FIGHT!
SPORTOVI
breaking news !: Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"
FIGHT!
knin ima medalju

Hrvatska ima prvo ZLATO u Tokiju, sjajna Matea Jelić je olimpijska prvakinja nakon čuda u posljednjih 15 sekundi!

Matea Jelić osvojila je zlatnu medalju u taekwondou na Olimpijskim igrama.

Hrvatska ima prvu zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju. Fenomenalna Matea Jelić zaključila je dan pobjedom u finalu olimpijskog turnira u taekwondou do 67 kg protiv Britanke Lauren Williams.

Matea je na kraju slavila rezultatom 25:21 iako je pred sam kraj borbe bila u bodovnom minusu.

Ovo je prvo olimpijsko zlato za hrvatski taekwondo nakon prijašnje tri bronce te četvrte, ujedno i prve muške, koju je također danas osvojio Toni Kanaet.

gol expired Tko je Matea Jelić, prva osvajačica medalje za Hrvatsku u Tokiju: Umalo je prekinula karijeru, spasila ju Janica divider

U neizvjesnom finalu rezultat je na ulasku u posljednju minutu bio 13:13, no tada je Williams s dva udarca nogom u tijelo stigla do prednosti 17:13.

Jelić napravilo čudo 15 sekundi prije kraja

Sve do 15 sekundi prije kraja bilo je 21:15 za Williams, a onda je Jelić s tri udarca nogom u glavu uspjela doći do preokreta i kolosalnog uspjeha.

Bio je to dvoboj dviju posljednjih europskih prvakinja u toj kategoriji, aktualne Jelić iz Sofije u travnju ove godine i Williams iz Kazana 2018.

Zlato Matee Jelić ipak je najveći uspjeh za hrvatski taekwondo na olimpijskim igrama. Prije nje bronce su osvajale Sandra Šarić i Martina Zubčić u Pekingu 2008., Lucija Zaninović u Londonu 2012. i Toni Kanaet ranije u ponedjeljak u Tokiju.

Jelić je u svom prvom nastupu u Tokiju svladala Haićanku Lauren Lee s 22:2, u četvrtfinalu Brazilku Milenu Titoneli s 30:9, a odličje je osigurala slavljem 15:4 protiv Amerikanke Paige McPherson.

Jelić ima samo 23 godine, no iza nje je niz medalja na velikim natjecanjima. Aktualna je europska prvakinja, bila je i svjetska juniorska prvakinja, osvojila je zlato i na Mediteranskim igrama te slavila na Grand Prix turnirima.

Najteže pripreme u karijeri, naplatila poraze u finalima

Kako je priznala, iza nje su bile najteže pripreme u karijeri. Trenirala je četiri puta dnevno. Čak je promijenila telefonski broj kako bi se izolirala i maksimalno koncentrirala za Tokio.

Mlada Kninjanka Tim rezultatom naplatila sve poraze u posljednjim sekundama u karijeri te niz ozljeda koje su je pratile.

Naime, na europskom prvenstvu u Kazanju (2018.) te svjetskim prvenstvima u korejskom Mujuu (2017.) i Manchesteru (2019.) gubila je borbe za odličja u zadnjim sekundama.

Iza nje je i drama s hrvatskog juniorskog prvenstva 2013. u Rijeci kada je doživjela tešku ozljedu. Naime, završila je u bolnici i ustanovili su joj unutarnje krvarenje, zbog čega je završila na dvije operacije. Nakon toga je uslijedio višemjesečni oporavak u kojem je skoro izgubila nadu za sportom.

No već iduće godine je postala svjetska juniorska prvakinja najavivši blistavu karijeru koju je potvrdila olimpijskim zlatom u Tokiju.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider