Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Traži se 'Pedro'

Žestok okršaj u tunelu: Rakitića i suca 'razapeli', a trener i zvijezde u totalnoj 'banani'

Barcelona je ispala iz Lige prvaka, a katalonski mediji osuli su drvlje i kamenje na suca i hrvatskog veznjaka...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon sinoćnjeg dramatičnog okršaja Atletica i Barcelone u Ligi prvaka, pucali su zidovi u tunelu Vicente Calderona, pišu španjolski mediji.
Verbalno su se dohvatili Diego Simeone i Gerard Pique, koji već duže vrijeme iskazuje veliku nervozu i obračunava se svima oko sebe, što izravno „oči u oči“ što preko društvenih mreža.

Pobješnjeli Pique žalio se na suca Nicolu Rizzolija, koji u posljednjim trenucima utakmice nije dosudio jedanaesterac za Barcelonu. Pique je bio najglasniji i nakon nedavnog poraza Barcelone u San Sebastianu, kada Barceloni, po njegovom mišljenju, nije dosuđen čisti jedanaesterac, također zbog igranja rukom.

Piqueove stavove podržavaju katalonski mediji koji smatraju da je Barcelona postala žrtva medijske histerije, odnosno organizirane kampanje u kojoj je Barcelona prikazana kao protežirani klub od strane UEFA-e i sudačke organizacije, a sve kako bi se izvršio pritisak na suce u ključnim utakmicama sezone, pa oni sada ne sviraju jedanaesterce za Barcelonu ni kada su sasvim očiti.

Simeone je sa smiješkom na licu podsjetio Piquea da je Rizzolio progledao kroz prste Barceloni klasični crveni karton kod jedanaesterca za Atletico, koji je skrivio Andres Iniesta zaustavivši loptu rukom. Da je Iniesta isključen, ne bi se ni dogodila sporna situacija pred golom Atletica, kada je Iniesta pucao s vrha šesnaesterca, a Gabi blokirao loptu rukom nekih 30-40 centimetara u svojem kaznenom prostoru.

Barca se nema pravo žaliti na suce

Činjenica jest da je Rizzoli pogriješio, no pogriješio je i kada nije isključio Iniestu. Međutim, katalonski mediji taj detalj elegantno prešućuju, dok na sva zvona ističu Gabijevo igranje rukom i vrište da je Barcelona teško oštećena. Istina, čelnici Barcelone nisu se vadili na suca, dostajnstveno su podnijeli poraz, ali nakon svega viđenog doista treba imati "obraz kao đon" pa prozivati suce. Kako god okrenuli sarkastični post braniča Reala Alvara Arbeloe nakon Barcelonina poraza na Anoeti pokazuje se proročanskim. Barcelona doista teško pobjeđuje u okršajima s momčadima poput Atletica kada igra protiv 11 suparničkih igrača i kada joj suci ne dosude jedanaesterac.

Na to je podsjetio i Antoine Griezmann poslije sinoćnje utakmice. Jasno je da se radi o sarkazmu, ali Barcelona, realno, doista nema razloga za preveliku ljutnju kada je riječ o suđenju, posebice u Ligi prvaka. Doista je bilo odluka koje su išle na njezinu štetu, kao kada Pierluigi Collina nije uvažio sugestiju pomoćnog suca i svirao očigledni prekršaj na vrataru Barcelone kod odlučujućeg gola Johna Terryja za 4:2 u onoj legendarnoj utakmici s Chelseajem 2005. ili kod nedosuđenih jedanaesteraca na utakmici s Mourinhovim Interom u Milanu, ali još više je bilo pogrešnih sudačkih odluka u njezinu korist.

Ispisani su romani o katastrofalnom suđenju Toma Henninga Ovreboa, što neki tumače kao UEFA-ino vraćanje Barci za spomenutu situaciju s Collinom. Bezbroj puta opjevano je i ono skandalozno isključenje Robina van Persieja u isto tako kontroverznoj utakmici Barcelone s Arsenalom.

Što je Enrique poduzeo? Baš ništa!

Prava je istina da je Barcelona ispala od Atletica zbog loše igre cijele momčadi, a posebice njezinih najvećih zvijezda, iako su katalonski medija "Pedra" našli u Ivanu Rakitiću. Hrvatski veznjak nije bio na razini, ali zar je on glavni krivac što Barcelona nije napravila nijednu pravu šansu u Madridu? Možda i najveća krivica ide na dušu Luisa Enriquea koji nije napravio baš ništa da prodrma ili barem pokuša prodrmati svoju momčad. Samo je stajao i gledao.

Osim toga, Barca nije u lošoj formi od jučer, ona ne igra dobro već neko vrijeme i Enrique nikako nije mogao biti iznenađen. Njezin sunovrat započeo je prije odlaska na reprezentativne akcije, i to nakon remija na El Madrigalu, gdje je prokockala vodstvo od 2:0. Kasnije je uslijedio nokaut u „el clasicu“ pa potom i poraz u San Sebastianu.

Kada je stao Lionel Messi pa potom i Neymar, koji je obje utakmice s Atleticom odigrao ispod svake kritike, stala je i Barcelona. Enrique nije ništa poduzeo, samo je čekao da Messi i Neymar prorade, no nije dočekao.
Barcelona je napravila fatalnu pogrešku i u prvoj utakmici kada je s igračem više povela s 2:1 i onda valjda zadovoljna okretom stala i čekala da utakmica završi, umjesto da pokuša zabiti još koji pogodak.

Igrači Barce „sudarili“ su se na sredini terena i čuvali sami sebe, a Enrique je samo gledao. Grdno se prevario ako je mislio da će 2:1 biti dovoljno.
Toliko o tome koliko je trener ili ako hoćete, koliko su treneri zaslužni za uspjehe Barcelone. Cinici bi rekli da ovakvoj Barceloni nije ni potreban trener, jer ionako ne smije izvući iz igre najveće zvijezde kako god one igrale, a kada momčad uđe u krizu, ionako ništa ne naprave da je izvedu na pravi put. Sve se svodi na jednu devizu: Ako je Messi u formi, Barca pobjeđuje, ako Argentinac stane, piši kući propalo je.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider