Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Stručnjaci ga hvale

Zvijezda je rođena: Pet do 12 završio u avionu za Brazil, a sada mu se divi nogometni svijet!

Reprezentacija BiH pružila je vrlo dobar otpor Argentini u svom debitantskom nastupu na Svjetskim prvenstvima, a nakon utakmice u prvi plan posebno je iskočilo jedno dosad prilično nepoznato ime...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dakako, najviše se priča o Vedadu Ibiševiću, koji je zabio prvi povijesni pogodak za BiH na Svjetskim prvenstvima, no gotovo uz bok njemu hvaljen je i - Muhamed Bešić. I to redom na renomiranim 'adresama', od strane jednako takvih stručnjaka i komentatora...

"Impresioniran sam Bešićem, veznjakom Bosne i Hercegovine. U obrani je odličan, strašno brz", piše James Masters, novinar CNN-a.

FIFA-ina statistika kaže: Bešić je najviše pretrčao u momčad BiH, bio je najbrži i ukupno odradio 52 sprinta. Većim dijelom susreta neutralizirao je Lionela Messija, ali ponajbolji nogometaš svijeta ipak je zablistao sredinom nastavka i poveo Argentinu prema pobjedi. No to ne umanjuje blistavu partiju Bešića, iza kojeg je zanimljiv životni i nogometni put.

Novi izdanak BiH dijaspore

Rođen u njemačkoj prijestolnici, Bešić je trenirati počeo u lokalnom niželigašu pod imenom Tennis Borussia Berlin. Kao 17-godišnjaka uzima ga HSV, gdje je uglavnom nastupao za drugu momčad. Međutim, tri nastupa u Bundesligi pomogla su da se za njega pročuje u Bosni i Hercegovini, pa uskoro postaje standardni mladi reprezentativac, a s 18 godina kod Safeta Sušića upisuje i debi za A vrstu protiv Slovačke. Time je postao najmlađi igrač koji je ikada zaigrao za BiH; prethodno je taj rekord držao Miralem Pjanić.

Premda jedan od 'najzelenijih' u reprezentaciji do 21 godine, Bešić je među istaknutijim pojedincima sastava kojeg je vodio Vlado Jagodić, a koji je zamalo dohvatio doigravanje za odlazak na Europsko prvenstvo. Činilo da će nastaviti rasti, s vremenom postati sve bitniji i za Sušića i 'staru' selekciju, no tada dolazi do sukoba s izbornikom Jagodićem koji je tvrdio kako se Bešić nije htio odazvati njegovom pozivu.

Ovaj se pak pravdao da ga je Jagodić zvao na "njemački broj telefona koji mjesecima ne koristi"... Bešiću nije pomogla niti činjenica da je ranije zbog BiH uporno odbijao pozive Nijemaca. Stavljen je na 'stand by' i Safet Sušić uopće ga nije koristio u proteklim kvalifikacijama u kojima je izborena viza za Brazil.

'Pomogao' je tome i incident u klubu - krajem ožujka 2012. nakon poraza od Wolfsburga tadašnji trener HSV-a Thorsten Fink zbog navodne nediscipline potpuno je poludio na mladog Bešića, počeo ga daviti pred suigračima, da bi ga na kraju izbacio iz svlačionice.

Nekoliko mjeseci kasnije, logično, Bešić odlazi iz Hamburga. U mađarskom velikanu Ferencvarosu na trenersku klupu taman je ustoličen Nizozemac Ricardo Moniz, kojem je jedan od prvih poteza bilo dovođenje Bešića. Treba naglasiti da je Moniz ranije radio u HSV-u i vjerojatno zapazio igračev potencijal...

Neki bi rekli prelazak s konja na magarca, no transfer u Mađarsku pokazuje se kao Bešićev pun pogodak. Već u prvoj godini boravka bio je vrlo dobar, da bi prošle sezone oduševio sve. Imao je 25 od mogućih 30 nastupa, popularni Fradi izborio je Europsku ligu, a on je proglašen najboljim igračem i najboljim strancem u mađarskoj ligi.

Na takvo što imun nije mogao ostati niti Safet Sušić. Zaboravljeni su Bešićevi nesporazumi s Nogometnim savezom BiH i izbornikom mlade vrste Vladom Jagodićem, te je ovaj defenzivni veznjak pronašao svoje sjedalo u avionu za Brazil. I ne samo to, već i mjesto u prvih 11, gdje je Zmajevima bio itekako potreban na deficitarnoj poziciji, nakon što se Sušić odrekao usluga Rahimića (godine i nikakva minutaža u CSKA Moskvi) i Zahirovića (slaba minutaža u Bochumu).

Uoči završnog turnira novinari Sky Sportsa u opširnoj priči predvidjeli su Bešiću veliku karijeru, a Goal.com uvrstio ga je na popis mogućih igračkih otkrića Svjetskog prvenstva, uz Barkleyja (Engleska), Immobilea (Italija), Durma (Njemačka), De Vrija (Nizozemska), Bentaleba (Alžir), Gimeneza (Urugvaj) i Greena (SAD).

Prije utakmice s Argenticima šuškalo se da Bešića u svojim redovima žele Cardiff, Anderlecht i Fenerbahče. Nakon sjajnih 90 minuta protiv jednog od favorita za svjetsko zlato Muhamed Bešić kotira još bolje.

"Žao mi je, ali mislim da ovakva klasa više neće igrati u mađarskoj ligi", napisao je Tomasz Mortimer, urednik HungarianFootballa.

Komentirajući sraz Argentine i BiH niz pohvala na Bešićev račun uputio je i Roberto Martinez, menadžer Evertona, kojem su njegovi navijači putem društvenih mreža odmah poručili da dovede Bešića na Goodison Park. Isto od Wengera traže i fanovi Arsenala, ali navodno ionako Topnici već neko vrijeme prate nadarenog i srčanog veznjaka... Zvijezda je definitivno rođena, a točku na 'i' stavili su bosanski navijači sjajno rezoniravši:

"Voda pokriva 71 posto Zemljine površine, a ostalo pokriva Muhamed Bešića!"

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider