Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Heroj nakon drame

Senzacija Svjetskog prvenstva ide dalje!

Kostarika je izborila četvrtfinale Svjetskog prvenstva u Brazilu...

Kostarika je eliminirala Grčku boljim izvođenjem jedanaesteraca u osmini finala Svjetskog prvenstva!  Nakon što je poslije 120 minuta igre rezultat bio 1:1, Kostarikanci su u udarcima s bijele točke slavili s 5:3 izborivši četvrtfinale s Nizozemskom u Salvadoru.

Ludi preokret Nizozemske za četvrtfinale: Bomba Sneijdera pa penal! 

Meksikanci se sada osjećaju kao Hrvati 2008.: Robben je njihov Senturk

Pospano je i prilično sporo bilo prvo poluvrijeme. Obje su reprezentacije prvenstveno željele obraniti vlastita vrata. U preveliki rizik se nisu upuštali niti Grčka, niti Kostarika, pa je tako prvi udarac u okvir vratiju zabilježen tek u 28. minuti. Prije toga su obje momčadi tek pokušavale zaprijetiti udarcima iz daljine (Bolanos za Kostariku i Christodoulopoulos za Grčku). U toj 28. minuti se također prijetilo iz daljine, pokušao je za Grčku neuništivi Karagounis, a definitivno se najbolja šansa u prvom dijelu dogodila u 37. minuti.

Ruiz nakon Talijana šokirao i Grke

I tada je bilo vruće u kostarikanskom šesnaestercu - sjajnu je šansu imao Salpingidis koji je nakon ubačaja s lijeve strane podmetnuo nogu, a lopta je sretno, umjesto da završi u mreži, pogodila u nogu odlično postavljenog vratara Kostarike Keilora Navasa.

Činilo se da će velikim dijelom, u sličnom laganom ritmu, trajati i nastavak, ali je u 52. minuti utakmica dobila drugačiju dimenziju. Bolanos je s lijeve strane ubacio loptu na vrh grčkog šesnaesterca gdje ju je dočekao Bryan Ruiz i vrlo precizno pospremio u mrežu. Za Ruiza je to bio drugi pogodak na prvenstvu, a njegov je gol ranije slomio i četverostrukog svjetskog prvaka Italiju u ogledu po skupinama.

Od tog je trenutka Grčka bila primorana napadati, ali u pravom smislu riječi nije složila niti jednu ozbiljnu akciju i šansu do 66. minute kada je Oscar Duarte dobio drugi žuti, odnosno, crveni karton.

S igračem više Grčka je postala tek nešto opasnija. Nije u svemu tome bilo pravih akcija, više su Grci na silu dolazili u gol-priliku i činilo se kako će Kostarika izdržati do kraja. No, pala je Kostarika u 91. minuti: prvo je pucao Gekas, a lopta se odbila do Sokratisa Papastathopoulosa koji je izjednačio na 1:1 udarcem s pet-šest metara.

Mogla je Grčka, baš kao i Nizozemska, napraviti potpuni preokret u samoj završnici, ali je Mitroglou udarcem glavom bio tek za nijansu neprecizan u 93. minuti.

U produžecima su, logično, daleko više napadali Grci, ali nitko od Gekasa, Mitroglua, Christodoulopoulosa ili Katsouranisa nije uspio zabiti za četvrfinale. Bilo je šansi i na drugoj strani, a najbolju je propustio Brenes.

Klikni i prognoziraj rezultate

Odluka je tako morala pasti pri raspucavanju penala, a tragičarom je postao Gekas. U četvrtoj je seriji Gekasu udarac sjajno obranio Navas, a veliku je pobjedu Kostarika ostvarila nakon što je precizan bio Umana.

Svjetsko prvenstvo u Brazilu, osmina finala:

Kostarika - Grčka 1:1, 1:1, 5:3 jedanaesterci (Ruiz 52 / Papastathopoulos 90+1)

Nizozemska - Meksiko 2:1 (Sneijder 88, Huntelaar 90+4-11m / Dos Santos 48)

Pogledaj raspored i rezultate

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider