Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

'Gauči' će trebati puno sreće protiv 'elfa': Ako je bio 'Van Geenial', što je sada?

Izbornik Nizozemske Louis van Gaal nije se proslavio na utakmici s Argentinom.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ako je bio „Van Geenial“ nakon utakmice s Kostarikom i jednog sasvim logičnog poteza, što je nakon poraza od Argentine? Opet se pokazalo kako se u nogometu u razmaku od samo jedne utakmice od genijalca lako postaje "arogantni pametnjaković".

Van Gaal protiv utakmice za treće mjesto: Ja sam zapravo krivac za poraz!

Strah: Evo zašto Van Gaal opet nije promijenio vratara!

Argentina na Njemačku u velikom finalu: Romero junak Gaučosa!

Je li Van Gaal opet htio ispasti najpametniji na svijetu? Nizozemski izbornik objasnio je kako je morao napraviti sve tri izmjene prije jedanaesteraca pa stoga nije uveo specijalista za jedanaesterce i junaka protiv Kostarike Tima Krula.

Gol ne bi pao do sudnjeg dana

Ako bismo cjepidlačili i bili malo sarkastični, konstatirali bismo da se iz zrakoplova moglo vidjeti već tamo negdje u 30 minuta da na toj utakmici gol neće pasti do sudnjeg dana te da mora kalkulirati s izmjenama. Ako je Van Gaal tako genijalan, morao je zaključiti kako će odluka pasti na jedanaesterce, a da tamo neće imati ni gram šanse ako mu na golu ostane golman koji u životu nije obranio jedanaesterac. Kod jedanaesteraca vidjeli smo i zašto. Čak i udarac koji je išao posred gola, a nije otišao u stranu, nije uspio zaustaviti. Ostaje dojam da bi Cillessen to obranio da nije digao ruke i skrenuo loptu pod gredu, lopta bi ga pogodila u grudi, a valjda ga ne bi probušila nego bi se odbila u polje.

Najlošije polufinale u povijesti

Ne bi Van Gaal bio Van Gaal da na kraju opet nije zaključio kako je on „krivac“ ili ako želite, najzaslužniji za pobjedu Argentine. Ne može izgubiti a da opet nije u glavnoj ulozi i barem djelomični pobjednik. Jer, eto, on je naučio Romera kako se brane jedanaesterci. Možda je njega netko treba podsjetiti da čuva izmjenu za jedanaesterce. Kako god, kako je odigrala utakmicu, Nizozemska i nije zaslužila ništa više. Argentina je bila tek za nijansu bolju. Možda. Gledali smo vjerojatno najlošije polufinale svjetskih prvenstava u povijesti. Nijedna prava šansa, tek dvije-tri polušanse i bezbroj centaršuteva u – ništa. Koliko je samo bilo krivih dodavanja, čistog nabijanja i „mučenja lopte“.

Čini se da su Nizozemci i njihov izbornik upali u zamku Argentinaca, čija se strategija iz utakmicu u utakmicu nije mijenjala – umrtviti i usporiti igru koliko god je moguće i čekati bljesak Lionela Messija. Oprezna igra Nizozemaca došla im je kao as na desetku. Zašto Nizozemci nisu igrali agresivnije i barem pokušali napasti? Vjerojatno su bili umorni, ali nisu ni Argentinci bili puno odmorniji. U svakom slučaju, da su napali, ne bi danas kukali kako su izgubili na penale, čak da su i izgubili u 90 minuta. Barem bi znali da su dali baš sve, ovako ostaje veliki upitnik.

"Elf" je ipak druga priča, ali nogomet piše romane

Može li Argentina s ovakvom igrom pobijediti Njemačku? Teško, jer Nijemci nisu Nizozemci, a ni Belgijci. „Elf“ je ipak druga priča, teško da će Nijemci čekati da im pobjeda padne s neba. No, u nogometu je sve moguće, ako imate dovoljno sreće. Kad se, recimo, sjetimo kako je Argentina 1990. u Italiji izbacila Brazil, koji je na toj utakmici pet puta pogodio vratnicu i imao bezbroj šansi, a oni jednom prešli centar i zabili pogodak, onda nećemo nagliti sa zaključcima. Pričekajmo nedjelju, Maracana će dati odgovor. 

Klikni i prognoziraj rezultate

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider