Tenis
SPORTOVI
Tenis
'Izvukli smo maksimum'

Čilić i Dodig protiv odličnih Francuza? Kao s Amerikancima u Portlandu...

Hrvatski izbornik Željko Krajan na kraju dana nije mogao biti nezadovoljan.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Zahvaljujući pobjedi Marina Čilića nad Lucasom Pouilleom 6-1, 7-6 (4), 2-6, 6-2 reprezentacija Hrvatske izjednačila je protiv Francuske na 1-1 u polufinalu Davis Cupa koje je u petak započelo u zadarskoj dvorani Krešimira Ćosića.

Kao i toliko puta do sada u svojoj karijeri, Marin je u Davis Cupu odigrao meč na vrlo visokoj razini i ostavio Hrvatsku u ravnopravnoj borbi za finale. Najbolji hrvatski tenisač odlično je ušao u meč s 18. igračem svijeta Lucasom Pouilleom za 26 minuta projurio prvim setom.

Sve je ukazivalo na to da će se takav trend nastaviti i u drugom setu, no Marin je kod vodstva 4-2 propustio 0-40 i još jednu prednost za 'dupli' break te potom izgubio servis. U 11. gemu opet je došao do 'breaka' i imao tri set-lopte (40-0), ali je dopustio Pouilleu da mu još jednom oduzme servis i izbori 'tie-break'. Srećom, u odlučujućem gemu Čilić je ipak osigurao prednost od dva seta.

"Meč je bio vrlo visokog intenziteta od početka. Nije Lucas toliko loše igrao, koliko sam ga uspio pritisnuti.Kontrolirao sam većinu poena. Bio sam prilično agresivan. Kad sam malo izgubio koncentraciju, on je to iskoristio", rekao je Čilić na konferenciji za medije.

Pouille je u trećem setu pokazao koliko opasan može biti, pogotovo kad mu proradi prvi servis. Bolju igru u trećem setu 22-godišnji Francuz je kapitalizirao s dva 'breaka' i zadržao je izglede za preokret.

Ipak, hrvatski 'broj 1' pronašao je igru s početka meča, otvorio četvrti set vodstvom 3-0 i relativno mirno priveo dvoboj kraju.

"Na početku četvrtog sam se koncentrirao na svoj servis. Bilo je sjajno što sam odmah na početku došao do breaka", istaknuo je Marin.

Jedina prijetnja Pouillea dogodila se u sedmom gemu, kad je Marin izvukao 15-40 i s četiri poena zaredom izvukao se iz potencijalno opasne situacije. Već u sljedećem gemu izborio je svoju 20. pobjedu u pojedinačnim Davis Cup dvobojima kad je Pouille napravio dvostruku pogrešku, a hrvatski navijači gromoglasno proslavili Čilićev trijumf.

"Hvala gledateljima. Nije bilo lako šest sati sjediti, kamo li navijati, a imali su i dobre suparnike u francuskim navijačima. Nadam se da će biti tako glasni i u subotu i nedjelju", rekao je najbolji hrvatski tenisač.

Hrvatski izbornik Željko Krajan na kraju dana nije mogao biti nezadovoljan.

"Završilo je u okviru prognoza. Naravno, vjeruješ da možeš dobiti oba boda, ali nije bilo prilike i izvukli smo maksimum", rekao je Krajan.

Francuski izbornik Yannick Noah nije bio nezadovoljan ishodom prvog dana.

"Richard je igrao solidno. U ključnim trenucima je bio bolji i to je odlučilo. Drugi meč je bio neizvjesniji. Mislim da je mogao i drugačije završiti da su se neki poeni drugačije odigrali. No, Marin je šampion. Odlično je odigrao ključne poene. Sjajno je gledati vrhunske igrače, od njih uvijek možeš nešto naučiti. Lijepo je što ćemo imati 'živi meč' u nedjelju", rekao je Noah.

Ni Lucas Pouille nije bio nezadovoljan, unatoč porazu.

"Osjećao sam se dobro nakon trećeg seta. Rano mi je oduzeo servis u četvrtom, ali imao sam priliku za povratak. Ne mislim da sam odigrao loše. Dao sam sve od sebe, ali on je bio bolji", zaključio je Pouille.

Za subotnji dvoboj parova Željko Krajan je nominirao Ivana Dodiga i Marina Draganju, ali je prilično izvjesno da će se Dodigu pridružiti Marin Čilić, kao što je to bio slučaj i u dvoboju s Amerikancima u Portlandu.

"Vidjet ću sutra ujutro kakva će biti situacija, hoću li biti sposoban igrati parove. Vidjet ćemo što je najbolje za momčad, koji su nam najbolji izgledi za osvajanje tri boda. Ljudi možda nisu svjesni toga, ali Francuzi imaju odličan par, sjajno igraju", kazao je Marin, a izbornik Krajan istaknuo da je dobro što Čilić nije morao igrati pet setova, ako će i u subotu biti u akciji.

Yannick Noah će ostati pri svom prvom izboru pa će važan bod Francuskoj pokušati donijeti Nicolas Mahut i Pierre-Hugues Herbert. Dvoboj parova započet će u 15 sati.

HRVATSKA - FRANCUSKA 1-1

Richard Gasquet - Borna Ćorić 6-2, 7-6 (5), 6-1

Marin Čilić - Lucas Pouille 6-1, 7-6 (4), 2-6, 6-2
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider