Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
veliki statistički projekt

Ugledna kuća predviđa: Hrvatska ispada od velesile od koje nikad nije izgubila

Hrvatska će po ovoj naprednoj prognozi imati vrlo uspješan Euro 2020.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Velika američka financijska kuća Goldman Sachs, jedan od globalnih lidera u svom području, predvidjela je rezultate za Euro 2020. koristeći svoje napredne statističke modele.

Za svoju prognozu Europskog prvenstva koristili su veliku bazu podataka koja seže u posljednih 40 godina. Računali su koliko golova i koliko često momčadi zabijaju, recentnu formu, prednost domaćeg terena, snagu momčadi po ELO ratingu...

U njihovim prognozama svoje mjesto našla je i Hrvatska. Po njima, Hrvatska bi u svojoj skupini osvojila četiri boda: Vatreni bi počeli porazom u utakmici protiv Engleske, pa bi remizirali s Češkom i za kraj pobijedili Škotsku. Četiri boda bila bi dovoljna za drugo mjesto jer bi Češka remizirala sa Škotskom.

Vatreni u četvrtfinalu ispadaju od reprezentacije protiv koje su neporaženi

Hrvatsku bi to odvelo na Švedsku u osmini finala. Prema ovoj predikciji, Vatreni bi uspješno preskočili ovu prepreku i plasirali se u četvrtfinale gdje bi čekala Italija. Azzurri bi pobijedili Vatrene nakon produžetaka i prošli u polufinale.

gol expired Problemi za protivnika Hrvatske: Otpalo im čak sedam igrača! divider

Napomenimo da bi to bila prva pobjeda Italije protiv Hrvatske u povijesti (ne računamo li susret 1942. godine). Od hrvatske samostalnosti ovaj susjedski derbi odigrao se osam puta, Hrvatska je pobijedila triput, a pet puta bilo je neriješeno. Od tih osam utakmica, šest ih je bilo natjecateljskih.

Prvi put je Hrvatska pobijedila Italiju, tada aktualnog prvaka svijeta, 1994. u Palermu dvama golovima Davora Šukera u kvalifikacijama za Euro 1996. Bitno je napomenuti i da Hrvatska i Italija nisu nikad igrale utakmicu u nokaut fazi, pa bi takav eventualni susret zasigurno bio vrlo zanimljiv.

Belgija prvak Europe

Vratimo se na prognozu po kojoj bi Italija u polufinalu nadmašila Španjolsku. No, u finalu bi Azzurri morali položiti oružje protiv, po Goldman Sachsu, prvog favorita i pobjednika turnira po njihovom modelu - Belgije.

Bio bi to prvi europski naslov u povijesti za Belgiju koja se može pohvaliti sjajnim generacijom. Kako izgledaju na djelu, moći ćemo saznati u nedjelju kada je na rasporedu utakmica Belgija - Hrvatska uz izravan prijenos na gol.hr-u i Novoj TV (20:00).

Jeste li zadovoljni remijem protiv Armenije?

Ukupno glasova:

Za kraj, statističari Goldman Sachsa, nakon svih podataka i informacija, ističu da je zbog nepredvidljivosti nogometa teško procijeniti koliko je realna ova prognoza. Puno je faktora u nogometu, uključujući i sreću, koji prkose i najboljim modelima predikcije, a sjajan primjer su upravo spomenuti susreti Hrvatske i Italije.

Iako velesila i redovito favorit u tim utakmicama, Italija je uvijek ostajala kratkih rukava protiv male, ali borbene, snalažljive i talentirane Hrvatske. Pojedinim momčadima jednostavno ne pašu neki protivnici, a iz perspektive Hrvatske dobar je primjer upravo Škotska. Vatrenima ova prognoza predviđa pobjedu, ali Hrvatska nikad nije slavila u pet utakmica protiv Škotske.

Pogledajte na fotografiji prognozu nokaut faze!

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider