Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
"kulturološki važniji od moskve"

Zadivljujuća ljepota i burna povijest na jednom mjestu: Grad koji ostavlja bez daha

Sankt-Peterburg jedan je od najljepših gradova Europe, a s njim nas je upoznao reporter Dnevnika Nove TV Saša Lugonjić.

Saša Lugonjić iz Sankt-Peterburga

Hrvatska nogometna reprezentacija ima svoju trening bazu u Roščinu za vrijeme Svjetskog prvenstva u Rusiji, mjestu blizu jednog od najljepših gradova na svijetu - Sankt-Peterburga. S njim nas je bolje upoznao reporter Dnevnika Nove TV Saša Lugonjić.

Muzej Ermitaž najpoznatija je znamenitost Sankt-Peterburga. Drugi najveći muzej na svijetu, poslije Louvrea, lani je posjetilo više od 4 milijuna ljudi. Kada bi se kraj svakog njegovog eksponata zadržali samo jednu minutu, trebalo bi vam 11 godina da ga obiđete.

"Ogroman je muzej. Prekrasan i vrlo bogat. Prepun zlata, dragog kamenja, bila sam oduševljena", rekla je Carla, turistkinja iz Brazila.

"Ja sam počela graditi ovu palaču, Zimski dvorac. Kasnije se moj nećak, Petar Treći, oženio za Katarinu Drugu. Katarinu Veliku. Kad je ona postala carica završili su ovu palaču, koja se sastoji od više različitih dijelova. Kao što su Zimski dvorac, novi Ermitaž i stari Ermitaž", rekla je "ruska carica Elizabeta".

Nevski Prospekt središnja je ulica Sankt Peterburga i srce grada. Duga je 5 kilometara, prepuna restorana, hotela, trgovina, a svaki dan njome prođe dva milijuna ljudi.

"Ovo je definitivno jedan od najljepših gradova koje sam vidio. A, mnogo je gradova koje volim. Poput Barcelone, Kaira, mnogih gradova u SAD-u. Ali, Sankt Peterburg za mene je definitivno jedan od 5 najljepših gradova u Europi", rekao je Amerikanac Ali.

Sankt Peterburg utemeljio je Petar Veliki, a on je želio grad po uzoru na velike europske metropole. I zato se vidi snažan europski utjecaj", kaže Andrei, stanovnik Sankt-Peterburga.

U ovom je gradu 1917. godine počela Oktobarska revolucija. Upravo je plotun ispaljen s ovog broda, krstarice Aurora, bio znak za napad na Zimski dvorac i početak revolucije. Aurora je zbog toga danas brod muzej.

"Ovo je slavno mjesto za ruski narod. Ono je simbol naše pobjede, naše revolucije i naše domovine", rekao je Andrei, stanovnik Krasnodara.

Petropavlovska tvrđava jedan je od spomenika pod zaštitom UNESCO-a. Danas jedna od glavnih turističkih znamenitosti grada, a nekad zatvor za zatvorenike visokog ranga. Tako je ovdje svojevremeno bio zatočen i Josip Broz Tito.

Jedna od znamenitosti grada koji leži na rijeci Nevi i finskom zaljevu njegovi su brojni mostovi. Nad Nevom i brojnim kanalima nadvilo ih se skoro 350.

"Sjajan je grad. Rekao bih da je kulturološki važniji od Moskve. Svakako je manji. Uživamo u njemu i sjajno se provodimo", kazao je za kraj Meksikanac Omar.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider