Nogomet
SPORTOVI
breaking news !: Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"
Nogomet
15. gol na Mundijalima

Neuništivi Klose dostigao Ronalda na vječnoj ljestvici

Postigavši pogodak protiv Gane Klose je dostigao Ronalda i prestigao Gerda Muellerom, koji je također postigao 14 pogodaka na svjetskim prvenstvima.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Postigavši pogodak u susretu protiv Gane, napadač njemačke nogometne reprezentacije Miroslav Klose dostigao je Brazilca Ronalda na vrhu ljestvice najboljih strijelaca u povijesti svjetskih prvenstva, obojica su zabila po 15 golova.

Ronaldo je na SP-u 1998. u Francuskoj postigao četiri pogotka, te je bio među najzaslužnijima što je Brazil stigao do finala, ali u samom finalu nije mogao igrati na svojoj uobičajenoj razini zbog bolesti, a Brazil je izgubio od Francuske sa 0-3.

NJEMAČKA - GANA 2:2: Neuništivi Klose spasio Njemačku i stigao Ronalda

Najveći trijumf Ronaldo je doživio na SP 2002. u Japanu i Južnoj Koreji. S osam golova bio je najbolji strijelac prvenstva, a postigao je i oba pogotka u finalu u kojem je Brazil svladao Njemačku sa 2-0. Ipak, to mu je bilo dovoljno za osvajanje "Zlatne lopte", nego tek "Srebrne", više glasova dobio je njemački vratar Oliver Kahn. Na SP-u u Njemačkoj 2006. Ronaldo je postigao tri pogotka, a njegov je Brazil zaustavljen u četvrtfinalu, ponovno je kobna bila Francuska (0-1).

Klose je u svom debitantskom nastupu na SP 2002. postigao "hat-trick", a sva je tri svoja gola u 8-0 pobjedi protiv Saudijske Arabije postigao glavom. To SP 2002. Klose je zaključio sa pet pogodaka, svih pet glavom, a Njemačka je stigla do finala.

Četiri godine potom, na SP 2006. kojemu je Njemačka bila domaćin, Klose je ponovno postigao pet golova, a to mu je bilo dovoljno da ponese naslov najboljeg strijelca natjecanja. No, Njemačka je zaustavljena u polufinalu i na kraju zauela treće mjesto.

Na posljednjem SP, u JA 2010. godine Njemačka je opet bila treća, a Klose je postigao četiri pogotka.

Postigavši pogodak protiv Gane Klose je dostigao Ronalda i prestigao Gerda Muellerom, koji je također postigao 14 pogodaka na svjetskim prvenstvima.

Četvtto mjesto na listi svih vremena zauzima Francuz Just Fontaine, a on je svih svojih 13 pogodaka postigao na istom natjecanju, SP 1958. u Švedskoj na kojemu je Francuska bila treća.

"Kralj nogometa" Pele, koji je nastupio na četiri svjetska prvenstva i osvojio tri naslova prvaka, sa 12 pogodaka zauzima peto mjesto na vječnoj ljestvici. (Hina)

NAJBOLJI STRIJELCI SP-a:

15 - Ronaldo (Brazil), Miroslav Klose (Njemačka)
14 - Gerd Mueller (Njemačka)
13 - Just Fontaine (Francuska)
12 - Pele (Brazil)
11 - Juergen Klinsmann (Njemačka), Sandor Kocsis (Mađarska)
10 - Gabriel Batistuta (Argentina), Gary Lineker (Engleska), Helmut Rahn (Njemačka), Teofilo Cubillas (Peru), Grzegorz Lato (Poljska)...

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider