Tenis
SPORTOVI
Tenis
Iskustvo nadjačalo mladost

Francuzi uzeli važan bod: Krajan pogriješio s Ćorićem?

Rezultatom 1:1 okončan je prvi dan polufinalnog Davis Cup susreta između Hrvatske i Francuske koji se igra u zadarskoj dvorani Krešimir Ćosić.

Postojala je nada da bi nakon prvog dana mogli imati prednost 2:0, posebno nakon što su svoj nastup otkazali Jo-Wilfried Tsonga i Gaël Monfils, no solidni Richard Gasquet i iznimno loš Borna Ćorić donijeli su Francuskoj vrlo važan bod u borbi za finale.

Mladi hrvatski reprezentativac ima u posljednje vrijeme većih problema s ozljedom (koljeno), pa je to vjerojatno pravi razlog zbog kojeg je njegov nastup protiv prvog francuskog reketa izgledao prilično beskrvno. Ćorić je možda pola seta izgledao kao igrač koji djeluje i vjeruje da može slaviti protiv iskusnog Francuza. Treći set, koji je zaključio serijom od šest izgubljenih gemova (1:0, 1:6), proveo je većinom hodajući slegnutih ramena s jedne strane terena na drugu, držeći reket vršcima prstiju za samo dno drške.

Nije davao nikakvih znakova zbog kojih bi ugodno popunjena dvorana Krešimira Ćosića živnula i dala mu dodatni poticaj za borbu.
Tijekom većeg dijela susreta Ćorić je opet pokazao da je još uvijek dječak koji se bori sa svojim emocijama za terenu. Često je vikao i pogledavao nekoga iz VIP lože, a ne toliko svoj tim… Borna bi energiju i koncentraciju više trebao usmjeravati na svoju igru, teren i suparnika, a ne toliko na nervozu i svađu sa tko zna kime.

Uoči dvoboja diskutiralo se o tome hoće li i koliko moći zaigrati protiv Francuza. Nagađalo se da bi mogao igrati samo peti, lako moguće odlučujući meč, odnosno da se ne troši toliko u tom prvom susretu protiv prvog reketa Francuske. Navodno je bio spreman, iako to većinu susreta nije tako izgledalo…

Čilić briljirao, pa zabrinuo, pa opet zabljesnuo

Nakon razočaranja i lake pobjede francuske reprezentacije u prvom dvoboju, uslijedilo je vrlo dobro izdanje Marina Čilića, čovjeka od kojeg ovog vikenda očekujemo barem dva boda. Čilić je uz manje poteškoće riješio 22-godišnjeg Francuza Lucasa Pouillea, a sve je moglo biti okončano u tri seta da nije bilo crne rupe u Marinovoj igri.

Pobjednik US Opena od prije dvije godine imao je 6:1, 4:2 i tri vezane break-lopte kada je Pouille najprije spasio sve lopte za obrat, a onda i servis za set kod rezultata 6:5. Set je otišao u tie-break, gdje je do izražaja ipak došla Čilićeva kvaliteta. Međugorac nas je nakon toga zabrinuo radi liječničke pomoći koju je pozvao zbog problema s desnom nogom, što je uzrokovalo rani gubitak servisa, a potom i još jednog krajem treće dionice.
No povratak na teren u četvrtom setu bio je uraganski za hrvatski reket broj 1! Poveo je rano s 3:0, održavao prednost i potom dokrajčio mladog Francuza s još jednim oduzetim servisom kod prednosti 5:2. Čilić nije dozvolio da mu se ponovi Jack Sock iz Davis Cupa u srpnju kada je vodio 2:0, pa prosuo pobjedu.

Francuski navijači dominiraju na tribinama

Treba naglasiti da je podrška našim tenisačima bila prosječna. Iako je dvorana bila ugodno popunjena, bila je to više kazališna publika koja je uglavnom pljeskala, zviždala sjajnom navijanju francuskih navijača te tu i tamo ustala na noge kada bi se odigravali ključni trenuci u meču. Naši navijači su najviše živnuli u jednoj pauzi meča Čilić - Pouille kada je čovjek zadužen za razglas pustio pjesmu 'Dalmacijo'.

Izostala je potpuna podrška našim igračima, posebno u trenucima kada bi gubili. Kada je podrška bila najpotrebnija, pogotovo Borni Ćoriću, u dvorani je u vladala tiha atmosfera. Tek pokoji pljesak i uzvik 'idemo Borna'.
S druge strane Francuzi, njih 200-tinjak, su u Zadar stigli sjajno opremljeni i pripremljeni. Imali su bubnjeve, trube, tube i 10-ak navijačkih pjesama te pokliča koje su rotirali ovisno o situaciji na terenu. Pouille je izgubio prvi set s uvjerljivih 6:1, no to nije zaustavilo Francuze da ga pokušaju podići u nastavku meča. U tome su donekle i uspjeli, no razliku u kvaliteti ipak nisu uspjeli pokriti.

U subotu, kada je na rasporedu igra parova, i nedjelju tenisačima će ponajprije biti potrebna podrška s tribina. Dodatni impuls koji će iz njih izvući ono najbolje, sve do posljednjeg atoma snage. Tenisači se bore za finale Davis Cupa i treba napraviti sve što je u navijačkoj moći da im se u tome pomogne.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider