedjelju proslavio 100. nastup u reprezentativnom dresu, izbacio je Szalaija na desnom krilu, ovaj je uspio pobjeći Vidi, a zatim snažnim udarcem s pet metara, iako jako iskosa, "probiti" Kalinića. Hrvatski vratar imao je loptu na ruci, ali nije ju uspio zaustaviti.

Odmah po postignutom pogotku, Mađari su mogli imati još jednu obećavajuću situaciju jer je Lovren samo korak izvan kaznenog prostora nagazio Daniela Nagyja, no škotski sudac Collum nije dosudio slobodni udarac iako je mađarski ofenzivac zbog ozljede pretrpljene u tom startu morao biti zamijenjen.

Drugo poluvrijeme započelo je inicijativom Hrvatske, ali bez konkretnih prilika. Najbliži pogotku bio je Perišić kada ga je u 59. minuti proigrao Kramarić, no pokušaj našeg krilnog igrača iskosa s pet metara nije bio precizan.

Patkai kod gola nadskočio Leovca, ali je li bio prekršaj?

Iako u prvih pola sata nastavka Mađarska nije niti jednom posjetila hrvatski kazneni prostor, u 76. minuti je povela. Dzsudzsak je izveo korner nakon kojega je lopta stigla na drugu vratnicu gdje su u duelu bili Leovac i Patkai, naš je branič prvi stigao do lopte, ali njegov pokušaj čišćenja glavom nije bio dobar, lopta je pala na nogu mađarskog veznjaka koji je iz voleja zatresao mrežu nemoćnog Kalinića.

Samo četiri minute potom Mađarska je imala veliku priliku za povećanje prednost, Perišić je slabo vraćao loptu prema Kaliniću, njegovu pogrešku nije popravio niti Rakitić, ali Kalmar niti iz tri pokušaja iz blizine nije uspio ugurati loptu u mrežu.

Butina o golu koji je Kalinić "propustio" obraniti: "Bilo je branjivo, ali nemojmo razapinjati igrače"

U samoj završnici susreta Hrvatska je napadala, no Mađarska je znalački branila minimalnu prednost. Najbliži izjednačenju bio je kapetan Modrić, no njegov pokušaj sa 20-ak metara nije bio precizan.

Svoje reprezentacije su s tribina bodrili i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i mađarski premijer Viktor Orban, ali svatko na svojoj strani svečane lože.

U drugom susretu 2. kola u ovoj skupini Wales je u Cardiffu svladao Slovačku sa 1-0 (1-0), pa na ljestvici četiri reprezentacije, Wales, Slovačka, Hrvatska i Mađarska imaju po tri boda, ali Wales je odigrao utakmicu manje, dok je posljednji Azerbajdžan bez bodova i s utakmicom manje.

MAĐARSKA - HRVATSKA 2-1 (1-1)

Groupama Arena.

SUDAC: Collum (Škotska)

GLEDATELJA: 22.000

STRIJELCI: 0-1 Rebić (13), 1-1 Szalai (34), 2-1 Patkai (76)

MAĐARSKA: Gulacsi - Lovrencsics, Barath, Orban, Kadar - A. Nagy, Patkai - Dzsudzsak (Bese, 85), Szoboszlai (Kalmar, 65), D. Nagy (Varga, 40) - Szalai

HRVATSKA: Kalinić - Jedvaj (Petković, 77), Lovren, Vida, Barišić (Leovac, 30) - Modrić, Brozović, Rakitić - Rebić (Brekalo, 67), Perišić; Kramarić

Standings provided by Sofascore LiveScore

MAĐARSKA - HRVATSKA 2:1

  • Hrvatska u sedam utakmica protiv Mađara još niti jednom nije poražena, tri puta su slavili Vatreni, a čak četiri susreta završila su neriješenim ishodom.
  • Hrvatska je u prvoj utakmici u skupini E slavila protiv Azerbajdžana, dok su Mađari poraženi u Slovačkoj.
  • Oko 1.500 hrvatskih navijača očekuje se na utakmici, a u Budimpeštu ih je stiglo i koja stotina više.
  • Jedan je provokator sa srpskom zastavom ušetao među naše navijače, no policija je spriječila veći incident.
  • HRVATSKA: Kalinić - Jedvaj, Vida, Lovren, Barišić - Brozović, Rakitić, Modrić - Kramarić, Perišić, Rebić
  • Saznali smo prvih 11 Hrvatske. Tin Jedvaj će ipak igrati umjesto Brekala na desnom bočnom. Iako je mladi Brekalo odigrao odlično protiv Azera, Dalić je ipak oprezan i stavit će na mjesto desnog beka braniča umjesto ofanzivca.
  • U prvoj utakmici Brekalo je bio bek samo na papiru jer je igrao visoko. Sada je protivnik ipak jači i bit će više posla u obrani pa će ipak u prvih 11 biti oporavljeni Jedvaj.
  • MAĐARSKA: Gulasci Lovrencsics, Barath, Orban, Kadar, A. Nagy, Patkai, Dzusdzsak, Szoboszlai, D. Nagy, Szalai
  • Suci utakmice su iz Škotske. Glavni je William Collum, pomoćnici su David McGeachie i Graeme Stewart dok je četvrti sudac Bobby Madden.
  • Još jednom prvih 11 Hrvatske.
  • Wales je s 1:0 na svom terenu pobijedio Slovake te sada ima tri boda na ljestvici skupine E kao i Hrvatska i Slovačka.
  • Dio hrvatskih navijača ušao je na Groupama Arenu više od sat vremena prije početka utakmice.
  • 1 Počela je utakmica.
  • 4 Modrić je ubacio iz slobodnog udarca u kazneni prostor Mađara, tamo su zajedno u skoku bili i Lovren i Vida, glavom je pucao Lovren s nekih 7-8 metara, ali nije bilo potrebe za intervencijom mađarskog vratara Gulacsija.
  • 6 S gotovo 30 metara sada je pucao Perišić, siguran je bio Gulacsi. Nije to bio naročito opasan šut, tek toliko da se isproba budnost mađarskog čuvara mreže.
  • 6 Na isteku šeste minute prva konkretnija šansa na utakmici! Borna Barišić je lijepo prošao po lijevoj strani i upucio centaršut u šesnaesterac gdje je iz prve pucao Andrej Kramarić. Neprecizno, lopta je otišla van okvira gola.
  • 8 Prijete i Mađari. Ubacio je Dzsudzsak iz prekida, glavom je lopta spuštena u peterac za Szalaija koji iz okreta nije uspio zahvatiti loptu, Vida ju je izbio i otklonio opasnost.
  • 10 Jurnuo je Lovrencsics u kontru, osvojio je dosta prostora i opalio iskosa s desne strane. Bio je to neugodan šut, Lovre Kalinić je odbio loptu u korner.
  • 13 0:1, Hrvatska vodi! Modrićevo proigravanje je išlo prema Perišiću, Kramarić je htio pucati, ali je nenamjerno dodao loptu za Rebića koji takav poklon ne propušta - s pet metara je hladnokrvno poslao loptu u mrežu!
  • 14 Mađari su se bunili kod sudaca signalizirajući da je Rebić bio u zaleđu, ali usporena snimka je pokazala da nema govora o nedozvoljenoj poziciji jer je jedan mađarski igrač ležao na podu. U trenutku kad mu je Kramarić uputio loptu, Rebić nije bio najbliži mađarskom vrataru Gulasciju, Vatreni zasluženo vode!
  • 18 Jako neugodno je sada bilo pred našim vratima. Dominik Nagy je s lijeve strane uputio centaršut u srce šesnaesterce gdje je u posljednji trenutak ispred natrčalog Adama Szalaija loptu odbio Domagoj Vida. Bila bi to matna pozicija da je lopta došla do Szalaija...
  • 27 Borna Barišić se ozlijedio. Drži se za zadnju ložu i ne izgleda kao da može nastaviti...
  • 29 Ozlijedio se Borna Barišić. Vidjet ćemo može li nastaviti.
  • 30 Barišić je izašao iz igre, umjesto njega na travnjaku je Marin Leovac.
  • 30 Izašao je Borna Barišić zbog ozljede, a ušao je Marin Leovac.
  • 34 GOL! Szalai je zabio za 1:1
  • 34 Dzsudzsak je prošao po desnoj strani napada, ubacio loptu prema Szalaiu, koji puca prizemno i lopta prolazi ispod ruke hrvatskom vrataru Kaliniću.
  • 35 Opasna situacija pred našim golom, Dzsudzsak je povukao loptu i htio uposliti Dominika Nagyja kojeg je Dejan Lovren srušio. Mađari su žestoko protestirali, tražili i jedanaesterac, ali je sudac pokazao da se igra dalje. U daljnjem tijeku akcije Kadar je ubacio, a Vida izbio. Lakše se diše...
  • 41 Bližimo se kraju prvog poluvremena, sad su i Mađari prisiljeni mijenjati. Lovren je u onom startu ozlijedio Dominika Nagyja, umjesto njega u igru je ušao Roland Varga.
  • 45 Duboko u sudačkoj nadoknadi prvog dijela Mađari su dobili korner, malo se zagužvalo u hrvatskom šesnaestercu, ali ništa strašno po Kalinića.
  • POLUVRIJEME, rezultat je 1:1.
  • 46 Počelo je drugo poluvrijeme, nema promjena u sastavima.
  • 47 Jedan zanimljiv statistički podatak iz prvog poluvremena: prvi igrač po broju točnih dodavanja u našoj reprezentaciji bio je Dejan Lovren (42), iza njega je Marcelo Brozović (38)...
  • 55 Preživjeli smo prvih 10-ak minuta drugog poluvremena u kojima su Mađari konstantno vršili pritisak oko našeg šesnaesterca. Težište igre sad je prebačeno na drugu stranu.
  • 56 Krasna minijatura Modrića, šteta što Perišić nije dobro zahvatio loptu u šesnaestercu koju mu je Luka gurnuo.
  • 59 Prilika za Perišića! Kramarić mu je dao loptu u šesnaestercu, Ivan je biciklom slomio svog čuvara, ali je uputio loš šut sa svega tri-četiri metra iskosa s lijeve strane.
  • 63 Mađarski kapetan Dzsudzsak dobio je žuti karton zbog neopreznog starta na Domagoju Vidi. Dzsudzsakov nalet bio je tako snažan da je pokidao Vidin dres.
  • 65 Szoboszlai je izašao, u igri je Kalmar.
  • 67 Mijenja i Dalić - umjesto strijelca Rebića u igri je Josip Brekalo.
  • 73 Sjajan solo prodor Brekala nije rezultirao s ičim korisnim, previše su naši igrači petljali na rubu šesnaesterca i izgubili loptu.
  • 76 2:1 za Mađarsku! Izveli su korner s desne strane, Patkai je nadskočio Leovca, djelovalo je kao da je prekršaj u napadu, ali suci se nisu oglasili, Patkai je dobio novu priliku i ovu nije propustio. Ljevicom je pogodio za veliko slavlje Mađara...
  • 77 Odmah reagira Dalić i pravi svoju posljednju promjenu - u igru je uveo Bruna Petkovića. Izašao je Jedvaj, na njegovo mjesto desnog beka će se vratiti Brekalo, Petković ide u sam vrh napada, a Kramarić na desno krilo.
  • 80 Nevjerojatno kako je sada lopta plesala po gol-liniji doslovno nakon Rakitićevog neopreznog vraćanja glavom. Kalinić je sada s dvije obrane ostavio Hrvatsku utakmici.
  • 81 Nervozni Lovren je dobio žuti karton zbog prigovora.
  • 84 Ovacijama je ispraćen mađarski kapetan Balazs Dzsudzsak koji je svoj 100. nastup u dresu reprezentacije obilježio asistencijama za oba pogotka. Zamijenio ga je Barnabas Bese.
  • 89 Igrat će se još pet minuta sudačke nadoknade.
  • U 94. minuti Lovren je uputio loptu u šesnaesterac Mađara, više iz očaja, ali ona je došla do Kramarića koji je htio opaliti ljevicom iz voleja. Međutim, potpuno je promašio loptu...
  • 90+5 KRAJ UTAKMICE, 2:1! Hrvatska je izgubila na neugodnom gostovanju nakon što je u ranoj fazi utakmice stekla prednost. Mađari su pružili partiju na granici fanatizma i zasluženo slave.