Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi

Austrijanci gori od Balkanaca: 'Pronašli su rupu u pravilniku'

Austrijski skijaši koriste duple kostime koji im daju prednost pred ostalima.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Najbolji hrvatski skijaš Ivica Kostelić danas lovi svoju prvu pobjedu na Sljemenu pred 20.000 bučnih navijača, ali kaže da ne osjeća ništa veći pritisak nego inače. Ivica tvrdi da nema izrazitih favorita i ne želi izdvajati niti jedno ime.

>> FOTO: Navijači hrle na Sljeme, sprema se spektakl!

>> Kostelić starta četvrti na sljemenskom slalomu!

Može pobijediti bilo tko iz prvih petnaest, a na postolju može završiti gotovo svaki skijaš koji će nastupiti“, poručuje Ivica.

Na startnoj listi za prvu vožnju je ukupno 81 skijaš, a najbolji hrvatski skijaš Ivica Kostelić starta kao četvrti. Dalibor Šamšal će startati kao 64., Natko Zrnčić-Dim kao 68., a Tin Široki kao 76.

Možda su Austrijanci i Švicarci u maloj prednosti zbog svojih „specijalnih kostima“ koji su posljednjih dana izazvali dosta bure.

Priča se da ti kostimi daju prednost svuda gdje se postižu brzine veće od 40 km/h. Dakle, sigurno su prednost u spustu i supergiju. Međutim, u slalomu se također može skijati preko 50 km/h, pa bi prema tome mogli donijeti neku prednost“, kaže Ivica dodajući da je u slalomu ipak najbitnija tehnika skijaša.

'Ako nemaš zube, nabavi umjetno zubalo'

Kostimi daju prednost austrijskim i švicarskim skijašima zbog toga što smanjuju otpor zraka.

Oni su pronašli rupu u pravilima gdje stoji da se svaki dio opreme testira zasebno, a njihovi novi kostimi sastavljeni su iz dva dijela. Svaki od kostima ima dozvoljenu propusnost zraka, i po tome su dozvoljeni, ali kada se navuku oba kostima odjednom, propusnost je bolja nego kod običnih kostima“, objasnio nam je Ivica.

Budući da te kostime imaju samo Austrijanci i Švicarci, mnogi skijaši tvrde kako to nije pošteno. Može se reći da svjetska skijaška organizacija poslovično gleda kroz prste Austrijancima koji su uvijek malo „jednakiji“ nego ostali.

Moj otac zna reći: 'Ako nemaš zube, nabavi umjetno zubalo'. To je trenutačno tako, ali moguće je da se uskoro promijeni pravilo. To bi bilo pošteno“, zaključio je Ivica.

Prva vožnja slaloma počinje u 14.45 sati, a druga je na rasporedu u 18.00 sati te ih pratite u tekstualnom prijenosu na našem portalu.

Na startnoj listi za prvu vožnju je ukupno 81 skijaš, a najbolji hrvatski skijaš Ivica Kostelić starta kao četvrti. Dalibor Šamšal će startati kao 64., Natko Zrnčić-Dim kao 68., a Tin Široki kao 76.

Navijači u velikom broju pristižu na Sljeme, a prevozi ih 60 autobusa ZET-a, koji kreću s Mihaljevca čim se napune, a u najfrekventnijim razdobljima svake dvije minute. Prijevoz je besplatan za sve koji imaju ulaznice. U cijenu ulaznica uključeni su ne samo besplatan prijevoz i zabava, nego i hrana i piće, i po tome su sljemenske utrke jedinstvene u svijetu.

Ulaznice se još uvijek mogu kupiti na Mihaljevcu kod mjesta polaska autobusa, te u Turističkoj zajednici Stubičkih toplica.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
Izbornik otvoreno o kontroverznoj temi... ⚽

📸: Vlado Kos/CROPIX
Kalik je u 62. minuti utakmice protiv Šibenika efektnim udarcem, nakon lijepe asistencije Dominika Prpića, došao do svog ovosezonskog prvijenca. ⚽

📸: Duje Klarić/Cropix
Čak 21.538 gledatelja ove nedjelje na Poljudu 👏

📸Duje Klarić/CROPIX
Kraj utakmice na Poljudu, uvjerljiva pobjeda Splićana za skok na prvo mjesto!

Opširnije ----> https://bit.ly/4dvNgKk