Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Senzacionalni lider

Tko je družina kojoj u leđa gledaju Barca i Real: Bez velikih zvijezda i s mladim trenerom pravi su hit

Odgoda El Clasica taman im je došla kao naručena da se malo mogu šepuriti na vrhu Primere.

Dok su brojni fanovi nogometa nevoljko primili vijest o odgodi El Clasica koji se trebao igrati u subotu, u jednom gradu i istoimenom klubu na jugu Španjolske pozdravili su neigranje Barcelone i Real Madrida na Camp Nouu.

Riječ je o Granadi, kojoj se odgodom El Clasica otvorila prilika da ponovno, nakon nekoliko kola, zasjedne na vrh Primere.

U nedjelju ih je čekao miniderbi pokrajine Andaluzije, na njihov stadion Nuevo Los Carmenes stigao im je Betis i uspjeli su pobijediti s 1:0, pogotkom u 61. minuti (strijelac je bio Alvaro Vadillo).

Barca kasni bod, Real dva

Tom drugom uzastopnom domaćom prvenstvenom pobjedom (u prethodnom su kolu, također s minimalnih 1:0, pobijedili Osasunu) Granada se vinula na prvo mjesto ljestvice, s 20 bodova, jednim više u odnosu na kvartet koji sačinjavaju Barcelona, Real Sociedad, Atletico Madrid i Sevilla. Šestoplasirani je Real Madrid s 18, uz napomenu kako Kraljevski klub ima utakmicu manje, već spomenuto gostovanje kod Barce (termin odigravanja je 18. prosinca).

Nije ovo prvi put da je Granada prvenstveni lider u ovoj sezoni, što dodatno daje na vrijednosti njihovim rezultatima. Znali su zasjesti na čelo i u rujnu, koristeći na taj način ne odveć uvjerljiv ulazak u sezonu glavnih favorita za titulu: Barce, Reala i Atletica.

To što su i krajem listopada na vrhu zaintrigiralo je neutralne ljubitelje nogometa. Tko su sad ovi i kako im tako dobro ide, pitanje je koje si postavljaju mnogi kojima Primera baš i nije doručak, ručak i večera.

Veći dio od svojih 88 godina postojanja Granada je provela izvan najvišeg ranga natjecanja. Ovo im je 21. prvoligaška sezona, pri čemu im najbolji plasmani i dalje ostaju dva šesta mjesta iz ranih 70-ih godina prošlog stoljeća. Nekog značajnijeg trofeja nemaju, a najbliže su mu bili 1959. kada su u finalu Kupa poraženi od Barcelone.

Najjeftinija momčad Primere

Granada u 2019. klub je koji je ušao iz Segunde u Primeru i kao takvima im je glavni zadatak (bio) izboriti ostanak u društvu najboljih. Čak i sad kad su pozicionirani na vrhu pitanje ostanka u eliti glavno je koje treba riješiti, ali logično je da s ovakvim startom u sezonu malo rastu apetiti i da navijači imaju snove o europskom nogometu.

Julia Rose (Instagram) Ljepotica s prijateljicom u velikom finalu ometala igrača pokazujući mu gole grudi, zasjenila i Trumpa divider

Iako, kadar kojim raspolaže trener Diego Martinez, prema Transfermarktu, ima najmanju tržišnu vrijednost od svih 20 klubova u Primeri. Sveukupno je Granada teška 33,5 milijuna eura, dok neki slični klubovi, poput Eibara, Alavesa ili Leganesa, vrijede dvostruko, pa i trostruko više. Na usporedbe s Barcom i Realom ne treba ni trošiti riječi.

Nema Granada nekih velikih zvijezda u rosteru. Od poznatijih imena izdvajamo dvojicu: Roberto Soldado i Maxime Gonalons. Soldado, 34-godišnji napadač, poznat je kao igrač koji je nosio, među ostalima, dres Reala, Tottenhama i Fenerbahčea, dok je 30-godišnji Gonalons u Granadi na posudbi iz Rome, s opcijom kupnje.

Radnička ekipa s trenerom neobičnog puta

O tome kakva je to prava radnička momčad dosta govori i podatak kako se niti jedan igrač ne izdvaja s pojedinačnim učinkom. Nitko u Granadi nema više od tri gola niti više od tri asistencije, svi ginu na terenu i to ih je, u kombinaciji s posrtajima ostalih, iznjedrilo do samog vrha.

Lionel Messi i Cristiano Ronaldo (Foto: AFP) Barcelona nakon 58 godina dostiže Real: Ronaldo ih je držao na vrhu, a sad su ozbiljno ugroženi divider

Što se trenera Martineza tiče, riječ je o dosta zanimljivom tipu. On je vrlo rano shvatio da nikad neće napraviti neku grandioznu igračku karijeru pa je već s 24 godine zaplovio u trenerske vode. Počeo je u klubu Arenas Armilla u mlađim kategorijama, probijajući se do seniorske konkurencije. Radio je i u Sevilli (u B momčadi) i u Osasuni, da bi u ljeto 2018. dobio priliku u Granadi i iskoristio ju sjajno. Odmah je osvojio drugo mjesto u Segundi i izborio izravni plasman u Primeru.

Martinez uglavnom preferira formaciju 4-2-3-1 koja se, po potrebi, na nekim utakmicama mijenjala u sustav 4-4-2 s rombom u veznom redu.

Pravi ispiti tek slijede za Granadu, ovog tjedna u Primeri je dvostruki program, u sklopu kojeg će prvo u goste Getafeu, a zatim će biti domaćini Real Sociedadu.

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider