Tenis
SPORTOVI
Tenis
Nitko nije nepobjediv

Davis Cup: Dodig i Čilić na megdan Francuzima. Neka se ponovi Portland!

Danas je s početkom u 15 sati na rasporedu susret parova u polufinalu Davis Cupa u kojem se u Zadru sastaju Hrvatska i Francuska.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Rezultat nakon prvog dana je 1:1, što je bilo i očekivano. Slijedi možda i krucijalni susret parova u kojem će hrvatska kombinacija tražiti iznenađenje protiv prvog para svijeta – Mahuta i Herberta!

Francuzi uzeli važan bod: Krajan pogriješio s Ćorićem?

Izbornik Željko Krajan nominirao je, kao i za susret protiv SAD-a, Ivana Dodiga i Marina Draganju. Međutim, mogao bi kao i u Portlandu promijeniti tu svoju odluku i na teren s Ivanom Dodigom poslati Marina Čilića. Tako će vjerojatno i biti jer u ovome trenutku Draganja nije na razini iz prošle sezone.

25-ogodišnji Splićanin bio je prošle sezone 20. igrač svijeta u parovima, no danas je zbog iznimno slabe sezone tek 132. Nema stalnog partnera, a to je veliki problem, i osim na turniru u Marrakechu početkom sezone kada je igrao finale Draganja nijednom ove sezone nije prošao dalje od 2. kola. Daleko od toga da nije kvalitetan igrač parova, ali čini se da njegova forma nije u ovom trenutku dovoljno dobra da bi konkurirao prvom paru svijeta.
Pierre-Hugues Herbert i Nicolas Mahut ove su sezone osvojili pet turnira među kojima Wimbledon te tri Mastersa 1000 (Indian Wells, Miami i Monte Carlo). Međutim ovoga su ljeta zaredali s nekoliko neočekivanih poraza što je možda znak da u ovom trenutku nisu dominantni kao što su bili prije par mjeseci.

Nakon osvojenog Wimbledona uslijedila je teško izborena pobjeda protiv Češke u Davis Cupu. Suparnici su bili Radek Štepanek i Lukaš Rosol, a Francuzi su slavili s jedva 3:2. Uslijedio je nastup na Olimpijskim igrama gdje su neočekivano poraženi s 2:0 od kolumbijske kombinacije Farah/Cabal, da bi na Mastersu u Cincinnatiju izgubili u 2. kolu od Nestora i Pospišila. Doduše digli su formu za US Open gdje su dogurali do polufinala pa bili poraženi od kasnijih pobjednika J. Murrayja i Soaresa s 2:1 u setovima.

Na Dodiga ne treba trošiti previše riječi. On i Melo podbacili su na US Openu (poraz u 1. kolu), no zato su prije toga osvojili dva turnira iz serije Masters 1000 – Toronto i Cincinnati. Dodig je protiv kombinacije Mahut/Herbert igrao u dva navrata. Jednom je slavio i jednom tugovao.
Poraz je daleko teže pao našeg tenisaču jer je stigao u polufinalu Australian Opena prošle sezone. Bilo je 7:6 u trećem odlučujućem setu za francuski par. Osvetu su Dodig i Melo dočekali na završnom turniru sezone, osam najboljih parova na ATP Finalsu, gdje su slavili s 2:1 u setovima. Dodig je jedan od najboljih igrača parova na svijetu i sigurno da ima i više nego dovoljno oružja za 'rat' s francuskim dvojcem.

Marin Čilić je ove sezone odigrao svega 10 parskih mečeva te je upisao samo četiri pobjede. Međutim, jedna od tih pobjeda stigla je u Davis Cupu protiv braće Bryan! Čilić u nastupima za reprezentaciju uvijek puca od samopouzdanja i zbog ranije spomenute pobjede protiv bivšeg prvog para svijeta, na njihovom terenu u SAD-u, Krajan MORA ponoviti recept iz Portlanda.

Nitko nije nepobjediv, pogotovo ne u Davis Cupu koji se jako razlikuje od nastupa na ATP Touru. Domaći teren i navijači daju veliki vjetar u leđa svojim igračima i zato je danas bitno da zadarska publika stane iza našeg para još glasnije! Dodig i Čilić mogu donijeti krucijalni bod našoj reprezentaciji i dovesti je na prag ponavljanja rezultata iz 2005. godine kada je trofej Davis Cupa stigao u Hrvatsku. Čak i da se izgube parovi situacija nije tako crna jer imamo Čilića kao favorita protiv Gasqueta, te potom Ćorića koji je ove sezone već dva puta slavio u petom odlučujućem meču! No ukoliko uzmemo taj bod, šanse za naš prolaz rastu jako, jako visoko uoči posljednjeg dana.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider