FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
Dolazi iz sportske obitelji

Tko je Matea Jelić, prva osvajačica medalje za Hrvatsku u Tokiju: Umalo je prekinula karijeru, spasila ju Janica

Hrvatska tekvondašica Matea Jelić osvojila je zlatnu medalju za Hrvatsku u Tokiju.

Ponedjeljak je sjajno počeo. Matea Jelić osvojila je zlatnu medalju za Hrvatsku na Olimpijskim igrama u Tokiju. 

U napetoj finalnoj borbi svladala je Britanku Lauren Williams u kategoriji do 67 kilogama. Iako je pred sam kraj borbe bila u bodovnom minusu, Matea je na kraju slavila rezultatom 25-21.

To je peta medalja za Hrvatsku u povijesti Igara iz taekwondoa i zasad najsjajnija.

Na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine Martina Zubčić i Sandra Šarić osvojile su brončane medalje, a na Olimpijskim igrama 2012. u Londonu Lucija Zaninović osvojila je također brončanu medalju. 

gol expired Hrvatska ima prvo ZLATO u Tokiju, sjajna Matea Jelić je olimpijska prvakinja nakon čuda u posljednjih 15 sekundi! divider

Njen klupski kolega Toni Kanaet osvojio je brončanu medalju u kategoriji do 80 kilograma, a to je prva muška olimpijska medalja za hrvatski taekwondo.

Osvojila na desetke medalja

Upravo je rođena Kninjanka bila jedna od najvećih hrvatskih uzdanica za olimpijsku medalju u Tokiju. Na putu do finala pomela je konkurenciju.

Dan je započela pobjedom u osmini finala protiv Lauren Lee s Haitija, a onda je svladala Brazilku Milene Titonelli u četvrtfinalu s čak 30:9, dok je u polufinalu bila bolja od Amerikanke Paige McPherson s rezultatom 15:4.

Matea Jelić i Toni Kanaet (Foto: S.D.) Bivši par osvojio obje medalje za Hrvatsku u Tokiju: Dolaze iz istog kluba, skupa su sparirali divider

Jelić, članica splitskog TK Marjana, prva je na rang-ljestvici u svojoj kategoriji do 67 kilograma i plasman u finale opravdao je taj status.

Naplatila sve poraze u zadnjim sekundama

Iako ima samo 23 godine, osvojila je na desetke medalja u svojoj konkurenciji. Matea je aktualna europska prvakinja iz Sofije, gdje se ove godine održalo prvenstvo.

Kako je priznala iza nje su bile najteže pripreme u karijeri. Trenirala je četiri puta dnevno. Čak je promijenila telefonski broj kako bi se izolirala i maksimalno koncentrirala za Tokio.

Mlada Kninjanka je ovim rezultatom naplatila sve poraze u posljednjim sekundama u karijeri, te niz ozljeda koje su je pratile.

Naime, na europskom prvenstvu u Kazanju (2018), te svjetskim prvenstvima u korejskom Mujuu (2017) i Manchesteru (2019) gubila je borbe za odličja u zadnjim sekundama.

Iza nje je i drama s hrvatskog juniorskog prvenstva 2013. u Rijeci kada je doživjela tešku ozljedu. Naime, završila je u bolnici gdje su joj ustanovili unutarnje krvarenje zbog čega je završila na dvije operacije. Nakon toga je uslijedio višemjesečni oporavak u kojem je skoro izgubila nadu za sportom.

No već iduće godine je postala svjetska juniorska prvakinja najavivši blistavu karijeru koju je potvrdila olimpijskim zlatom u Tokiju.

Zamalo prekinula karijeru, spasila ju Janica 

Kako je jednom prilikom otkrila, zamalo je morala prekinuti karijeru zbog teške ozljede koju je zadobila na domaćem državnom prvenstvu za juniore.

Tada je imala samo 15 godina, a tijekom jedne borbe od bolova se samo srušila na pod.

Njezina majka prekinula je borbu i hitno je odvela u bolnicu, gdje su ustanovili da ima unutarnje krvarenje. Uslijedila je operacija, a nakon toga i višemjesečni oporavak u kojem je zamalo izgubila nadu za sportom. 

Igrom slučaja, jedna od najboljih hrvatskih sportašica Janica Kostelić našla se u istoj bolnici, a na zamolbu Matejine mame Janica je svratila u njezinu sobu i pružila joj snažnu podršku za brz oporavak i povratak sportu.

Dolazi iz sportske obitelji

No Matea nije jedina iz obitelji Jelić koja je zaljubljena u taekwondo.

Njezin brat i sestra također se bave tim sportom. Mlađa sestra Ivona bori se s juniorima, a brat Kristijan je trener. Naravno, roditelji su im najveća podrška, a njezin otac Mate radi kao pirotehničar.

Obitelj može itekako biti ponosna na Mateu jer je danas postala dio obitelji najboljih hrvatskih sportaša i sportašica. Bravo, Matea!

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider