Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Razdiru ih taštine

Povijesna Modrićeva lekcija: I Ronaldo i Messi dobili su svoje, a ružnu riječ nije rekao

Hrvatski kapetan Luka Modrić očitao je lekciju iz gospodskog ponašanja i Cristianu Ronaldu i Lionelu Messiju…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

„Povijesna lekcija Luke Modrića“, stoji u naslovu nadahnutog teksta novinara Marce Huga Cereza nakon sinoćnjeg proglašenja dobitnika Zlatne lopte France Footballa, najprestižnije individualne nagrade u svijetu nogometa.

Modrić je kao prošlogodišnji pobjednik predao nagradu nasljedniku Lionelu Messiju, koji je u fotofinišu pobijedio stopera Liverpoola Virgila van Dijka. Messi je skupio tek sedam glasova više od Nizozemca.

gol expired Što se dogodilo s čovjekom koji je trebao približiti svoju momčad Barci i Realu kao nikad dosad? divider

Kome je hrvatski kapetan očitao lekciju? Aluzija je jasna kao dan – prije svih Cristianu Ronaldu, koji se opet nije pojavio na dodijeli nagrada, ali isto tako i Messiju.

Prošle godine u Parizu nije bilo ni Ronalda, a ni Messija. Modrić ove godine nije bio ni u širem izboru, pa je ipak došao na dodjelu nagrade. Hrvatski kapetan ponio se gospodski, pokazao je da nije zlopamtilo. Od srca je čestitao Messiju, izgrlio se s njim i zaželio mu sreću. Modrić je kritičku notu izbacio na elegantan način, bez ijedne grube riječi, a zapravo je sve rekao. I na čiji brk ide.

gol expired Ni Mourinho ga nije uspio nagovoriti: Velika zvijezda napušta Tottenham divider

"Sretan sam što sam ovdje. Nogomet se odnosi na poštovanje i kad se ne pobijedi. Iz poštovanja moraš biti ovdje, jer slavi se nogomet kao igra. Zato sam ovdje, da slavim nogomet, da pokažem poštovanje, jer nogomet je u tome vrlo jednostavan", izjavio je Modrić na gala večeri u Parizu.

Nešto poslije objavio je post na Twitteru koji je izazvao lavinu pozitivnih reakcija.

gol expired Ronaldo razljutio i Talijane zbog dodjele, suluda teorija o Modriću i Zlatnoj lopti divider

''Sport i nogomet nisu samo pobjeđivanje, oni su i poštovanje suigrača i rivala'', napisao je Modrić.

Javila se i Barcelona.
„Pravi gospodin“, napisao je administrator Barcelone ispod Modrićeva posta.

„Fair-play“ pršti na sve strane dva tjedna prije El Clasica. I katalonski mediji hvale Modrića, no ipak je lako primijetiti da se prave Englezi. Jer jasno je da se Modrićeva bukvica odnosi i na Messija, a oni u prvi plan stavljaju samo Ronalda.

gol expired Nije dobio nagradu, ali se uspio proslaviti: Van Dijk jednom rečenicom "uništio" Ronalda divider

Stara madridska himna kaže: „I kad izgube, pružaju ruku suparniku, bez zavisti ili ogorčenja.“

Modrić se ponio u skladu s tom starom krilaticom. Real oduvijek slovi za gospodski klub, ali imaju i oni mrlja bijelim košuljama koje teško mogu oprati i najmoderniji deterdženti. Madridski mediji vidljivo su skloni Realu, a katalonski Barceloni. Marca i Mundo Deportivo više se doimaju kao njihovi bilteni nego neovisni mediji. Pristranost je očita.

Lionel Messi i Cristiano Ronaldo (Foto: AFP) Messi slavi, Ronaldo žali što je napustio glamur Madrida: Nema Realova PR-a, nema Zlatne lopte divider

Marca je ovaj put istakla da se Modrićeva poruku odnosi obje superzvijezde, ali pitanje je bi li to bilo tako da je CR7 ostao u Realu. Teško. Madriđani bi se kao i Katalonci vjerojatno pravili Englezi, iako su madridski mediji puno češće kritizirali Ronalda dok je igrao u Real, nego što katalonski kritiziraju Messija.

Kataloncima ne pada napamet napisati očito: da se Modrićeva poruka odnosi i na Messija. Laganim korakom prelaze preko činjenice da Messi prošle godine nije došao na Modrićevo proglašenje.

gol expired Modrić u šašavom izdanju: Ovako je pozirao fotografima na dodjeli Zlatne lopte divider

Nećemo sad pretjerivati i pisati epopeje o Modrićevoj skromnosti i poštenju, jer ima i drukčijih mišljenja. Međutim, činjenica je da je napravio lijepu gestu kada je nakon svega što se događalo prošle godine došao u Pariz i osobno predao nagradu Messiju.

Možda je Modrić postavio novi standard. Možda su Messi i Ronaldo nešto naučili od hrvatskog kapetana. Vidjet ćemo hoće li Messi slijediti Modrićev primjer i osobno predati nagradu nasljedniku.

Nismo baš sigurni, pogotovo ako taj sljedeći bude Ronaldo, koji je u Milanu na dodjeli nagrada za najboljeg igrača talijanske lige opet pokazao svu raskoš svoje beskonačne arogancije. Taština je zeznuta stvar. Slast  je za ego, ali i otrov za dušu.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider