Tenis
SPORTOVI
Tenis
Slavite Hrvati!

MARIN ČILIĆ razbio Nishikorija i osvojio US Open! BRAVO MAJSTORE!

Marin Čilić pobijedio je Keija Nishikorija 6:3, 6:3, 6:3 u finalu US Opena!

Hrvatski tenisač Marin Čilić novi je pobjednik US Opena, a do pobjedničkog trofeja stigao je svladavši u finalu Japanca Keija Nishikorija sa 6-3, 6-3, 6-3 za jedan sat i 54 minute igre.

ČILIĆ u prvoj šampionskoj izjavi: Svi koji radite teško - to će vam se vratiti!

Najseksipilnija Dubrovkinja: Ona je najveća podrška Marinu Čiliću

FOTO: Stotine navijača na Trgu uz zastave (i rekete) bodrilo Čilića

Čilić se tako pridružio svom treneru Goranu Ivaniševiću kao jedini hrvatski tenisač sa seniorskim pojedinačnim naslovom na Grand Slam turnirima. Naslov osvojen u Flushing Meadowsu dvanaesti je po redu za 25-godišnjeg hrvatskog tenisača, ali i daleko najveći u karijeri.

Hrvatski je tenisač bio potpuno nadmoćan, bolji od Nishikorija u svim teniskim elementima, a pogotovo u prijelomnim trenucima meča. Po jedan break u prvom i trećem setu, te čak tri u drugom donijeli su Čiliću 300. profesionalnu pobjedu u karijeri i mjesto među teniskim besmrtnicima.

Prvi set je pokazao da je Čilić mirnije od dvojice debitanata ušao u najvažniji meč u kojem su dosad sudjelovali, iako je Nishikori već u prvom gemu imao break-loptu. No, kad se riješio tog problema, Marin je zavladao terenom. Bilo ga je posvuda, njegove su lopte imale snagu, dubinu i preciznost, sve ono što je nedostajalo isuviše impresioniranom Japancu. Čilić je bolju igru kapitalizirao breakom za 4-2 koji je lako zadržao do kraja prvog seta. Nakon 33 minute na semaforu je zasvijetlilo 6-3 za Čilića.

Koliko je dobro Marin igrao u tom setu najbolje je pokazala sljedeća statistika: pogodio je samo 44 posto prvih servisa, a izgubio samo četiri poena na početnom udarcu, protiv tenisača kojemu je retern najjače oružje, ono kojim slama suparnike. Protiv Čilića nije djelovalo.

Drugi set nije donio nikakvu promjenu. Čilić je i dalje djelovao nadmoćno i potpuno kontrolirao situaciju, pogotovo nakon što je s dva breaka viška poveo sa 5-2. Nishikori je nakratko oživio svoje izglede za mogući preokret, iskoristivši priliku kad je njegov suparnik servirao "protiv vjetra", i vratio jedan break. Više od toga nije mogao, jer je Čilić novim breakom, nakon samo 70 minuta finala, stigao do prednosti od dva seta.

Iako je Nishikori početkom trećeg seta pokazao zašto je zaslužio mjesto u finalu US Opena, te na trenutke zaigrao na onoj razini kojom je svladao Miloša Raonića, Stanislasa Wawrinku i Novaka Đokovića u polufinalu, Marin je i na to imao spreman odgovor. Novi break za vodstvo 3-1 i ključni sedmi gem u kojem se othrvao prijetnji Japanca, koji je imao i propustio tri break-lopte, doveli su Čilića na gem od pobjede.

Kad je uzeo lopte kako bi servirao za pobjedu, izgledao je neobično mirno, kao da je nešto slično prošao već stotinu puta. S tri neobranjiva servisa podsjetio je kako je dva dana prije završio meč protiv Rogera Federera. Ostavio si je prostor da može napraviti i dvostruku pogrešku. No, nijednog trenutka nije izgledao da bi mogao zakomplicirati put prema veličanstvenoj pobjedi. Za kraj je još jednom prošetao Nishikorija s jedna na drugu stranu terena i bekhend dijagonalom, svojim 38 "winnerom" u meču postao drugi hrvatski tenisač na teniskom Mount Everestu, kako je osvajanje Grand Slam naslova slikovito nazvao njegov prethodnik i trener Goran Ivanišević.

Raširio se Marin koliko je dug i širok po terenu velebnog stadiona "Arthur Ashe", pogleda uperenog u nebo, i vjerojatno se sjetio kako mu prije godinu dana nisu dopustili igrati na ovom istom turniru, zbog prijestupa za koji nije bio kriv. Borba koju je prošao nije ga dotukla, već ojačala i dovela do trenutka u kojem je svima dokazao svoju tenisku i ljudsku veličinu.

Marin Čilić je postao 13. igrač u Open eri koji je upravo u New Yorku osvojio svoj debitantski Grand Slam trofej. Gotovo da se teško sjetiti kad je neki tenisač na tako dominantan način osvojio naslov u Flushing Meadowsu, pobjedivši u tri seta svoje suparnike od četvrtfinala do meča za naslov. Nanizao je Marin Tomaša Berdycha, Rogera Federera i Keija Nishikorija u nizu koji je pokazao koliko dobar Čilić može biti kad vjeruje u svoje udarce

Trijumf pred 22 tisuće gledatelja u Nacionalnom teniskom centru "Billie Jean King" u New Yorku, donio je najboljem hrvatskom tenisaču i povratak u društvo desetorice najboljih igrača svijeta te novčanu nagradu od tri milijuna američkih dolara.

Na novoj ATP ljestvici Čilić će biti na devetom mjestu, čime je izjednačio svoj najbolji plasman u karijeri. Poraženi finalist Kei Nishikori nalazi se jedno mjesto ispred Čilića.

Kako ste doživjeli Čilićevo osvajanje US Opena?

Ukupno glasova:

 

Treći set 6:3:

6:3 Gotovooooooooooooo!

5:3 Nishikori je uspio uzeti svoj servis, a Marin servira za titulu!

5:2 Čilić izvukao veliki gem i uzeo svoj servis nakon velike borbe!!!

4:2 Nishikori je smanjio i dobio gem bez izgubljenog poena...

4:1 Čilić! Marin je udaljen samo dva gema od naslova!!!

3:1 Čilić! Novi break Marina!!!

2:1 Čilić! Idemo dalje... Sjajan lob je odigrao Marin kada je Nishikori izašao na mrežu i tako dodatno uzdrmao Japanca...

1:1 Nishikori se pomučio za osvajanje servisa...

1:0 Čilić! Imao je Marin 40:0, a onda zakomplicirao stvari... Dobro je završilo.

Drugi set 6:3:

6:3 Čilić! Novi break za 2:0 u setovima!!! Nakon sat i 10 minuta Marin ima već dva seta prednosti... Sjajno, sjajno...

5:3 Nishikori je vratio jedan break, nažalost...

5:2 Čilić ima novi break! Igra čudesno!

4:2 Čilić! Četiri asa za lagani gem, svaka čast... Ukupno 10 as servisa...

3:2 Nishikori je uzeo svoj servis bez izgubljenog poena...

3:1 Čilić! Imao je Japanac dvije break lopte, ali izvukao je to Marin. Prvi servis je proradio kad je trebalo...

2:1 Čilić! Marin ima novi break! Nishikori se vratio sa 0:40, ali onda je Čilić sjajno odigrao dva sljedeća poena!

1:1 Čilić je osvojio servis. Zasad ima pet aseva...

0:1 Nishikori je uzeo svoj servis... Čilić ima 11:2 u winnerima...

Prvi set 6:3 za Čilića:

6:3 Čilić je osvojio prvi set i igra odlično unatoč lošem postotku prvog servisa...

5:3 Nishikori je smanjio. Marin servira za set.

5:2 vodi Čilić nakon što je osvojio servis!

4:2 Čilić! Bravo Marine! Imao je 0:40, Nishikori je stigao do 30:40, ali Marin je uspio iskoristiti zadnju break loptu!

3:2 Čilić bez izgubljenog poena i ovaj gem...

2:2 Lako je dobio Nishikori gem, ali ne ide mu prvi servis...

2:1 za Čilića. Bez izgubljenog poena...

1:1 Nishikori je uzeo svoj servis nakon 0:30 Čilića...

1:0 za Marina, izvukao se jer je Nishikori imao prvu break loptu.

23.09 Počelo je! Čilić je dobio prvi poen nakon izmjene. Vjetar bi mogao biti problem u ovom meču...

23.07 Čilić i Nishikori se zagrijavaju...

22.40 Prvi put od 2005. godine u finalu nekog Grand Slama igraju dva debitanta u tim finalima. Također, prvi put od iste godine u finalu nije netko od velike četvorke - Đoković, Federer, Murray ili Nadal.

22.30 ESPN javlja kako je danas nešto hladnije u New Yorku nego ranijih dana. Ima i nešto vjetra, što nije dobro za Čilića kojem je najveći adut servis.

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider