Tenis
SPORTOVI
Tenis
Zasad "unutra", ali...

Čilić na korak od završnog Mastersa: Evo što se treba poklopiti

Najbolji hrvatski tenisač u velikoj formi ulazi u veliki mjesec koji je pred njim.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Trijumfom u Baselu Marin Čilić poprilično se približio svom drugom nastupu na završnom Mastersu.

Jedini put do sada na velikom finalu bio je prije dvije godine, kada je osvojio US Open.

Što Marinu treba da se za dva tjedna ponovno nađe u londonskoj O2 Areni? Krenimo prvo od onih koji su mjesto na mastersu već osigurali. To su Novak Đoković, Andy Murray, Stan Wawrinka, Miloš Raonic, Kei Nishikori i Gael Monfils.

Još dva mjesta su slobodna, a njih trenutačno "drže" Dominic Thiem i Marin Čilić.

Petorica igrača još se nadaju da bi u posljednji trenutak mogli uskočiti u vlak za London. Redom, Tomaš Berdych, David Goffin, Jo-Wilfried Tsonga, Roberto Bautista Agut i Lucas Pouille.

Kome jedinica - Đokoviću ili Murrayju?

Posljednja trojica do mjesta u Londonu mogu samo, ako osvoje Pariz, i pri tom im se još moraju poklopiti neki rezultati. Objektivno, na turniru na kojem se Novak Đoković i Andy Murray bore za poziciju broj 1, i nije previše realno.

Mnogo je izvjesnije da će Thiemu i Čiliću glavna opasnost prijetiti od Tomaša Berdycha i Davida Goffina. Čeh u pariški tjedan odluke ulazi s 210 bodova zaostatka za Marinom, dok Belgijanac za prvim hrvatskim reketom zaostaje okruglih 400 bodova.

No, pogledajmo prvo kakve su Čilićeve šanse da u Bercyju preskoči Dominica Thiema? Minimum koji mu treba je ulazak u četvrtfinale. No, u tom slučaju Austrijanac bi trebao ispasti već u prvom nastupu, jer nositelji se u turnir uključuju tek u 2. kolu.

Uđe li Marin u polufinale, za preskakanje Thiema bit će dovoljno da Austrijanac ne ode dalje od četvrtfinala.

Ukoliko bi obojica ušli u polufinale, igrali bi međusobno, a tada bi pobjeda Marina lansirala ispred Thiema.

Čilićev glavni konkurent Berdych

Ono što svakako treba istaknuti je da Čiliću neće biti lako doći do završnice Pariza, jer u četvrtfinalu vjerojatno će ga čekati Novak Đoković.

Nema sumnje da će najbolji hrvatski tenisač u Parizu najviše gledati u smjeru Tomaša Berdycha. Dobra je vijest da Čehu za bilo kakvu nadu treba minimalno polufinale, a ždrijeb ga u četvrtfinalu vodi na Andyja Murraya. Ukoliko bi Berdych ipak ušao u polufinale, Marin bi trebao stići do četvrtfinala da ostane ispred njega. Ako bi se Berdych probio do finala isto bi morao napraviti i naš prvi reket. U tom slučaju, Marin bi mogao i izgubiti finale, jer bi sigurno preskočio Dominica Thiema.

Što se tiče situacije s Davidom Goffinom, tu su stvari najjednostavnije. Belgijanac mora ući u finale da bi završio ispred Čilića. Njihov međusobni susret u Parizu moguć je već u trećem kolu, no, čak da ga Goffin i dobije u sljedećem bi ga kolu gotovo sigurno čekao Đoković. Tako da je projekcija o njegovu finalu na prilično klimavim nogama.

Iščekujemo veliko finale Davis Cupa

Dotaknimo se za kraj i Davis Cupa. Veliko finale u Areni čeka nas u tjednu nakon Mastersa, a ono što nas mora napuniti samopouzdanjem je pogled na rezultate najboljih hrvatskih i argentinskih tenisača nakon polufinala Davis Cupa. Na toj mini rang listi posljednjih šest tjedana uvjerljivo najviše bodova osvojio je Marin Čilić. 690, uz 8 pobjeda i 2 poraza. Juan Martin Del Potro skupio je 340 bodova, a Ivo Karlović 325. Drugi najbolji Argentinac je Diego Schwartzman, potom slijede Monaco i Delbonis.

Jasno je da je finale priča za sebe, no ove brojke nešto će ipak reći o formi naših prvih igrača uoči velike bitke za Davis Cup.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider