Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kraj jedne ere

Šuker izgubio potporu moćnih saveznika i na pragu je odlaska: Evo tko je glavni kandidat za novog predsjednika HNS-a

Šuker je izgubio potporu gotovo na svim razinama i praktički da više nema ozbiljnih saveznika...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Kako trenutačno stvari stoje, Davor Šuker broji posljednje mjesece, a možda i tjedne na mjestu predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza. Šuker je, prema svim informacijama kojima raspolažem, završio svoju etapu na čelnoj poziciji HNS-a. 

Što bi se reklo, dotjerao je cara do duvara. U Kući nogometa s obje noge stoji na kori od banane. Iako je Šuker mačka s devet života i kad je on u pitanju, ne treba ništa izrijekom tvrditi, još manje ga podcijeniti, no teško da će se ovaj put situacija okrenuti, kao što se to znalo dogoditi u posljednjih nekoliko godina kada se činilo da će ga smijeniti, a onda bi iznenada uskrsnuo.

Šuker izgubio potporu

Šuker je godinama vješto balansirao među silama moći, znalački se snalazio u zakulisnim igrama, kao i većina nomenklature HNS-a sjedio je na više stolaca. No kako to obično biva, došlo je vrijeme kada nogari počnu popuštati na svim stranama.

Naime, stvorena je kritična masa nezadovoljstva, previše je razočaranih njegovim predsjedanjem Savezom i malo tko je spreman za njega podmetnuti leđa. Šuker je izgubio potporu gotovo na svim razinama i praktički da više nema ozbiljnih saveznika. Kako čujemo, čak ni osječka struja više ne stoji uz njega tako čvrsto i bezuvjetno.

gol expired Bišćan najavio promjenu taktike, Majer se nada finalu: ''Španjolci imaju jednu manu'' divider

Čini se da je i njima jasno kako je Šuker potrošio sve kredite. Ni odnosi s Međugorjem nisu isti kao prije nekoliko godina, a pitanje je jesu li ikada i bili iskreni. Znamo da je bilo okretanja kola usred velikih prometnih gužvi, ali se nakon žešće intoniranih priopćenja s Maksimira ubrzo vraćao na „pravi“ kolosijek.

Okretanje kola nije se svidjelo Međugorju

Kako se glavni šef parade silom prilika odmicao od Kuće nogometa, naravno da mislim na Zdravka Mamića, tako je i Šuker sve više okretao kola i tražio saveznike na drugim terenima. Sumnjam da je bjeguncu od hrvatskog pravosuđa to najbolje sjelo. Šukeru je odmicanje jedno vrijeme išlo dosta dobro, no čini se da je stigao trenutak za poravnavanje računa.

Izgubio je potporu u bazi, u županijskim savezima diljem države, ali i na samom vrhu. U Izvršnom odboru gotovo da ni s kim ne razgovara. Tu ima kakvu-takvu potporu tek jednog ili u najboljem slučaju dvojice članova.

Da je tomu tako, govori i podatak da je čak 14 od 16 članova Izvršnog odbora diglo ruku za sazivanje izvanredne sjednice Skupštine, koja će se održati u srijedu. Samo sazivanje sjednice i nije odveć neobično, ali jest to o čemu će se na njoj razgovarati i odlučivati.

Spekulira se da će se glasati o izmjenama Statuta prema kojima bi se mijenjao sastav skupštine Saveza. Možda će se smanjivati broj delegata koje u skupštinu daje deset prvoligaških klubova, a povećao bi se broj zastupnika koji su predstavnici županijskih saveza.

Izbori za predsjednika HNS-a krajem ljeta?

Ako to prođe, prvoligaši više ne bi delegirali u skupštini po dva zastupnika, nego samo jednog, dok bi županijski savezi umjesto jednog predstavnika slali po dvojicu. Na taj način odnos moći opet bi se dramatično promijenio u korist saveza.

Isto tako, vrlo lako je moguće da se predsjednički izbori raspišu već za kraj ljeta, a ne koncem godine kako je planirano. U svakom slučaju, Šukerov mandat ističe sredinom prosinca i do tada se izbori moraju održati.

Što je kvaka cijele priče? Da bi uopće ušao u proceduru, Šuker mora imati potporu domicilnog županijskog saveza, a to je Zagrebački nogometni savez. U ovom trenutku njegovu će potporu jako teško izvojevati.

gol expired Fair-play u Hrvatskoj: Pogledajte kako je izveo penal koji je bio sumnjivo dosuđen divider

Bitno je istaknuti da kandidati županijskih saveza moraju imati prebivalište u dotičnoj županiji najmanje godinu dana prije kandidature. To znači da ga ne može predložiti neki drugi županijski savez, recimo ŽNS osječko-baranjski. Odnosno, da bi Šukera kandidirao neki drugi županijski savez, morao je promijeniti prebivalište još prošlog ljeta.

Uvjeti za kandidaturu

U teoriji je moguće da je to potajno napravio, ali zasad to nije poznato. Informacije kojima raspolažemo govore da nije mijenjao prebivalište, a i da jest, ne čini se previše izglednim da će ga ŽNS Osječko-baranjski uopće predložiti.

Naime, vjerojatnije je da će opet biti samo jedan kandidat za predsjednika HNS-a, kao što je to bilo u posljednja dva izbora. Procedura kaže: da bi se netko kandidirao, mora ga predložiti domicilni županijskih savez i mora prikupiti još šest potpisa ostalih saveza.

Po novom je nešto blaža varijanta, prije je bilo potrebno devet potpisa. No jako teško će dva kandidata prikupiti i šest potpisa, pogotovo ako se Marijan Kustić odluči kandidirati za predsjednika, a izvori iz HNS-a govore da je to je vrlo izvjesna opcija. Računa se da bi trenutačni izvršni direktor HNS bio taj sinergijski faktor koji bi razoružao sve ostale moguće kandidate i smirio moguće turbulencije.

Marijan Kustić glavni kandidat za predsjednika HNS-a

Moji izvori kažu da Kustić ima ambicije postati novi predsjednik HNS-a, no još uvijek nije prelomio. Naravno da je bitno i što će reći politika, a Kustić je visoko involviran u vladajućoj stranci. Između redova se može iščitati zbog čega će mogući kandidati i županijski savezi odustati ako Kustić najavi kandidaturu. Bit će to vrlo jasna poruka s vrha.

Kustić se nameće kao najizglednije rješenje i zbog toga što zasad nema isprofiliranih kandidata. Ne znači da se neće pojaviti u trenutku kada bude poznat datum izbora, no jasno je da nema puno vremena i teško da netko izvan sustava može prikupiti potrebnu podršku.

Kakav ishod prognozirate za prijateljski susret Hrvatske i Armenije?

Ukupno glasova:

Puno je realnije zaključiti da novog predsjednika HNS-a treba tražiti u redovima Kuće nogometa. I po čistoj logici i po informacijama kojim raspolažem, Kustić se nameće kao daleko najozbiljniji kandidat. Što će biti sa Šukerom? Ništa posebno.

Marković je ostavio Šukeru stotinu milijuna kuna

Kad god da zaključi mandat, moći će se pohvaliti da je pod njegovim predsjedanjem Hrvatska postala viceprvak svijeta, što je najveći uspjeh hrvatskog nogometa i sporta općenito. Drugo je pitanje koliki će iznos ostaviti na računu svojem nasljedniku.

Koliko se sjećam, a dobro se sjećam, pokojni Vlatko Marković glasno i jasno dao je do znanja da napušta fotelju ostavljajući stotinu milijuna kuna ušteđevine. Doduše, HNS je tada još bio u maloj „kućici“, u međuvremenu se preselio u puno raskošnije prostore.

Šuker ostaje u Izvršnom odboru Uefe

Osim što će izgubiti privilegije koje donosi funkcija predsjednika HNS-a, nekoć bliski suradnici ispod glasa će reći da mu je najdraža bila službena kartica, Šukeru ostaje članstvo u Izvršnom odboru Uefe. Tko god da dođe za predsjednika, HNS će ga poduprijeti na toj poziciji.

Tu nema sumnje jer je to u interesu HNS-a i hrvatskog nogometa. Kakvo god tko imao mišljenje o njemu, Šuker je veliko ime, visoko je plasiran u Uefinim sferama i još uvijek može pomoći hrvatskom nogometu. Stoga ga ne treba otpisivati. Dapače, za njega je kao stvorena uloga ambasadora, nije baš za operativne funkcije, to je svima jasno.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider