Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ogroman previd

Njemački stručnjak za sportsko pravo tvrdi da Vušković nije trebao biti osuđen, a evo zašto presuda pada u vodu

Sportski sud DFB-a osudio je Marija Vuškovića na dvije godine suspenzije zbog pozitivnog dopinškog testa.

Mario Vušković (Foto: Guliver Image/GOL.hr)

Mario Vušković, hrvatski branič kojem je izrečena dvogodišnja suspenzija zbog pozitivnog testa na EPO, ne odustaje od borbe za dokazivanjem nevinosti.

Zbog brojnih nelogičnosti i bizarnosti u procesu mnogi su očekivali oslobađajuću presudu za hrvatskog braniča, ali stigla je šokantna presuda. Ipak postoji nada u veliki preokret, tvrdi Horst Kletke, stručnjak za sportsko pravo.

Sud će srušiti šokantnu presudu?

Tijekom karijere predstavljao je nekolicinu bundesligaških klubova i igrača pred sudom, a prije nego što je stigla presuda sportskog suda, Kletke je spremno kazao da bi oslobađajuća presuda bila jedina poštena presuda, i to iz jednostavnog razloga.

Lionel Messi L'Equipe tvrdi: Lionel Messi i PSG razilaze se na kraju sezone divider

Vuškoviću je izrečena dvogodišnja suspenzija, a da WADA nije uzela uzorak C, što je sudac Stephan Oberholz proglasio nužnim za donošenje presude. Zbog toga, tvrdi njemački stručnjak, sve pada u vodu. 

No presuda će biti pravomoćna tek onda kada prođe sve instance, a postoji dobra šansa da Savezni vrhovni sud sruši Oberholzovu presudu.

Vušković ima snažne argumente u rukavu

Vušković i njegov pravni tim imaju dovoljno argumenata za rušenje presude, a prvi je da tamošnja Antidopinška agencija, prema uputama WADA-e, odbijati dati Vuškovićev urin na analizu neovisnom znanstveniku.

Jean-Francois Nadu, stručnjak za EPO kojeg je angažirao DFB, odbio je uzeti uzorak C jer mu je WADA zaprijetila oduzimanjem dozvole za rad u laboratoriju. Istina, oni nisu obvezni uzeti uzorak C jer se to protivi njihovim pravilima, ali sud ima pravo to tražiti.

Slaven Bilić Slaven Bilić iznenadio Ukrajince jedinstvenom gestom: "Pokazao je kakav je čovjek" divider

Zbog toga nikome nije posve jasno kako je sportski sud mogao donijeti osuđujuću presudu bez dokaza.

"Sve dok nema nepobitnog dokaza krivnje vrijedi presumpcija nevinosti", tvrdi Kletke i tako jasno daje do znanja da je Vušković trebao biti oslobođen.

HSV, klub hrvatskog braniča, najavio je žalbu na šokantnu sudsku presudu, ali to će učiniti i Njemačka dopinška agencija, zbog čega Vuškoviću prijeti oslobađajuća presuda ili četverogodišnja suspenzija.

Ako dobije tešku kaznu, to bi mogao biti kraj njegove karijere...


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider