Automoto
SPORTOVI
Automoto
Ako prognoza bude točna...

Počinje Formula 1: Sve što trebate znati o prvoj utrci nove sezone

Predstavljanja i testiranja bolida su iza nas, vrijeme je za akciju na stazi.

Osmu godinu zaredom staza Albert Park u Melbourneu poprište je održavanja prve utrke sezone Formule 1.

Velika nagrada Australije vozi se ove nedjelje s početkom u 7:10 po hrvatskom vremenu (početak nije na puni sat već 10 minuta kasnije zbog ranije izglasanih promjena u satnici Formule 1).

S nestrpljenjem iščekujemo paljenje zelenih svjetala u Melbourneu i dva sata jurnjave za prvom pobjedom u sezoni. Lani je Veliku nagradu Australije uzeo Sebastian Vettel u Ferrariju, a on je i ovog puta, uz aktualnog svjetskog prvaka Lewisa Hamiltona u Mercedesu, glavni favorit.

Kladionice blagu prednost daju Hamiltonu, prvenstveno zbog velike brzine koju je demonstrirao u Catalunyji, u završnom dijelu predsezonskih testiranja. Hamilton je čak šest puta u Australiji startao na pole-positionu. Doduše, u Albert Parku u posljednje vrijeme to i nije neka prednost s obzirom na to da se samo dvaput u posljednjih osam utrka dogodilo da onaj tko krene s prve startne pozicije na koncu i pobijedi u utrci.

Schumacherov rekord i dalje stoji

Rekord staze u Melbourneu i dalje drži Michael Schumacher koji je 2004. godine krug odvezao za 1:24.125. Taj ludo brzi Schumacherov krug ostao je nenadmašen sve do danas, unatoč predviđanjima koja su još prošle godine govorila da bi mogao biti srušen uvođenjem novih, bržih bolida.

Velika nagrada Australije posljednja je utrka Formule 1 na kojoj je pobijedio karizmatični Kimi Raikkonen. Bilo je to prije pet godina dok je vozio za Lotus, a iako je 38-godišnji Finac odavno prošao svoj zenit, nemali je broj onih koji se nadaju da još uvijek nije rekao posljednju riječ na stazi.

Je li vrijeme za Australca na postolju?

Od 1985. godine je u kalendaru Formule 1 australska utrka, a zanimljivo je kako niti jedan Australac nije završio na postolju. I Marku Webberu i Danielu Ricciardu najbolji su rezultati četvrta mjesta (2012. i 2016.), makar je Ricciardo 2014. pobijedio, ali je diskvalificiran zbog prijestupa u vezi protoka goriva.

Inače, u Albert Parku utrke se odvijaju samo jednom godišnje, oko jezera. U prijevodu to znači nisku razinu gripa, pa će biti interesantno pratiti tko će i koliko problema imati s gumama.

Moguća kiša za vrijeme kvalifikacija

FIA je odlučila povećati uzbudljivost utrke uvođenjem treće zone DRS koja bi trebala rezultirati s većim brojem pretjecanja.

Vremenska prognoza za nedjelju u Melbourneu je takva da se očekuje uglavnom sunčano vrijeme, s 20-ak stupnjeva. U subotu bi moglo biti grmljavinskih pljuskova, a dogodi li se to za vrijeme kvalifikacija, mogli bismo imati urnebesan poredak startnih pozicija, što će automatski biti i preduvjet za spektakl na samoj utrci.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider