Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
mogu li do kraja?

Nijemci skinuli prokletstvo staro 46 godina!

Njemački reprezentativci imali su pred sobom vrlo neugodnu tradiciju međusobnih ogleda protiv Talijana uoči četvrtfinala Eura...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Njemačka nogometna reprezentacija po prvi put u svojoj povijesti na velikim natjecanjima izbacila je Italiju. Do utakmice četvrtfinala Europskog prvenstva u Bordeauxu njemačka vrsta na velikim natjecanjima nikada nije pobijedila Italiju. U četiri dosadašnja dvoboja u fazi na ispadanje svaki put slavili su 'azzurri'.

Prvu 'gorku pilulu' Nijemci su popili u polufinalu svjetskog prvenstva 1970. godine u Meksiku. Italija je u 'ljepotici' turnira pobijedila nakon produžetaka 4-3, pri čemu je čak pet pogodaka palo u produžetku. Italija je povela 1-0 golom Roberta Boninsegna u osmoj minuti, a izjednačio je Kar-Heinz Schnellinger u posljednjim trenucima susreta. 'Elf' je u produžetku poveo golom Gerda Mullera (94), potom su Talijani zabili dva gola za vodstvo 3-2 (Tarcisio Burgnich 98, Luigi Riva 104). Muller je izjednačio u 110. minuti, a gol za povijesnu pobjedu zabio je Gianni Rivera u 111. minuti. Italija je u finalu izgubila od Brazila (1-4), a Njemačka je osvojila broncu protiv Urugvaja (1-0).

Novu pobjedu 'Azzurri' su ostvarili u finalu SP-a 1982. godine u Španjolskoj. Bilo je 3-1, a strijelci za Italiju bili su Paolo Rossi (57), Marco Tardelli (69) i Alessandro Altobelli (81). Paul Breitner je u 83. minuti tek ublažio poraz.

Treći puta Italija je izbacila Njemačku na Svjetskom prvenstvu 2006. godine i to pred njezinim navijačima. U susretu igranom u Dortmundu Italija je nakon produžetaka pobijedila 2-0. Golove za momčad Marcella Lippija zabili su Fabio Grosso (119) i Alessandro Del Piero (120+1). Italija je potom u finalu pobijedila Francusku boljim izvođenjem jedanaesteraca, dok je Njemačka u susretu za broncu bila bolja od Portugala (3-1).

Novo razočaranjem 'Elf' je doživio na posljednjem Europskom prvenstvu 2012. godine. U polufinalnom ogledu igranom u Varšavi Italija je slavila 2-1. Nijemce je srušio dvostruki strijelac Mario Balotelli kojem je to bila jedna od najboljih predstava u karijeri. Balotelli je svoju momčad doveo u vodstvo u 20. minuti, a 16 minuta kasnije još jednom je svladao Manuela Neuera. U posljednjim trenucima susreta Mesut Ozil je smanjio iz kaznenog udarca. Italija je u finalu doživjela težak poraz od Španjolske (0-4).

Osim te četiri eliminacijske utakmice Italija i Njemačka još su se četiri puta susrele u skupinama velikih natjecanja. Tri susreta su završila 0-0, a jednom je bilo 1-1.
 

Raspored, rezultati i tablice
Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider