Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nema mu ravnog

VIDEO Neuer i bez velikih obrana zadivio: 'Bolji od Gerrarda' i 'novi najbolji branič'

Manuel Neuer sinoć nije imao toliko spektakularnih obrana, ali definitivno je potvrdio golmansku klasu...

Taktičku poslasticu gledali smo u dvoboju Njemačke i Alžira. Premda je 90 minuta prošlo bez golova, daleko od toga da je utakmica bila nezanimljiva. Vahid Halihodžić suzio je Nijemcima širinu, blokirao ih u sredini, ne igrajući klasičan bunker, već držeći svoju zadnju liniju na 25-30 metara od gola. Visoko je stajala i njemačka obrambena četvorka, pogotovo bekovi, što su Alžirci u nizu navrata pokušali iskoristiti šaljući duge lopte preko Mertesackera i Boatenga.

Vaha uspio izvući produžetke: Schurrle petom ugasio nadu Alžiru!

Obično je to i prolazilo, no onda bi se pojavio - Manuel Neuer. I dokazao koliko je u današnjem nogometu bitno imati vratara koji sudjeluje i čita igru, koji stoji na 16 ili 20 metara, savršeno obavljajući rolu dodatnog braniča. Da je na vratima Njemačke stajao bilo tko drugi, a ne libero Neuer raspoložen kao Franz Beckenbauer i Lothar Matthaus iz najboljih dana, dobili bi od Alžira barem dva komada.

Svojom sinoćnjom partijom Neuer je dokazao da mu u igranju nogom i čitanju igre nema ravnoga. Toliko je oduševio Nijemce da je Bild po završetku utakmice objavio tekst s naslovom "Manu Libero - novi najbolji njemački branič". U prvom poluvremenu, sjajni Neuer imao je 24 dodira s loptom, što je bilo više od čak sedmorice alžirskih nogometaša. Od 10 uspješnih pasova nevjerojatnih osam napravio je van svog kaznenog prostora.

Bodo Illgner, koji je bio njemačka 'jedinica' u pohodu na njihov zadnji svjetski naslov 1990. godine u Italiji, još tijekom susreta hvalio je Neura putem Twittera. Bivši reprezentativni branič Christoph Metzelder samo je dodao:

"Neuer komotno može igrati i kao stoper."

Prisnažio je pak Rio Ferdinand:

"Čistač Neuer bi me lakoćom mogao zamijeniti u Man Utd-u iduće sezone!"

Bilo je na Twitteru i raznih šaljivih komentara, kojima se veličalo vrhunski nastup Bayernovog vratara. Evo nekih od njih:

"Mislio sam da je Mustafi ušao kao zamjena za Hummelsa. Ali izgleda da je to Neuer."

"Sve mi se više čini da je Manuel Neuer bolji središnji veznjak od Stevena Gerrarda."

"Manuel Neuer, iz šale u genijalnost u razmaku od dvije sekunde."

Ta šala bila je situacija iz 50. minuta kada je imao jedinu nesigurnu reakciju poslije kornera Alžiraca. No brzo se Neuer pribrao, prigrlivši loptu i poslavši je za dvije sekunde preko cijelog terena za Schurrlea. Da netko od alžirskih igrača nije izbacio u zadnji tren, napadač Njemačke na asistenciju Neuera izašao bi u stopostotnu šansu.

Nego, sjećate li se one zezancije navijača BiH da "Voda pokriva 71 posto Zemljine površine, a sve ostalo pokriva Muhamed Bešić", kojom su slavili izvrsnu partiju svog mladog defenzivca protiv Messija i Argentine? Sinoć je otišla u povijest, jer netko je sjajno poentirao, kazavši da "sve ono što nije voda pokriva Neuer".

Vratar, libero, dodatni stoper, bek, zadnji vezni, playmaker... Titulu najboljeg pojedinca susreta dobio je kolega na vratima Alžira, Rais M'Bolhi. Neka čovjeku, i on je imao 'utakmicu života', a Neuera ionako čekaju novi izazovi. Već u četvrtfinalu protiv Francuske jubilarni 50. puta stajat će među vratnicama Njemačke. Ili ipak, na vrhu 16-erca?

Manuel Neuer vs Algires by MrBlackHoleMoon  

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider