Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Tko bi to predvidio...

Europsko prvenstvo u Poljskoj - možda i najluđe rukometno natjecanje ikad

Europsko prvenstvo u Poljskoj bilo je možda i najbolje u povijesti.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Tko bi rekao da će baš ovo Europsko prvenstvo biti vjerojatno najluđe u povijesti. Pobjeda Hrvatske protiv Poljske, Francuska i Danska bez polufinala i na kraju najveće iznenađenje - mlada njemačka reprezentacija prvak Europe.

Iz hrvatske perspektive turnir je otvoren u skladu s očekivanjima, trijumfom protiv Bjelorusije, uz sitne poteškoće uobičajene za početak svakog velikog natjecanja.

Istovremeno je u hrvatskoj skupini (B) u Katowicama Island u prvom kolu pobijedio Norvešku i poslije prvog kola činilo se da stvari idu u očekivanom smjeru te da će Hrvatska i Island u međusobnom okršaju odlučivati o pobjedniku skupine i tome tko će prenijeti u drugi krug maksimalan broj bodova.

Međutim, uslijedio je poraz Hrvatske od Norveške. Nije to bio dan Kauboja i Norvežani su zasluženo slavili što su i naši rukometaši priznali poslije utakmice. U tom drugom kolu Bjelorusija je svladala Island i zakomplicirala stanje u skupini.

Još vijesti

Kad je bilo iznimno važno upisati dva boda, Hrvatska je odigrala odlično i poslala Islanđane kući, povukavši u drugi krug Bjelorusiju.

Skupina B križala se sa skupinom A i stvorena je nova, skupina 1, u Krakowu. Tamo su naše reprezentativce čekali domaćin Poljska, Francuska i Makedonija.

Hrvatsko čudo u Krakowu

Makedonci, koji su izborili prolaz zahvaljujući postignutom golu sekundu prije kraja utakmice sa Srbima, bili su nedorastao suparnik našoj reprezentaciji.

Hrvatska je uvjerljivo slavila, ali onda je došla utakmica s Francuzima, koji su usporili ritam dvoboja koliko god su mogli i očitali pravu lekciju Hrvatskoj.

Uoči posljednjeg kola i već opjevane utakmice s Poljacima, polufinale je bilo praktički izgubljeno. Ne i matematički, a dvije stvari koje se nisu činile odveć realnima ipak su se dogodile.

Prvo je Norveška svladala Francusku, a onda je i Hrvatska uspjela izvojevati pobjedu od 14 razlike protiv Poljske (trebalo nam je barem +11), za ulazak u polufinale.

Na kraju su naši završili treći pobjedom protiv Norveške u utakmici za treće mjesto. Bronca je sjajan rezultat ove nove reprezentacije koju očekuju kvalifikacije za Olimpijske igre u travnju.

Poljaci šokirani

Što se tiče ostalih, od Europskog prvenstva su se s osvojenim posljednjim pozicijama u svojim skupinama oprostile Srbija, Island, Slovenija i Crna Gora.

Najveći šok definitivno je doživjela Poljska, koja je nakon pobjede od šest razlike protiv Francuske već jednom nogom bila u polufinalu. Osvajači brončane medalje s lanjskog Svjetskog prvenstva u Kataru, gdje su u četvrtfinalu eliminirali Hrvatsku, nadali su se medalji većeg sjaja, sanjali o zlatu, ali doživjeli su bolno prizemljenje.

Tek je neznatno bolja atmosfera u redovima Francuza, prvenstveno zato jer nisu bili domaćini, ali i zbog njihove ustaljene prakse da redovito posrnu na europskim prvenstvima u olimpijskim godinama (2008., 2012.) i onda na Olimpijskim igrama suvereno odu do kraja i uzmu zlato. Vidjet ćemo hoće li im nakon Pekinga i Londona to u spjeti i u Rio de Janeiru.

Lijepa priča iz Norveške

Svakako je lijepa priča Norveška. Bitno pomlađena reprezentacija, koja igra iznimno brz rukomet, pokazala je da joj dosta toga ovisi o danu, ali kvalitetu im nitko ne može osporiti. Skinuli su skalpove Hrvatskoj, Poljskoj i Francuskoj, izgubili od Islanda, a remizirali s Makedoncima. Na kraju su ostali bez medalje, jer je bolja u bitki za broncu bila Hrvatska.

Logično, uslijed praćenja hrvatske reprezentacije i brojnih kalkulacija u sjeni je ostao donji dio ždrijeba.

U najizjednačenijoj skupini natjecanja Španjolska, ostvarila je dvije važne pobjede (Danska i Njemačka) te je dalje prenijela četiri boda. Remi sa Slovencima čiji je izbornik Veselin Vujović nije imao nikakvog utjecaja na španjolski put do polufinala. Na kraju su završili drugi, u finalu su od Njemačke doživjeli težak poraz dok su prije toga pobijedili Hrvatsku u polufinalu.

Islanđanin udahnuo 'novi život' Nijemcima

Nijemci su najveća priča ovog prvenstva. Godinama ulažu milijune eura u rukomet, ali reprezentacija nikako da napravi prvi rezultat. Da bi ušli u polufinale, morali su po prvi put nakon osam godina svladati Dansku. I uspjeli su, ne primivši nijedan gol u posljednjih sedam minuta velikog sudara.

Pod vodstvom Islanđanina Dagura Sigurdssona uspjeli su momčadskom igrom nadoknaditi manjak pojedinačne kvalitete i minimalizirati probleme s ozljedama. Na kraju su pobijedili i Norvežane u polufinalu i Španjolce u finalu. Bajka...

Danci izgubili 'nemoguće'

Spomenimo još i Dansku. Prvaci Europe iz 2012. i srebrni s prošlog EP-a uspjeli su ispasti na nevjerojatan način. Dobili su sve tri utakmice u skupini u Gdanjsku i Sopotu (skupina D), pa onda i Španjolce u Wroclawu. Osim poraza u zadnjem kolu, kobnim se pokazao remi sa Šveđanima.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider