Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Pravedniji način?

Zanimljiva ideja brazilskog suca: Evo što bi trebalo odlučivati umjesto fair-playja

Nije baš svima najbolje sjeo način na koji su dalje prošli Japanci, a ispali Senegalci.

Arnaldo Cezar Coelho (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Reprezentacija Senegala postala je prva u povijesti svjetskih prvenstava koja je ispala zbog većeg broja žutih kartona.

Dalje je prošao Japan, a senegalski izbornik Aliou Cisse bio je korektan nakon utakmice prokomentiravši kako su "pravila znali i prije Svjetskog prvenstva" i da su Senegalci "sami krivi za ispadanje u skupini".

Međutim, nemali je broj onih koji smatraju kako fair-play i nije najpravedniji način za određivanje tko bi trebao proći dalje. Jedan od takvih je i Arnaldo Cezar Coelho, brazilski sudac koji je sudio finalnu utakmicu prošlog SP-a između Njemačke i Argentine.

"FIFA bi trebala ukinuti pravilo fair-playa, odnosno da broj žutih i crvenih kartona odlučuje o prolasku dalje na SP, a umjesto njih bi pravednije bilo da poredak odlučuje broj kornera", izjavio je brazilski arbitar i pojasnio svoj stav:

"Problem s žutim kartonima je taj što je to ipak subjektivna stvar. Neki suci puno lakše daju kartone od drugih te je stvarno i pitanje sreće kakvog ćete suca izvući. Korneri bi bili dobar kriterij. Svrha nogometa je zabijanje golova i napad, a korneri su posljedica napada. Sigurno u završnici dvoboja Japan - Poljska ne bi gledali onu sramotu da su odlučivali korneri, a ne kartoni", poentirao je Coelho.

Inače, kriterij određivanja prednosti ukoliko su momčadi u skupini bodovno poravnate jest ukupna gol-razlika, zatim broj postignutih pogodaka, a tek onda međusobni omjer.

U svemu tome Japanci i Senegalci su bili poravnati, ali je Japan prošao dalje jer je imao -4 fair-play boda, a Senegal -6.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider