Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kakav finiš

Ludi preokret Nizozemske za četvrtfinale: Bomba Sneijdera pa penal!

Doznali smo i trećeg četvrtfinalista Svjetskog prvenstva u Brazilu...

Nizozemska je pobijedila Meksiko 2:1 i izborila četvrtfinale, u utakmici koja će se još dugo prepričavati.

Meksiko je izgledao kao siguran putnik u četvrtfinale sve do 88. minute, kada je sjajno uigrani prekid Nizozemaca urodio zgoditkom. Treba napomenuti da se utakmice igrala u gotovo nemogućim uvjetima u Fortalezi , gdje je temperatura gotovo dosegla 40 stupnjeva, dok je vlažnost u zraku iznosila 70 posto!

Povijesni trenutak: Prvi službeni time-out u povijesti SP

Meksiko je bolje otvorio utakmicu od početka. Njegovi su igrači bili oštriji u duelima, brži u trci, te su pokazali više želje za pobjedom. Do vodstva su umalo stigli u 18. minuti kada je Hector Miguel Herrera izborio poziciju za udarac s otprilike 11 metara, ali je njegov udarac prošao tik pored lijeve vratnice. Tri minute kasnije sumnjiva situacija u šesnaestercu Nizozemske. Oribe Peralta si je poslao jednu loptu u kazneni prostor, te je na nju išao glavom. Kopačku je pritom visoko podigao Ron Vlaar i izbacio loptu u korner, ali pritom udario Meksikanca u glavu. Portugalski sudac Pedro Proenca ostao je nijem kod te situacije.

Klikni i prognoziraj rezultate

U 32. minuti utakmice dogodio se prvi službeni time-out u povijesti Svjetskih prvenstava, na kojem su se igrači hladili ledenim ručnicima, oblozima, te su se okrepljivali vodom. Isti je potrajao tri minute, koje je sudac u završnici prvog poluvremena nadoknadio. U 42. minuti utakmice Giovanni Dos Santos je imao dobru priliku iskosa s desne strane, ali je pucao ravno u vratara Jespera Cillessena. U drugoj od četiri minute sudačke nadoknade portugalski je sudac propustio svirati čisti jedanaesterac na Arjenu Robbenu, nakon što su ga dva nizozemska igrača zaustavila prekršajem.

Šok za Oranje drugog poluvremena

Na poluvremenu utakmice, u kojoj tempo nije bio na zavidnoj razini, objavljeno je da je temperatura dosegla 38.8 stupnjeva Celzijusa, te da je vlage u zraku čak 70 posto. Očekivao se mirniji početak drugog poluvremena, no Meksikanci su imali drugačijih planova. Giovani Dos Santos je dobio jednu loptu na 20-ak metara od gola, ista je odskakala od travnjaka, te ju je iz trka lijevom nogom poslao između dvojice nizozemskih braniča, u sami donji desni kut Cillessenova gola. Stadion je uslijed pogotka eruptirao, jer je ponovno bio ispunjen većim dijelom Meksikancima.

Nizozemska je nakon toga preuzela malo više rizika u svojoj igri, a to joj se umalo isplatilo u 57. minuti. Robben je izveo korner s desne strane, najviši je u skoku bio Stefan de Vrij, no njegov udarac s pet metara nevjerojatno, uz pomoć vratnice, skida Guillermo Ochoa. Loptu je najprije dirao rukama, pa ga je pogodila u glavu, te se odbila u vratnicu i od gola. U 69. minuti susreta Proenca je propustio svirati još jednu sumnjivu situaciju u šesnaestercu na Robbenu, kojeg je nizozemski branič sapleo po nogama.

Nizozemci su bili blizu pogotka u 85. minuti utakmice, ali je Ochoa, iako je pomoćni sudac podigao zastavicu, još jednom briljantno spasio Meksika nakon udarca Klaasa Jan Huntelaara s pet metara. Ochoa nije imao nikakvih šansi u 88. minuti kada je Wesley Sneijder zakucao jednu loptu u donji lijevi kut meksičkih vratiju, nakon sjajne povratne lopte glavom Huntelaara. Korner je s desne strane izveo Robben, Memphis Depay je glavom spustio loptu na nekih 12 metara, a istu je iz prve zakucao Sneijder.

Činilo se da će susret otići u produžetak, no jedan prodor Robbena u kazneni prostor završio je kaznenim udarcem.

Kapetan Meksika Rafa Marquez zamahnuo je nogom prema Robbenu koji već provukao loptu pored njega, nakon čega je Nizozemac pao, a portugalski sudac pokazao na bijelu točku. Meksikanci su se žalili na odluku no pomoći nije bilo. Klaas-Jan Huntelaar je bio mrtav-hladan s bijele točke i poslao Oranje u četvrtfinale.

SP, osmina finala:

Meksiko – Nizozemska 1:2 (Dos Santos 48 / Sneijder 88, Huntelaar 90+4)

Pogledaj raspored i rezultate

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider