Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Dosad na SP-u

Potop Europljana, rapsodija Amerika i dva velika iznenađenja

Nakon završenog prvog kruga Svjetskog prvenstva možemo rezimirati što smo dosad vidjeli u Brazilu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Utakmice po skupinama na Svjetskom prvenstvu su završene i dobili smo 16 momčadi koje su izborile drugi krug natjecanja.

U toj boljoj polovici reprezentacija nema čak tri bivša svjetska prvaka – Italije, Engleske i Španjolske. Englezi su uzeli jedan jedini bod s 0:0 protiv Kostarike, svjetski i europski prvaci Španjolci ispali su već nakon dva kola, a Talijani nisu prošli skupinu drugi put zaredom nakon osvajanja SP-a u Njemačkoj 2006. godine.

RASPORED i točna satnica utakmica osmine finala SP-a

Slobodno možemo reći da je prvi krug obilježen pravim potopom europskih reprezentacija. Od ukupno 13 momčadi sa Starog kontinenta preživjelo je samo njih šestero! Osim spomenutih bivših svjetskih prvaka dalje nisu prošli Portugal, Hrvatska, Rusija te Bosna i Hercegovina.

Najbolje izgledaju Njemačka, Francuska, Nizozemska i Belgija, Švicarska će na Argentinu, a 'sinovima sreće' Grcima na putu dalje stoji Kostarika.

Rapsodija obaju Amerika

No, zato slave Južna i Sjeverna Amerika. Tek po jedna reprezentacija sa svakog kontinenta nije prošla dalje. Samo su Honduras i Ekvador bili neuspješni, a svi ostali borit će se za četvrtfinale.

Brazil, Argentina, Kolumbija, Čile i Urugvaj potvrdili su kako se ovo Svjetsko prvenstvo igra u 'njihovoj kući'. Kolumbija i Čile oduševljavaju i simbol su euforičnih utakmica na kojima sve pršti od nogometne strasti, što na terenu, što na tribinama.

Pogledaj raspored i rezultate

Njima možemo pridružiti Meksiko. I njih prate tisuće navijača, a na terenu se bore kao lavovi. SAD više ne bi smio biti iznenađenje za nikoga. Stalno ih podcjenjuju, a prošli su grupu s Njemačkom, Portugalom i Ganom. Nogomet ne igraju imena, već momčadi, a Amerikanci su školski primjer toga…

Kostarika i Alžir najveća iznenađenja

Što tek reći za Kostariku, najveće iznenađenje Svjetskog prvenstva nagrađeno je s Grčkom u osmini finala. Dopala ih je skupina smrti, a oni su u njoj bili prvi uz tri svjetska prvaka. Oni su heroji ovog Mundijala i nit vodilja svima za budućnost. Može se, samo treba srca na terenu i pameti na klupi.

Uz njih, najveće iznenađenje SP-a je Alžir. Momčad koju vodi Vahid Halilhodžić napravila je povijesni uspjeh za svoju zemlju. Iz Afrike dalje su prošli još i Nigerijci, dok u osmini finala nema azijskih momčadi.

Nažalost po Latino Amerikance, mnogi će do polufinala otpasti zbog međusobnih dvoboja. Čile mora na domaćin Brazil, Kolumbija na Urugvaj bez kažnjenog Luisa Suareza, a onda pobjednici ova dva dvoboja igraju za polufinale. Možda nepravedno, ali takav je bio ždrijeb.

Njemačka je dobila možda i najlakšeg protivnika – Alžir, Argentina će na Švicarce, Belgijanci na Amerikance, Meksiko na Nizozemsku, a Francuzi na Nigeriju. Kostarika i Grčka, ma tko bi to prognozirao uoči SP-a…

Klikni i prognoziraj rezultate
Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider