Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Mrtva utrka

Barcelona nakon 58 godina dostiže Real: Ronaldo ih je držao na vrhu, a sad su ozbiljno ugroženi

Barcelona se nada da će u jednoj kategoriji već ove sezone preuzeti primat nad Realom, koji ipak još uvijek vodi u onoj najvažnijoj - trofejima.

Lionel Messi i Cristiano Ronaldo (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Real Madrid i Barcelona vode vječnu borbu za prevlast u svim mogućim kategorijama, pa tako nije svejedno ni tko je zabio najviše golova u povijesti Primere.

Što se tiče naslova prvaka, Real vodi s ukupno 33 titule prema 26, iako je Barca posljednjih godina osjetno smanjila zaostatak. Blaugrana se polako približava Realu, a u kategoriji postignutih golova mogli bi ih prestići već ove sezone.

Real već 58 godina vodi na vječnoj ljestvici zabijenih golova, ali Barca u posljednjih 15 godina sve više ''grize'' zaostatak i približila se na samo osam pogodaka zaostatka. Stanje je trenutačno sljedeće: Real 6120 golova, Barca 6112.

Slavna generacija dovela Real u vodstvo koje traje do danas

Zanimljivo je vidjeti kako se tijekom povijesti kretao poredak u ovoj kategoriji - usponi i padovi otprilike odgovaraju erama dominacije i suše velikih rivala.

Cristiano Ronaldo u igri sa sinom (Screenshot: Twitter) Ronaldo objavio video iz privatnog aviona: Pobijedio sina pa se veselio kao malo dijete divider

Barcelona je vodila u prvim sezonama Primere 30-ih i ponovno u godinama nakon Drugog svjetskog rata, ali sve je promijenio dolazak Alfreda Di Stefana. Kada je Di Stefano stigao u Real, Barcelona je imala dosad najveću prednost od +43 gola, ali slavna Realova generacija prestigla ih je u sezoni 1960./1961. i dovela Real u vodstvo koje traje do danas.

Najveću prednost Real je imao u sezoni 1989./1990., kada je generacija Emilija Butragena nabila razliku na čak +139 golova. Međutim, upravo tih godina pojavio se Barcin dream team s Johanom Cruyffom na klupi i imenima poput Romarija i Stoičkova na terenu.

Ronaldo držao Real na vrhu, bez njega se razlika brzo smanjuje

Barcelona je tada uhvatila zalet i u desetak godina nadoknadila stotinjak golova, ali opet je uslijedilo Realovo vrijeme i bijeg, pa ponovno Barcino približavanje pojavom najprije momčadi Frank Rijkaarda, a zatim i Pepa Guardiole.

Lewis Hamilton (Foto: AFP) Neviđeno u Formuli 1: Pogledajte kako se Hamilton ukazao na postolju divider

Međutim, Real je u svoje redove doveo Cristiana Ronalda, koji je bio najzaslužniji za održavanje Reala na vrhu. Kada je Portugalac stigao, Real je imao 41 gol prednosti, ali s osjetnim trendom Barcina dostizanja Reala na vječnoj ljestvici.

Ronaldo je nemilice trpao u 10 madridskih godina, a kada je otišao u Juventus, Real je imao 42 gola više. Međutim, u nepunu sezonu i pol bez Ronalda Barca se približila na trenutačnih osam golova minusa – još jedan dokaz koliko je Ronaldo značio Realu i koliko ga je teško nadoknaditi.

Barcelona je i ove sezone u prednosti, zabili su šest golova više od Reala. Ako se nastavi takvim ritmom, vrlo je izgledno da će Katalonci dostići Madriđane i preuzeti vodstvo nakon gotovo šest desetljeća.

gol expired Dalić uoči odlučujuće utakmice pomilovao igrača koji mu itekako treba divider

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider