Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Pred krcatim tribinama

Ronaldo uništio Mađarsku u posljednjih deset minuta utakmice: Postao je najbolji svih vremena na Euru

Mađarska je izgubila 3:0 od Portugala na startu Eura 2020.

Nogometna reprezentacija Portugala pobjedom 3:0 (0:0) nad Mađarskom u dvoboju prvog kola skupine F Europskog prvenstva 2020, odigranom u Budimpešti, započela je put prema obrani naslova osvojenog prije pet godina u Francuskoj.

Vodeći pogodak za Portugal postigao je Raphael Guerreiro u 84. minuti, a strijelac preostala dva gola bio je kapetan Cristiano Ronaldo koji je u 87. minuti realizirao kazneni udarac, a u 92. minuti postavio konačnih 3:0.

gol expired Ovo dugo nismo vidjeli: Tribine stadiona u Budimpešti bile su ispunjene do posljednjeg mjesta divider

Sukladno očekivanjima, branitelji naslova europskog prvaka uspostavili su terensku nadmoć od prvog dodira s loptom i već u petoj minuti mađarska obrana je bila na velikom iskušenju.

Diogo Jota je imao mnogo prostora, ali je njegov udarac s ruba kaznenog prostora zaustavio domaći vratar Peter Gulacsi.

Sve do završnice prvog poluvremena bio je to najopasniji pokušaj u ovom dvoboju, u kojem su se Mađari ograničili na čvrst obrambeni blok i čekali svoje prilike iz kontranapada i prekida.Jednu takvu priliku je momčad pod vodstvom izbornika Marca Rossija dočekala u 37. minuti.

Roland Sallai je ubacio u kazneni prostor iz slobodnog udarca, a pokušaj mađarskog kapetan Adama Szalaija bez poteškoća je zaustavio Rui Patricio, kojemu je to bila jedina intervencija u prvom dijelu.

Ronaldo promašio najbolju šansu s pet metara

Najbolje prilike su izabranici Fernanda Santosa imali u završnih pet minuta prvog poluvremena. Diogo Jota je ponovno zaprijetio u 40. minuti, ali je njegov udarac s osam metara nogom uspio obraniti Gulacsi.

Tri minute poslije Cristiano Ronaldo je propustio najbolju priliku u prvih 45 minuta. Bruno Fernandes je poslao prizemnu loptu na visinu peterca, gdje je usamljen bio portugalski kapetan, ali je, umjesto u mrežu, loptu poslao iznad grede i tako propustio pogotkom proslaviti rekord koji je postavio nastupom u ovom dvoboju.

Naime, Cristiano Ronaldo je postao prvi nogometaš u povijesti koji je nastupio na pet europskih prvenstava.

gol expired Ludnica na ulicama Budimpešte: Pogledajte kako se mađarski navijači zagrijavaju za utakmicu u skupini smrti divider

U drugom poluvremenu se domaća reprezentacija i dalje dobro nosila s portugalskim napadačkim akcijama, dopustivši u prvih 20 minuta tek pokušaj glavom Pepea odmah na početku. Istovremeno, mađarske su težnje za pogotkom postale nešto konkretnije.

Tako je u 50. minuti Adam Szalai još jednom zaprijetio, ovoga puta udarcem s 20-ak metara, ali je Rui Patricio bio spreman i siguran u intervenciji, baš kao i u 57. minuti, kad je pucao Roland Sallai.

Novo iskušenje za Gulascija bio je udarac Brune Fernandesa u 68. minuti s više od 20 metara, koji je mađarski vratar krajnjim naporom odbio u korner.

VAR poništio pogodak Mađarske

U 76. minuti su Portugalci tražili od glavnog suca Cuneyta Cakira da pokaže na bijelu točku, kad je pokušaj driblinga Cristiana Ronalda mađarski obrambeni igrač zaustavio rukom.

Spornu situaciju provjerili su u VAR sobi te odlučili da nije bilo elemenata za dosuđivanje kaznenog udarca.

VAR je ponovno bio u središtu događaja 80. minuti, ali na drugoj strani. Szabolcs Schoen je pobjegao portugalskoj obrani, sjurio se u kazneni prostor i preciznim prizemnim udarcem svladao Ruija Patricija.

No, njegovo i slavlje mađarskih navijača bilo je kratkog vijeka, jer je pogodak opravdano poništen zbog zaleđa u kojem se strijelac našao kad mu je upućena lopta.

Ronaldo zabio i postavio nevjerojatan rekord

U sljedećih šest minuta Portugalci su naplatili nadmoć koju su imali tijekom cijelog dvoboja. Do prvog su pogotka došli pomalo i sretno u 84. minuti. Strijelac je bio Raphael Guerreiro, ali je njegov udarac skrenuo Willi Orban i tako prevario svog vratara.

Samo dvije minute poslije Cristiano Ronaldo je postao najbolji strijelac u povijesti europskih prvenstava. Orban je srušio Rafu Silvu u kaznenom prostoru, a Cakir je bez zadrške pokazao na bijelu točku.

Svoj deseti pogodak na europskim prvenstvima u 87. minuti je postigao Cristiano Ronaldo i tako srušio još jedan rekord.

gol expired Grci ljutiti zbog detalja na dresu makedonske reprezentacije: Sporno je jedno slovo divider

Mađarska obrana se u tom trenutku potpuno raspala, što je portugalski kapetan u drugoj minuti sučevog dodatka iskoristio za još jedan pogodak nakon malonogometne kombinacije u kaznenom prostoru. Ronaldo je izbio sam pred Gulacsija, driblingom prevario i mađarskog vratara te poslao loptu u nebranjenu mrežu za konačnih 3:0.

Momčad koja je prije pet godina do naslova prvaka Europe stigla s tri neodlučena ishoda u grupnoj fazi i sa samo jednom pobjedom u ostvarenom u osvnovnih 90 minuta igre, već je u prvom nastupu pokazala da je i ove godine u uskom krugu favorita.

U drugom dvoboju u ovoj skupini, od 21 sat, sastaju se Francuska i Njemačka.

 

MAĐARSKA - PORTUGAL 0-3 (0-0)

Budimpešta. Stadion: Puskas Arena. Sudac: Cuneyt Cakir (Turska).

Strijelci: 0-1 Raphael Guerreiro (84), 0-2 Cristiano Ronaldo (87-11m), 0-3 Cristiano Ronaldo (90+2)

Žuti kartoni: Nego, Orban / Dias

Crveni kartoni: -

MAĐARSKA: Gulacsi - Botka, Orban, At. Szalai - Lovrencsics, Kleinheisler (od 78. Siger), Nagy (od 90.+5 R. Varga), Schafer (od 65. Nego), Fiola (od 88. K. Varga) - Sallai (od 77. Schoen), Ad. Szalai

PORTUGAL: Patricio - Semedo, Dias, Pepe, Guerreiro - Danilo, Carvalho (od 81. Sanches), Fernandes (od 89. Moutinho) - B. Silva (od 71. R. Silva), Jota (od 81. A. Silva), Ronaldo

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider