Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
zasigurno ste je čuli

Čudesan put velikog hita navijača Liverpoola: Od disca i talijanske 4. lige do finala Lige prvaka

Pjesma je postala Liverpoolovim modernim simbolom, a počela je kao lagani ljetni hit još 1985. godine.

Liverpool je u posljednje dvije sezone dvaput igrao finale Lige prvaka – jednom su ostali kratki protiv Reala, a na popravnom ispitu srušili su Tottenham.

U pobjedi i porazu Redse je pratila brojna i glasna podrška vjernih navijača, a s njima je stigao i novi veliki navijački hit. Uz tradicionalnu ''You'll Never Walk Alone'', zasigurno ste primijetili i često izvođenje pjesme s lako pamtljivim refrenom ''ale ale ale''.

Pjesmu poklonici Redsa službeno nazivaju ''Allez, Allez, Allez'', a brzo je postala simbolom modernog Liverpoola, do te mjere da ju je klub pokušao službeno zaštiti kao klupski trademark.

No kako je zapravo nastala ova pjesma, koju su Liverpoolovi navijači, zahvaljujući recentnim uspjesima svog kluba, donijeli na globalnu pozornicu? Sve je počelo još 1985., kada vjerojatno nitko nije mogao zamisliti sudbinu te pjesme 30-ak godina kasnije.

Od talijanskog hita 80-ih do stadionske himne

''Posuđivanje'' melodija nije novost u navijačkom svijetu, a takvim metodama i ova je pjesma stigla do Anfielda. Navijači Redsa čuli su je od Portovih pristalica, koji su je pak, najvjerojatnije, pokupili iz Italije.

Upravo tamo krenuo je put ovog velikog navijačkog hita, i to iz četvrtog, amaterskog ranga natjecanja. Za originalne izvođače glase navijači niželigaša L'Aquile; melodiju su preuzeli od hita iz 1985. ''L'estate sta finendo'', u izvedbi talijanskog disco-dua Righeira, vjerojatno najpoznatijeg po ljetnom hitu ''Vamos a la playa''.

U L'Aquili, gradu poznatom po strašnom potresu 2009., dogodio se sudbonosni koncert Stefana Righija, polovice dvojca Righeira. Na koncertu su očigledno bili prisutni i navijači lokalnog kluba, koju su svoju verziju pjesme prebacili na tribine. Righiju su prijatelji poslali obradu njegova starog hita: ''Bilo je to prije tri-četiri godine'', izjavio je 2018. za Irish Times.

Pjesma je dobila novo ime prema uvodnim stihovima: ''Un giorno all’improvviso'', u prijevodu, "jednog dana iznenada". ''Jednog dana iznenada, zaljubio sam se u tebe, srce mi je tuklo'', pjevali su navijači L'Aquile, a pjesma se ubrzo proširila po cijeloj Italiji.

Instant-hit na Anfieldu 

Došla je i do najvišeg ranga, sve do navijača Juventusa i Napolija. Malo-pomalo stigla je i do Liverpoola, gdje je dobila englesku verziju. Za stihove je zaslužan Jamie Webster, navijač Liverpoola i glazbenik, redoviti izvođač na zagrijavanjima prije i proslavama nakon Liverpoolovih utakmica.

Webster je s Liverpoolom bio u Portu, gdje je na utakmici osmine finala Lige prvaka čuo spomenutu melodiju. Napravio je svoju verziju, a pjesma je već nakon prvog izvođenja postala veliki hit. Video Websterove izvedbe na YouTubeu je postao viralan, a šira publika upoznala je novi hit na sljedećoj Liverpoolovoj prepreci – četvrtfinalu Lige prvaka protiv Manchester Cityja.

''Mislim da je ta pjesma pobijedila Man City te večeri'', rekao je Webster kasnije Bleacher Reportu. Pjesmu je zapjevao cijeli stadion, a na krilima frenetične atmosfere Liverpool je slavio s 3:0. Nakon toga Liverpoolove utakmice nezamislive su bez te pjesme, koju polako usvajaju i ostali engleski navijači. A sve je počelo 1985. s laganim talijanskim ljetnim hitom…

Inter odustaje od najvećih želja, okreću se alternativi: Idu po zvijezdu PSG-a? Neymar, Cavani i Mbappe (Foto: AFP) Edinson Cavani (Foto: AFP) Romelu Lukaku (Foto: AFP) +2 Edin Džeko (Foto: AFP)

Arsenalov as iz rukava: Nevjerojatno dobra kupovina igrača koji će zapaliti Premierligu! Nicolas Pepe (Foto: AFP) Nicolas Pepe (Foto: AFP) Nicolas Pepe (Foto: AFP) +1 Nicolas Pepe (Foto: AFP)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider